Livsstil

Uten bunad? Her er fem ting du ikke må gjøre 17. mai!

Er du ikke heldig nok til å eie verdens fineste klesplagg? Vi har tips til hvordan du likevel kan se strålende ut på grunnlovsdagen.

Oppdatert:
  • Maren Hald Bjørgum

I fotoarkivet fant vi disse flotte folka, riktig antrukket i bunad. Ikke spesielt god stemning om du møter i jeans på 17. mai... Arkivfoto: Tor Erik Schrøder.

17\. mai, dagen da hele byen fylles til randen med vakre, penkledde mennesker, unger med softis og vinterbleke tenåringer i litt for korte, pastellfargede kjoler og litt for høye heler. Har du ikke en bunad hengende i skapet, klar for den ene av få anledninger hvor man faktisk får brukt den?

Ikke fortvil! Det er fremdeles en hel haug med antrekk du kan gå for. Vi har funnet fram et par alternativer, men først et par huskeregler for hva du ikke under noen omstendigheter bør finne på å gjøre.

- LES OGSÅ:Her er 17.mai-programmet for Kristiansand.

Fem huskeregler for hva du helst ikke skal gjøre på 17. mai:

1. Husk at 17. mai er en familiedag og ikke minst et arrangement som skjer på dagtid. Hvis du pleier å bruke kjolen til lørdagskvelder på Kick er den kanskje ikke den rette for 17. mai-feiringen. Det samme gjelder sminken: de sotede pandaøynene kan vente til kveldstid. PS! Ja, å vise mage er veldig trendy for tiden, men prøv å holde eksponeringen til et tekkelig minimum (en centimeter eller to er nok).

2. Ikke vis BH-stroppene. Det ser kanskje kult ut på kjendiser i paparazzi-bilder, men 9 av 10 ganger er det bare trashy. Det er hundre forskjellige måter å skjule disse på. Benytt deg av hvilken som helst av disse…

3. Dropp de ekstremt høye helene. Du kommer til å gå, stå, gå og stå enda litt lenger. Og så gå enda litt mer, gjerne på brostein. Det er ingenting som er mindre sexy enn damer som vakler bortover brosteinene i litt for høye heler. Hvis du absolutt insisterer på at de 12 centimeter høye hælene er nødvendige, pakk med deg et par ballerinasko i vesken. Du vil nok takke oss.

2012: Blæsen på 17. mai. Foto: Lars Hoen. 2012: Blæsen på 17. mai. Foto: Lars Hoen.

1. Jeans er ikke lov. Hver eneste 17. mai er det alltid noen få som ser ut som om de har lagt ekstra innsats i å ikke bry seg om at dette er en festdag. Det er ikke så kult som det du tror det er. Ei heller en spesielt effektiv protest mot konsumersamfunnet eller lignende saker.

2. Spør deg selv: Ville [fyll inn kongelig persons navn her] gått med dette? 17. mai er en tradisjonell høytid, spar de mest ekstreme moteartiklene til hvilken som helst annen av årets 365 dager. Nøkkelord: Classy.

Fra venstre: Topp og skjørt fra BikBok, sko fra Zara og kjole fra Kate Spade. Fra venstre: Topp og skjørt fra BikBok, sko fra Zara og kjole fra Kate Spade. Foto: Produsenter

Match med mønster

Mønster har vært trendy i et par år nå, og denne våren og sommeren er ikke et unntak. Velg en kjole eller skjørt/topp-sett som kler din hudtone, og kombiner med nøytralt tilbehør.

Hent inspirasjon fra Oscar de la Renta og Kate Spade, og bruk farger for alt de er verdt. Et hvitt midiskjørt er helt riktig for denne trenden og kan godt kombineres med tjukke hæler eller espadriller.

- LES OGSÅ: Slik fikser du naturlig krøller med rettetang.

sommerlig Fra venstre: Sko fra Jeffrey Campbell, Kjole fra BCBG, veske fra Kate Spade og kjole fra Zara. Foto: Produsenter

Sommer, blonder og bare bein

En hvit blondekjole med trekvartlange ermer er en sikker vinner. Kombiner med plattform eller flatformsko, både nøytrale farger (som forlenger beina dine) eller sterke farger som blått eller rødt fungerer bra med hvitt.

Hvis du går for sistnevnte, unngå å matche med en jakke i motsatt farge; rødt, hvitt og blått er fint det, men det er ikke like kult å gå kledd som det norske flagget.

- LES OGSÅ: Åpner ny motebutikk i Kirkegata

Fra venstre: Kjole fra Zara, sko fra ACNE, veske fra Mulberry og kjole fra Carolina Herrera. Fra venstre: Kjole fra Zara, sko fra ACNE, veske fra Mulberry og kjole fra Carolina Herrera. Foto: Produsenter

Det klassiske valget

Er du typen som har Amal Clooney, Kate Middleton eller Emma Watson som stilforbilde? Da er nok et mer klassisk antrekk det rette valget på nasjonaldagen (og generelt sett).

Gå for en sort eller marineblå kjole som slutter rett over kneet, kombinert med hudfargede pumps og en lang blazer, hvit jakke eller pen skinnjakke.

Orker du ikke tanken på høye hæler? En klassisk, velsittende kjole kan også fint kombineres med sesongens kule sneakers. Gå for et par helhvite sko, og husk at skoene bør være både rene og velholdte.

- LES OGSÅ: Ta deg en tur i Skippergata!

Fra venstre: Blazer og bukser fra Tiger of Sweden, sko fra Miu Miu, solbriller fra Nastygal, earcuff fra H&M, og sett fra FWSS. Fra venstre: Blazer og bukser fra Tiger of Sweden, sko fra Miu Miu, solbriller fra Nastygal, earcuff fra H&M, og sett fra FWSS. Foto: Produsenter

– Suit up!

Hater du å gå med kjole? Fortvil ikke, vårens mote har freshe løsninger for deg også. Alle fra Chanel to Celine vil ha deg til å omfavne dressen i år, eller i alle fall et matchende sett med bukser og blazer.

Et par huskeregler på veien: Velg en jakke som sitter godt, ikke er altfor kort, velg farger over sort og kombinér alltid (ALLTID!) med høye hæler. Google Miroslava Duma eller Olivia Palermo for mer inspirasjon.

Hvis lange bukser og blazer blir hakket for varmt på det man kan håpe blir en eksemplarisk mai-dag så kan du erstatte buksene med couletter istedenfor. La jakken henge åpen og la tilbehøret være på den mer spartanske siden.

- SJEKK UT: De heteste solbrillene akkurat nå!

Husk å kose deg!

Avslutningsvis kan vi tipse om at det er lurt å pakke med seg minst mulig, den håndvesken blir tung å bære på i løpet av dagen. En skulderreim kan også være praktisk når du vil bruke hendene på å ta selfie når du spiser is, sukkerspinn, eller skåler med et glass mimosa.

Og viktigst av alt, det fineste du kan ta på deg på 17. mai er et smil. Husk at dette er en dag som handler om å kose seg og nyte våren på sitt aller beste.

Gratulerer med dagen!

- LES OGSÅ: Kvadraturens moteshow: – Det var fine klær som jeg kunne tenkt meg!

- LES OGSÅ: Kristiansandsjente gjør det stort i mote-app

Publisert:
Oppdatert:
  1. Mote

Uten bunad? Her er fem ting du ikke må gjøre 17. mai!

Er du ikke heldig nok til å eie verdens fineste klesplagg?

Publisert:
  • Maren Hald Bjørgum, Krsby.no