Ragnhild (17) reiser verden rundt på seilskip

– Vi får se steder andre bare drømmer om.

Publisert:
Ragnhild var nylig på Påskeøya, og skal seile videre helt til juni. Foto: Privat

– Vi seilte fra Kristiansand 18. august i fjor, og den siste havna vi skal innom er i Hong Kong, hvor vi legger til kai 21. juni, sier Ragnhild Granfeldt.

De siste månedene har hun bodd på skoleskipet «Sørlandet», et mildt sagt velkjent skip i Norge. Dette gjør hun som hennes andre år på videregående på A+ World Academy , og det er litt av en seilas hun er i gang med.

Jan Inge lever bungalow-drømmen i Brasil

Her er Ragnhild og venninnen Samatha Svendsen i toppen av masta for å sette seil, på vei over Atlanterhavet. Foto: Privat Her er Ragnhild og venninnen Samatha Svendsen i toppen av masta for å sette seil, på vei over Atlanterhavet. Foto: Privat

Fortsatt langt igjen

– Foreløpig har vi vært innom Nederland, Portugal, Marokko, Las Palmas, Kapp Verde, krysset Atlanterhavet, Tobago, Curaçao, Colombia, Panama, krysset ekvator rett før nyttår, Galapagos og nå Påskeøya. Videre nå skal vi til Pitcairn, Tahiti, Fiji, New Caledonia, Australia, Bali og Singapore, før vi ankommer Hong Kong.

Du kan følge hennes reise på instagrammen @ragnhildiverden.

Da masta knakk på seilbåten, begynte Markus (23) som hundekjører på Røros!

Livet på skipet er ikke for hvem som helst, for med en lang seilas følger mange plikter.

– En typisk dag når vi er på sjøen er å bli vekket 06.45, etterfulgt av morning fitness, frokost, colors og dekkvask. Klokka ni er første skoletime. Mellom ni og seks om kvelden har vi elever 4-8 skoletimer(kommer an på dagen) og to timer med dagvakt. Middagen er mellom 18.30-19.30 etterfulgt av leksehjelp/fritid. Vi studenter har også to timer nattevakt i løpet av natten, som går på rotasjon, sier hun.

Ida Oline lever etter YOLO-prinsippet

Reisen går fra vått til tørt, her på camping i Sahara. Foto: Privat Reisen går fra vått til tørt, her på camping i Sahara. Foto: Privat

– Jeg lærer noe nytt hver dag, ikke bare fra skolen, men fra andre mennesker som bor på andre siden av verden.

Overnattet i Sahara

Så fort de legger til kai er livet ganske annerledes for elevene, som kommer fra seks forskjellige land.

– Ombord er vi elever fra Norge, Mexico, Canada, Sveits, Tyskland og USA. I havn har vi ikke skoletimer, men feltstudier. Da er det 50/50 med studier og fritid. Sykkeltur i Lisboa, overnatting i Sahara, snorkling i Tobago og å besøke et mikrofinans program i Cartagena er bare noe av det vi har gjort så langt.

Hun angrer ikke på å ha seilt avgårde, selv om hun ikke kunne seile før.

– Jeg lærer noe nytt hver dag, ikke bare fra skolen, men fra andre mennesker som bor på andre siden av verden. Vi får se plasser andre bare drømmer om å få se, og jeg er ekstremt glad for at jeg gjorde dette. Om du aldri har seilt før og tenker dette blir et problem, så kan jeg allerede nå fortelle deg at det er det ikke. Jeg, og flere av elevene her, hadde aldri seilt før dette.

Jannike var reisesyk – flyttet til Grønland

På vei til øde øy

– Hva har vært det beste med turen så langt?

-Det har vært utrolig mange fantastiske steder frem til nå, men favoritten var vel når vi hadde et overraskelsesstopp til San Blas øyene utenfor Panama, det var paradis! Det å krysse ekvator rett før nyttår og det å endelig få sett Påskeøya står også langt opp på lista. Nå setter vi kursen mot Pitcairn, en øy midt i Stillehavet som kun har 46 innbyggere. Eneste måten å komme dit på er med båt, det blir spesielt å oppleve. Australia i april gleder jeg meg også ekstremt mye til, og jeg krysser fingrene for snorkling på The Great Barrier Reef!

June (17) bor i USA: – Orker nesten ikke tanken på å reise hjem!

Ragnhild t.v.), Linn Hille-Dahl fra Sveits, Rebekah Midbo fra Canada og Camilla Varoli fra USA. Det er fortsatt langt til Hong Kong. Foto: Privat Ragnhild t.v.), Linn Hille-Dahl fra Sveits, Rebekah Midbo fra Canada og Camilla Varoli fra USA. Det er fortsatt langt til Hong Kong. Foto: Privat

– Hva har vært det skumleste med turen?

– Vi har ikke opplevd så veldig mye skummelt enda, men med tanke på at jeg er litt forsiktig med høyder så må det vel være å klatre på skipet når det er mye bølger.

Å seile fra havn til havn har også gjort henne vant med å fylle ut en haug med papirer.

– Det blir nok merkelig å komme hjem og ikke måtte fylle ut immigrasjonspapirer hver andre elelr tredje uke. Når det er sagt så har jeg vært lenge borte nå, og det skal bli godt å se venner og familie igjen. Når jeg kommer hjem skal jeg fullføre tredje videregående, men mer enn det vet jeg ikke. Fokuset mitt nå er å suge opp så mye kultur og informasjon som mulig før jeg kommer hjem, sier Ragnhild.

Publisert:

Janne og Omar solgte alt de eide og dro på tur på ubestemt tid. Hvordan gikk det egentlig?

– Vi har det helt fantastisk, og kommer nok ikke hjem til Norge med det første.

Publisert: