Denne proteinbaren er laget av gresshopper(!)

Smaker ikke ekkelt, men mer som popcorn eller nøtter, visstnok.

GRÜNDERE: Bui Bjarmar Adalsteinsson (t.h.) og Stefan Thoroddsen har startet selskapet Crowbar Protein som lager proteinbarer av insekter.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Nærmere én tredel av verdens befolkning har insekter som en del av kostholdet sitt, viser en FN-rapport.

Men her i Vesten er det få som jubler om de får en gresshoppe eller larve på tallerkenen.

Dét ønsker islendingene Bui Bjarmar Adalsteinsson og Stefan Thoroddsen å gjøre noe med.

Nylig lanserte de en proteinbar. Laget av gresshopper(!).

\- Alle tenker at insekter er ekkelt, og derfor må det også smake ekkelt. Men sannheten er at gresshopper smaker veldig mildt, som popcorn eller nøtter, sier Adalsteinsson.

**LES OGSÅ:

Les også

Greit å kunne for deg som er glad i kjøttdeig

60-70 prosent protein

Typiske ingredienser i protein- og energibarer er nøtter, tørket frukt, sjokolade eller kokos.

Idéen om å inkludere gresshopper, fikk produktdesigner Adalsteinsson da han leste en FN-rapport som anbefaler økt konsum og oppdrett av insekter.

Bakgrunnen er miljø- og matvarekrisen som truer en verden som vil passere ni milliarder innbyggere i 2050.

\- Vi ønsker en mer miljøvennlig og ansvarlig matproduksjon. Eksempelvis bruker insekter 1000 ganger mindre vann, og fem ganger mindre fôr, enn kuer. Samtidig er de næringsrike.

Gresshopper består nemlig av 60-70 prosent protein, har dobbelt så mye jern som kjøtt, omtrent like mye kalsium som melk, og inneholder omega 6, omega 3 og vitamin B12, ifølge Adalsteinsson.

Til Norge neste år?

Gresshoppene i barene oppfostres på en gård i Canada. Når de er store nok, fryses og tørkes de, før de blir malt til mel. I tillegg til gresshoppemelet, som utgjør 20 prosent, består barene av frø, dadler og kakao. De er også fri for melk, gluten, nøtter og soya.

Om det smaker og lukter godt, og man ikke kan se innsektene, så vil folk spise det.

- Mange synes det er ekkelt med insekter. Hvordan skal dere få folk til å spise dette?

\- Det har vi tenkt mye på. Vi har bestemt oss for å gjøre det til en spennende og morsom greie, og tenker at om det smaker og lukter godt, og man ikke kan se innsektene, så vil folk spise det, sier han.

Så langt er det flest privatpersoner som har kjøpt produktet og eneste mulighet er å kjøpe det på internett. Fremover er målet å få produktet ut i større skala, også hit.

\- Vi håper at det kommer til Norge neste år. Men man vil nok ikke finne det på Rema. Jeg har mer tro på å selge det inn i mer spesialiserte butikker, som sports- og helsekostbutikker, sier han.

20 PROSENT: Så høyt er innholdet av gresshopper i denne.

Har troen

Marianne Elisabeth Lien mener det kan være et marked i Norge for treningsbarer laget av gresshoppemel. Hun er professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo og ekspert på mat som kultur.

Les også

å gi deg en boost etter at du har trent

Hun får støtte fra klinisk ernæringsfysiolog og Bramat-gründer Cathrine Borchsenius.

\- Hvis de klarer å matche andre liknende barer både med protein og næringsinnhold, pris og smak, så er jo dette helt klart et kult produkt, sier Borchsenius.

**LES OGSÅ:

Publisert: