Hudlege: – Betakaroten beskytter ikke huden mot sol

Flere leverandører av betakaroten hevder at antioksidantene ved daglig bruk kan beskytte huden mot å bli solbrent.

Publisert:
  • Elise Gull Askim
Betakaroten er populært som kosttilskudd for å gi dypere og varig brunfarge.

Betakaroten er et kosttilskudd som er populært for å forbedre og øke brunfarge. Mange bloggere og influensere sverger til tablettene for dypere og varende brunfarge, men ifølge hudlege Børge Østhus ved Aleris Trondheim er ikke et ekstra inntak av betakaroten å anbefale.

– Antioksidanter som betakaroten er gunstig i normale mengder, det vil si naturlig inntak gjennom å spise frukt og grønnsaker. Det er ingen studier som konkluderer med at høye doser gir en tilleggseffekt og det er enkeltstudier som har vist skadelige effekter av høye doser betakaroten hos enkelte risikogrupper, forteller Østhus til trd.by.

Skåner ikke huden mot solen

Flere leverandører hevder at pigmentet i betakaroten, karotenoid, beskytter huden mot solstråler. Dette stemmer ikke, ifølge Østhus.

– Som solbeskyttelse er det lite som tilsier at oralt inntak er særlig effektivt. I beste fall er denne beskyttelsen minimal etter langvarig bruk, forteller han.

Betakaroten er et naturlig forekommende pigment som du finner i mat fra planteriket. Spiser du et variert kosthold med for eksempel gulrot, paprika og søtpotet, vil du få nok av stoffet via kostholdet.

Ikke flere pigmenter - men gult/oransje fettvev

Betakaroten er en antioksidant som kan omdannes til vitamin A og regnes derfor som et provitamin.

– Ved tilførsel av store mengder vil kroppen lagre betakaroten, blant annet i fettvev, og dette kan føre til at huden ser mer pigmentert ut. Dette er en annen farge enn det du oppnår etter eksponering til sol, forteller Østhus.

Han forklarer at fargestoffene i betakaroten farger altså underhudsfettet i gule og oransje toner ved stort forbruk, for noen vil dette gi en illusjon om brunfarge.

Flere leverandører og influensere mener også at betakaroten gir økt pigmentproduksjon i kroppen.

– Betakaroten vil ikke påvirke huden til å produsere mer av det naturlige pigmentet melanin, som finnes i huden vår, forklarer Østhus.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Instagram-trend tar et oppgjør med poseringer og «ekte» kropper

LES MER:

Frisk og ren hud: Derfor bør du ikke skylle ansiktet med varmt vann

LES MER:

«Grillsesongen» er avlyst: Bleik er det nye brunt!

Publisert:

Blir du egentlig brun av betakaroten?

Flere leverandører av betakaroten hevder at antioksidantene ved daglig bruk gir deg dypere brunfarge og kan beskytte huden mot å bli solbrent. Stemmer det?

Oppdatert: