Livsstil

En nybegynners guide til ølbrygging

Aldri lagt øl før? Ikke vi heller, før nå. Slik gjør du det.

Oppdatert:
 • AV: Sverre Bech-Sjøthun
TAPP: Lag øl hjemme! Det er enklere enn du tror!

Nylig laget Sverre Bech-Sjøthun sin første ladning med øl på egenhånd. Her er hans guide til hvordan også du kan gjøre det:

I mange år har jeg drømt om å brygge øl. Ikke bare fordi jeg er glad i godt øl, men også fordi jeg er glad i gode smaker og gode opplevelser. Nå var det på tide å gjøre noe med den drømmen.

Å brygge øl er egentlig ganske enkelt, og det er blitt gjort i mange tusen år. Kort oppsummert lager man en vørter, tilsetter humle og gjær, og lar det stå først et par uker i en fermenteringsdunk, før den står to til fire uker på flaske.

LES MER:

Bot for øl-drikking i parkene - byene forskjellsbehandler

Fordi jeg er en nybegynner valgte jeg å kjøpe et ferdig sett, bestående av malt, humle og gjær. Jeg gikk for en amerikansk single hop IPA, siden IPA er ganske tilgivende med tanke på mengden humle som skal i brygget. Du skal med andre ord gjøre mye galt for å lage et udrikkelig øl. Jeg brukte ellers det som kalles for boil-in-a-bag (BIAB), som i praksis er en stor korn-tepose .

Den gir en enkel og renslig måte å brygge på.

LES MER:

Drikk øl som Lervigs bryggerimester Mike Murphy

SUKSESSOPPSKRIFT: Ingrediense som skal til for godt øl: maltet korn, gjær og humle.

Dette utstyret trenger du

Må ha:

1. En diger gryte

Min gryte er 36 liter, og passer fint til 28 liter kokevolum. Gryten kan like gjerne være aluminium som stål, men velger du aluminium må ikke gryten skrubbes ren. Da fjerner du det beskyttende oksiderte laget, og du kan få metallisk smak i ølet. En krabbegryte i aluminium i denne størrelsen koster mellom 500 og 900 kroner. Tilsvarende i stål noe dyrere. Tappekran med kulelås er praktisk å ha montert på gryten, og da må du ut med et par hundrelapper ekstra.

2. Et termometer

Helst digitalt. Helt avgjørende for å holde øye med temperaturen, spesielt når du mesker.

3. Fermenteringsdunk med gjærlås

4. Pose til BIAB.

Denne kan du lage selv, men jeg valgte å kjøpe.

5. Saniteringsvæske

6. Langskaftet sleiv i plast

7. Litermål

Gjerne tre til fem liter.

8. Tomflasker

Ca. 50 halvlitere, flaskebørste, flaskekapsler og korkemaskin.

9. Silikonslange og tappestang

I stedet for vanlig hevert – mye mer praktisk og renslig

Hva koster det? Et helt basic sett vil havne på et sted mellom 2000 og 3000 kroner. I tillegg kommer ingredienser til omtrent 400 kroner. Det betyr at en i første batch vil betale mellom 60 og 80 kroner per ferdig flaske med øl. Etterpå har en utstyret, og kostnaden går naturligvis ned.

Kjekt å ha:

1. Kjølecoil

Dette er en rørspiral som man kjører kaldt vann gjennom for å kjøle vørteren raskest mulig ned. Man kan lage øl uten, men jeg ville ikke gjort det.

2. Fermenteringsdunk nummer to

Praktisk når du skal tilsette sukker for karbonering, for så å flaske. Denne brukte jeg også for skylling av malt på min første batch.

3. Diger gryte nummer to

Gjør skylling av malt enklere.

4. Hydrometer

For å måle effektiviteten av uttrekket

Hva koster det? Legger du sammen både må ha og kjekt å ha vil totalen ende på rundt 5000 kroner. Kjøper du i tillegg nye flasker koster disse et sted mellom 200 og 350 per kasse.

BRYGGEUTSTYR: Meskegryte, skyllegryte, plastdunk og kjølecoil i kobber.

Hygiene:

Ølbrygging foregår i temperaturer som gir perfekte forhold for villgjær og bakterier. Ølet lever, og derfor er god hygiene avgjørende for et godt resultat. Du trenger ikke gå helt Breaking Bad og sterilisere alt, men det er viktig å være bevisst.

En god tommelfingerregel er å rengjøre alt utstyr og alle arbeidsflater grundig, med varmt vann og såpe. Bruk sanitærmiddel på alle ting som kommer i kontakt med avkjølt brygg, som for eksempel gjæringsdunk, flasker og vannlås.

**PRISGUIDE:

LES MER:

Her får du billigst øl på byen

Så, ølbrygging:

Ølbryggingen deles opp i tre steg:

1. Bryggedag (tid: tre-fire timer)

- Mesking

- Koking

- Kjøling

2. Fermentering (tid: to uker)

3. Flasking (tid: 30 til 60 min)

- Karbonering og lagring (tid: to til fire uker)

Slik gjør du:

1. Mesking

Vørteren kan kjøpes som ferdig maltekstrakt, men med all-grain får du større fleksibilitet til å eksperimentere ved senere batcher.

Med all-grain lager man vørteren selv, ved å trekke maltet korn ved 65 grader i cirka en time. Dette kalles mesking, hvor hensikten er å trekke ut sukkerstoffene i kornet slik at du får en søt vørter. Dette sukkeret omdannes senere til alkohol av gjæren.

Etter en time skyller du malten med vann på noe høyere temperatur, for å få ut de siste sukkerrestene.

OBS! Her gjelder det å være nøye med temperaturene. Forskjellige temperaturer gir forskjellige utslag. Jo mer nøyaktig, jo bedre resultat.

2. Koking. Etter mesking skal vørteren kokes fra 60 til 90 minutter. I løpet av kokingen tilsettes humlen på forskjellige tidspunkt, og i forskjellige mengde. Den første porsjonen humle er for bitterhet, den neste for smak, og den siste gir aroma. I tillegg vil også humlen øke ølets holdbarhet.

HUMLE: Dette noe merkelige synet er en humlepellets som flyter på toppen, mens vørteren koker lett.

3. Kjøling. Når vørteren har kokt lenge nok er det avgjørende å kjøle den ned fort. Fordi temperaturer mellom 27 og 60 grader er ideelle forhold for bakterier, gjelder det å kjøle ned kjapt for å redusere sjansen for infeksjon.

For å få til det brukte jeg en kobbercoil som jeg koblet direkte på badekarkranen, og kjørte iskaldt vann gjennom. Hele tiden rørte jeg forsiktig i vørteren for sirkulasjon. En annen fordel med hurtig nedkjøling er at grumset klumper seg sammen, og brygget blir klarere og penere å se på. Har du ikke en kobbercoil, kan du også fylle et kar med isvann, eller isbiter, og sette gryten i, men da tar nedkjølingsprosessen lengre tid.

NEDKJØLING: Med kobbercoil tar nedkjølingen av brygget omtrent ti minutter.

4. Fermentering. Når vørteren er nedkjølt, tar du den over i fermenteringsdunken sammen med gjær. Da er det samtidig viktig å lufte brygget skikkelig, slik at du får mest mulig oksygen inn. På den måten får gjæren noe å jobbe med, i starten av gjæringsprosessen.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Og Stavangers beste restaurant er... Hanekam!

Den letteste, men samtidig tyngste, måten å gjøre dette på, er å helle vørteren fram og tilbake mellom gryte og dunk et par ganger.

Dette er eneste gangen du bør gjøre dette. Eksponering til oksygen vil ellers føre til oksidering, som kan gi både funky smak og kort holdbarhet.

Når brygget er trygt over i fermenteringsdunken, skal den stå helt stille og alene i to til tre uker. Det er i denne perioden gjæren omdanner sukker til alkohol, samtidig som smakene utvikler seg.

Gjæringstemperaturer på mellom 18 og 22 grader er standard for de fleste ales.

TÅLMODIGHET: I fermenteringsdunken skal ølet stå i cirka to uker. En dag fra eller til har relativt lite å si, men flasker du for tidlig kan du risikere for mye gjær i brygget. Det kan føre til en lite hyggelig flaskeeksplosjon.

Etter en dag bør det begynne å boble i vannlåsen, og den vil fortsette slik i noen dager før det roer seg. Selv om boblingen etter hvert forsvinner, fortsetter den å gjære stille og rolig en uke etter dette også. Derfor bør du unngå å flaske ølen før det er gått to uker.

5. Flasking

Når det er tid for å få ølet over på flaske, skal man samtidig tilsette litt sukker, slik at man får utviklet karbonering av ølet. Først kokte jeg opp vann og angitt mengde sukker, slik at jeg fikk en enkel sirup. Den fikk så kjøle seg ned.

Jeg satte fermenteringsdunken på kjøkkenbenken, koblet på silikonslange og lot brygget renne rolig til fermenteringsdunk nummer to, som på forhånd fikk sukkersirupen i bunnen. Dette sikrer en jevnere karbonering, i stedet for å tilsette sukkeret per flaske.

SJARMØRETAPPEN: Når ølet er ferdig, skal det flaskes. Arbeidet er tungt, men med en god arbeidshanske slipper du å slite ut nevene.

Det er en fordel å være to om flaskingen, for da kan én tappe, mens en annen fortløpende korker flaskene.

Ølet trenger en viss tid til å utvikle kullsyre, og de fleste oppskrifter anbefaler å la ale stå i romtemperatur i cirka to uker, og så kaldlagring i en ukes tid før du drikker det.

FERDIG: Litt for tidlig ute, men været var fint. Etter ni dager på flaske så ølet slik ut., og smaken var god.

Hvordan gikk det?

Selv sprakk jeg etter ni dager. Sommerens fineste dag så langt gjorde at jeg ikke klarte å vente lenger.

Kort sagt, det smakte IPA, og det ble skikkelig og god øl. Den trenger mer tid på lagring for at smakene skal få satt seg skikkelig, men jeg var fornøyd selv etter ni dager.

BRYGGER: Sverre Bech-Sjøthun har laget øl for første gang. Han viser deg hvordan også du kan få det til.
Publisert:
Oppdatert:
 1. Forbrukerspørsmål
 2. Mote

7 digge frokoster du kan lage med havregryn

Trenger du litt frokostinspirasjon? Her er sju forskjellige oppskrifter med gullkortet!

Publisert:
 • Emma Dahle Moe, Trd.by

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Her er årets lokale juleøl og julebrus
  4 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  Her er årets lokale juleøl og julebrus
  3 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Enok skal bryggja 300 liter festivaløl til Sur & Bitter
  5 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Hvilken sommerøl smaker best?
  7 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Bli med inn i Stavangers fire bryggerier
  3 ÅR SIDEN
 6. LIVSSTIL
  Slik får du et grønnere kosthold
  7 ÅR SIDEN