Har du ikke turt eller hatt muligheten til å teste deg for HIV ennå? Nå er sjansen her, og det er både hurtig og gratis!

Ikke turt å gjøre dette før? Nå er sjansen her, og det er både hurtig og gratis!

Publisert:
HIV

Fredag 11. og lørdag 12. oktober inviteres menn til hurtigtest for HIV og Syfilis på Victoria Hotel.

Dørene er åpne på Victoria Hotel i Skansegata 1 mellom klokken 18.30 og 21.00 fredag, og mellom klokken 11.00 og 15.00 lørdag.

Følg Byas på Facebook!

60 sekunder alt du trenger

En test består av et stikk i fingeren, og tar bare 60 sekunder. Du kan være anonym, og slipper å fylle ut en bunke med skjemaer. Du trenger heller ikke bestille time på forhånd.

– Testen er i utgangspunktet bare for menn, men vi avviser ingen i døra, sier kommunikasjonsrådgiver Aksel Overskott ved Helseutvalget.

Tilbudet har vært omtrent en gang i måneden i Stavanger siden februar. Oversikt over tidene får du på Sjekkpunkt sine nettsider.

LES MER:

Husk også at SiS tilbyr gratis selvtesting av klamydia, gonoré og mykoplasma.

Sikkert resultat etter tre måneder

Hurtigtestene gir en indikasjon på din hiv-status, men antistoffene testen leter etter bruker kroppen litt tid på å produsere.

Det vil si at først tre måneder etter det eventuelle smittetidspunktet kan en blodprøve med all sikkerhet slå fast om overføring av HIV-viruset har funnet sted.

Når det er sagt vil de aller fleste ha målbare verdier i løpet av to til tre uker, ifølge Sjekkpunkt.

Alle som har befunnet seg i en risikosituasjon anbefales å teste seg, enten på Sjekkpunkt eller et annet sted.

Hvis du er usikker på hva som kvalifiseres som risiko kan du chatte anonymt med Sjekkpunkt på deres nettsider.

De har taushetsplikt, og du kan spørre om hva du vil.

VIKTIG Å SJEKKE: Mistenker du kjønnssykdom, er det viktig å teste seg. Da forhindrer du at smitten sprer seg, og minsker risikoen for komplikasjoner.

Anbefales for menn som har sex med menn

Helseutvalget anbefaler alle seksuelt aktive menn som har sex med menn å ta en helsesjekk minst en gang i året selv om du ikke har symptomer. Har du mange seksualpartnere kan du vurdere å sjekke deg oftere enn dette.

Husk også å teste deg i alle hull og åpninger.

Menn som har sex med menn får gratis Hepatitt B-vaksine. Undersøkelse og behandling er gratis, men noen fastleger tar betalt for konsultasjonen.

Om HIV

- I 2014 ble det diagnostisert 249 nye hivsmittede i Norge, en moderat økning fra 2013. 184 av de smittede (74 prosent) er menn, og 65 er kvinner.

- Hiv-situasjonen i Norge har holdt seg relativt stabil de siste årene og preges av vedvarende høye smittetall blant menn som har sex med menn.

- Hiv skyldes et virus som angriper immunforsvaret. Ubehandlet hiv fører til den dødelige sykdommen aids.

- En hiv positiv vil kunne smitte andre resten av livet, men man er mest smittsom den første tiden etter nysmitte. Smittefaren varierer med virusmengden i blodet.

- 2-4 uker etter smittetidspunktet vil 50 til 80 prosent få influensalignende symptomer.

- Viruset finnes i blod, sæd og skjedesekret. Den vanligste smittemåten skjer ved samleie. Hiv kan også smitte ved munnsex, deling av sprøyter eller under fødsel, men smitter ikke gjennom berøring eller ved kyssing.

- Riktig bruk av kondom er den eneste effektive måten som beskytter mot hiv ved samleie. Kondom beskytter også ved munnsex til gutter.

Mange velger å ikke bruke kondom ved munnsex. Det er da viktig å unngå å få blod og sæd i munnen. Bruk av tanntråd og tannbørste kan gi rifter i tannkjøttet som øker risikoen for hiv-smitte ved munnsex.

Kilder: Folkehelseinstituttet, Sex og Samfunn

Publisert:

Slik unngår du kjønnssykdommer: – Jenter, ta med kondom!

Vi beveger oss inn i høysesongen for hete sommernetter, ferieflørter og «one night stands». Men alt har en bakside.

Publisert: