Ikke alle vet hvor sunt dette er
Tomatpuré er faktisk sunnere enn ferske tomater! I denne testen får alle tomatpureene terningkast 5 og 6.
Tomater som er varmet opp slik tomatene i tomatpure, boksetomater, og tomatsauser har blitt, er sunnere enn ferske tomater.
Tomater er fulle av antioksidanten lykopen, og når tomatene er varmet opp øker tilgjengeligheten av lykopen og antioksidantnivået i blodet.
Bedre med olje
Tilsetter vi en klunk olje eller annet fett, noe vi jo gjerne gjør når vi lager mat med tomatpuré eller tomatsaus, tas lykopenet fra tomatene bedre opp i kroppen.
Forskning viser blant annet at lykopen reduserer risikoen for prostatakreft, reduserer risikoen for å bli solbrent, og kan være med på å redusere kolesterolet.
12 i ett glass
De fleste typer tomatpuré lages ved at tomatens skall og kjerner tas bort, og resten av tomatkjøttet kokes ned slik at vannet damper bort så man ender opp med en konsentrert puré. Noen produsenter tilsetter litt salt til denne puréen.
I noen typer, slik som Stavlands crushed tomates, er hele tomaten tatt i bruk. Denne typen har et litt lavere tørrstoffinnhold og dermed en litt mildere smak enn andre typer tomatpuré.
I et glass tomatpuré har det blitt brukt rundt 12 tomater. Ikke rart innholdet av antioksidanter er høyt!
I denne testen er ikke en smakstest, men en ernæringstest. Vil du ha mer detaljer om testresultatene, kan du trykke her.
Tomatpureene som får sekser er:
- Stavland Crushed tomatoes.
- Stavland Tomatpuré
- Stavland Tomatpuré økologisk
- Eldorado Tomatpuré (glass)
- Coop Tomatpuré konsentrat
Tomatpureene som femmer:
- Coop Änglamark Tomatpuré
- Smart 365 Tomatpuré
- Rema 1000 Tomatpuré
- Eldorado Tomatpuré (boks)