Livsstil

«Hvis du er misfornøyd med deg selv må ikke operasjoner være veien å gå»

Frk. Fryd-Embla er oppgitt over at det er blitt så normalt å fikse på utseendet.

Publisert:
 • Janne Håland

Embla mener operasjon ikke er utveien hvis man er usikker på seg selv. FOTO: Carina Johansen

Da Embla Heskestad Jagdum leste nok et blogginnlegg om plastiske operasjoner, ble hun ganske oppgitt og måtte ta tastaturet fatt.

LES MER:

Embla er kjent bandet Frk. Fryd, som nå har tatt en pause .

Det e når det komme t den der åpenheten om plastiske operasjoner - fiksing av pupper, rumpe, lepper, nese, rynker, smalere midje osv, at eg begynne å bli ganske lei, frustrert og oppgitt." skriver hun i et innlegg på Facebook.

– Jeg vet jeg har en del unge venner på Facebook, og håpet at de ville se at jeg ikke støtter dette. Hvis du er misfornøyd med deg selv, må ikke operasjoner være veien å gå, sier Embla.

Jeg føler nesten de blir lurt, at de tenker dette er helt greit å gjøre.

Følg Byas.no på Facebook!

Måtte få det ut

Innimellom er hun innom ulike blogger fordi hun synes det er fascinerende og underholdende. Da det dukket opp et innlegg fra en blogger som skulle operere rumpa på grunn av komplekser, kokte det litt over for Embla.

– Den så jo helt normal ut! Jeg fikk så mange følelser og tanker at jeg måtte bare sette meg ned og skrive en sang om det. Jeg måtte bare få det ut, sier hun.

LES MER:

- Botox er blitt som å gå på butikken for å kjøpe melk

Sangen får vi ikke høre ennå, men Embla forteller gjerne mer om hva som trigget henne:

– Det sitter unge jenter og leser bloggere si at det er sånn verden er blitt, og at det skyldes et generasjonsskifte. Jeg føler nesten de blir lurt, at de tenker dette er helt greit å gjøre. Når så mange på blogglisten skriver om sine inngrep, er det blitt en normalisering rundt det å legge seg under kniven på grunn av komplekser, selv om kroppsdelen det gjelder ser helt vanlig ut, sier hun.

– Vanskelig tema

Hun ønsker ikke å tråkke på noen bloggere eller enkeltpersoner, og nevner ikke noen bloggere med navn. Hun sier til Byas at kroppspress er et tema hun synes er vanskelig å skrive og uttale seg om.

– Det er så mye kroppspress og usikkerhet rundt egen kropp, og hvordan man skal takle det. Man blir redd for å si noe feil eller bli misforstått, sier Embla.

– Det er fælt!

Hun synes på en side at det er positivt at bloggere er åpne om at utseendet ikke er naturlig, men at de har fikset på kroppen.

– En ting er å være åpen om kompleksene man har, eller at man vurderer operasjon. En annen ting er å linke til hvilken klinikk man skal til, hva det koster, skrive at det faktisk ikke gjør vondt. Det finnes konkurranser om å vinne lipfillers! Det blir en bekreftelse på at dette er greit å gjøre. Det er fælt, og jeg kjenner jeg blir så frustrert!

LES MER:

- Ny idealkropp: - Jeg kjente nesten ikke meg selv igjen

Embla tror ikke operasjoner hjelper på dårlig selvtillit, og synes bloggerne heller kan være åpne om usikkerheten, og heller anbefale å snakke med noen.

– Det må bli like mye snakk om at det finnes andre utveier. Det virker som at alle skal passe inn i ett utseende, og det blir ikke snakket om hvem du er, eller hva som er spesielt med deg.

Så Top Model med moren

Hun innrømmer at hun selvfølgelig har hatt dager hvor hun har vært usikker på seg selv.

– Men så har jeg snakket med venner, familie og kjæresten om det, og heller tatt til meg deres meninger.

Da Embla vokste opp var det ikke slike blogger, men hun husker da Top Model begynte på tv.

– Da valgte mor å sette seg ned med meg og søsteren min mens vi så på det. Vi syntes det var teit da, men hun fikk se hva vi så på, og hva som kunne ha vært en årsak til hvis jeg senere ble usikker på egen kropp.

Musikken tok vekk usikkerheten

Selv om hun, som de fleste andre, kjente litt på usikkerhet rundt egen kropp i puberteten, tror hun at det hjalp at hun hadde noe hun brant skikkelig for.

– Det tok kanskje vekk noen av de usikre tankene. Jeg klarte å mestre noe annet, musikken.

Fra Frk. Fryds Bylarm-konsert på Rockefeller i 2013. FOTO: Marthe Amanda Vannebo

Hun håper hun også har vært et forbilde for jenter som ønsker å lage musikk.

– Det er litt rart å snakke om akkurat det. Men jeg tror man må være et forbilde for noe man tror på selv, og for den man er.

– Bloggerne har ikke skylden

LES MER:

Iselin Raad, som var med i forige sesong av Paradise Hotel , har blogget om at hun ønsker å ta rumpeløft. Hun ønsker ikke å komme med noen kommentar til Byas i denne saken.

Til VG har Isabel sagt at hun ikke mener det bare er toppbloggere som normaliserer fiksing av kroppen.

– Jeg mener at man ikke kan legge skylden på bloggere. Det har bare blitt mer normalt generelt sett i dagens samfunn. Vi gjør det jo også på grunn av at vi bli påvirket selv, sier hun til avisen.

I samme artikkel innrømmer hun at hun opplever press om å se perfekt ut på bloggen.

Vil ha forståelse

Da Isabel fikk kritikk av leserne etter rumpeløft-innlegget skrev hun blant annet på bloggen:

Når jeg velger å være åpen og ærlig om det, synes jeg at jeg kan få bittelitt forståelse tilbake. Det er jo tross alt min egen rumpe jeg skal operere, ikke din? For guds skyld - vær uenig!

Hva vet du om at jeg har gått til psykolog eller ei? Ha i bakhodet at vi alle har våres kamper, og dette med min kropp og mine komplekser er en av de vanskelige kampene for meg. Om jeg da har lyst til å gjøre noe jeg har ønsket og drømt om lenge, og endelig har muligheten til å endre på det - burde ikke det være greit? Jeg behøver jo ikke din velsignelse.

Isabel S. Raad da hun var med i Paradise Hotel. FOTO: TV3/Rune Bendiksen

I innlegget hvor hun fortalte om operasjonen skrev hun følgende:

Jeg er i grunn litt usikker på om dette er så lurt å dele på min blogg med tanke på at jeg har lesere i alle aldre - noen yngre, noen eldre. Men som jeg har sagt før; jeg er opptatt av å fremstå som ærlig. Jeg er opptatt av å ikke legge skjul på at ja, jeg opererer meg. Jeg vil ikke at de yngre skal få det samme inntrykket som jeg hadde som liten - at mine idoler så slik ut naturlig.

Her er innlegget:

Her er Emblas innlegg. FOTO: Skjermdump Facebook

Publisert:
 1. Underholdning
 2. Mote

Retusjert reklame skal merkes. Det synes plastiske kirurger i Stavanger er helt greit

Etter Stortingets vedtak om at all retusjert reklame skal merkes, er flere i plastikkirurgibransjen glade for at det har kommet et slikt vedtak.

Oppdatert:

Relaterte artikler

 1. LIVSSTIL
  Emilie (24) fra Hundvåg har nesten 50.000 følgere på Instagram
  3 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  5 på gata om influensere og kroppspress
  2 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Dette mener Sørlandets influensere om reklamering for kosmetiske inngrep
  2 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Elin Bergius (25) om nye bloggregler: – Jeg har fått tilbud om gratis operasjoner flere ganger
  2 ÅR SIDEN
 5. LIVSSTIL
  «Puppene nede på navelen er også normalt»
  4 ÅR SIDEN
 6. LIVSSTIL
  Andrea (21): – Idealet mitt var jo barbie
  4 ÅR SIDEN