Jennie (23) fra Hillevåg om livet om designstudent: – Du må elske det du driver med

NRKs serie om klesdesignlinja på Kunsthøgskolen i Oslo har gjort at flere har fått øynene opp for hvor hardt studiet faktisk er. Det skremmer ikke førsteklassingen Jennie Steen fra Hillevåg.

Oppdatert:
 Jennie Steen har visst at hun skulle drive med noe kreativt siden ungdomsskolen. Da hun så på filmer at det gikk an å være klesdesigner, ble det det.

Den siste uka har mote-Norge skrytt vilt over NRKs nye TV-serie, This Is It. Serien følger syv håpefulle designstudenter på siste året på klesdesignlinjen på Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO).

Serien består av åtte episoder, og foreløpig ligger fire av dem ute i NRKs nettspiller. Vi får følge studentene gjennom oppturer og nedturer - tilsynelatende helt uten filter, og de fleste sitter vel igjen med følelsen av at det ikke akkurat er en enkel sak å velge klesdesign.

Følg Byas.no på Facebook!

Stavanger-skuespilleren Pia Tjelta, som også er klesdesigner, var en av dem som så ut til å like serien:

Alt jeg vet er at jeg binga @nrkthisisit igår og at jeg nesten ikke kan vente til de neste episodene kommer. Elska de folka så mye!!#nrkthisisit 👊🏻❤️#reklame

Ga klump i magen

Jennie Steen fra Hillevåg går i første klasse på samme linje, og hun forteller at hele klassen både har sett og snakket om serien.

– Inntrykket til de fleste var at det var en ekte og inspirerende serie, sier hun.

Men å se arbeidet som venter dem, ga henne også en klump i magen. Hun er glad for at folk får se hvor mye arbeid som faktisk ligger i utdanningen hun har valgt.

Før jul fikk studentene i oppgave å lage et antrekk hver til en fellesvisning i fargen rød. Jennie Steen ble inspirert av skulptør og kunstner Jason deCaires Taylor. Modellen heter Daniel Gundersen.

Ville jobbe med noe kreativt

Steen gikk på ungdomsskolen da hun fant ut at hun ville drive med noe kreativt, men det var ikke før på videregående at hun fant ut at det var klær hun ville jobbe med.

Hun gikk design og tekstil-linjen på Godalen Videregående Skole, hvor hun fant ut at det var selve designen av klærne hun likte, ikke søm i seg selv.

– Jeg har alltid vært opptatt av å vise identitet med klær, sier hun.

Steen hadde sett en dokumentar av Taylor, som setter menneskeskulpturer under vann og lar utrydningstruede bergarter, koraller og sjøgress overta figurene. Det inspirerte designeren til å kle en modell med det samme.

Vanskelig å komme inn

I utgangspunktet hadde Steen tenkt å søke seg videre til en designskole i utlandet, og hun hadde ikke hørt om KHiO før.

KHiO fikk hun vite om under et gratis foredrag, og hun skjønte fort at dette var en god skole hun ville inn på. Problemet er bare at det er veldig vanskelig å komme inn.

Steen kom inn på andre forsøk, men hun visste ikke at hun faktisk hadde kommet inn på drømmeskolen før hun sjekket søppelposten.

– Da var jeg redd fristen for å takke ja til studieplassen hadde gått ut, men heldigvis hadde den ikke det, sier hun.

Hun er glad for at skolen lar deg kombinere kunst og mote, og at det ikke er et kommersielt press på det de lager.

Klesdesigneren mener egentlig at det finnes nok av klær i verden, men hun liker at hun kan bruke klær til å belyse og kritisere ting i samfunnet. I dette prosjektet la hun vekt på at mennesker ikke tar tak i det ubehagelige.

Hardt arbeid

Å være klesdesigner er hardt arbeid - ikke bare under utdannelsen, men også som karriere. Det er flere som satser, som velger å gi seg, og det kan være vanskelig å finne sin plass i et hav av håpefulle designere.

Steen vet at hun har mange år foran seg med mye jobb, men der et hun klar for, sier hun. Hun tror at hun hadde designet klær uavhengig av hva hun hadde studert, mens hun nå får muligheten til å kombinere skole med hobby.

Hun tror derimot ikke at skolen er noe for dem som er usikre på om det er riktig vei for dem eller ei.

– Du er nødt til å elske det du driver med. Skolen kjører deg hardt.

Skal drive for seg selv når hun blir gammel

Akkurat nå er det studiene som står i fokus for 23-åringen, og hun har ikke tenkt så mye på veien videre, selv om at hun har noen ideer om hva hun kunne tenkt seg å drive med.

– Jeg får ikke drømmejobben med en gang. Jeg vet om flere designere som må ha deltidsjobber for å få det til å gå rundt. Jeg håper jeg kan jobbe for en annen designer en stund, og når jeg er gammel og har nettverket og lært mye, kan det være at jeg tør å satse på min egen kleslinje, sier hun.

Publisert:
Oppdatert:

Kristiansand-designer klar for å imponere den amerikanske moteeliten

Klesdesigner Veronica B. Vallenes er den eneste fra Skandinavia som skal vise sine kreasjoner til den amerikanske moteeliten i Los Angeles 10. oktober.

Oppdatert: