Slik tar du de beste matbildene
Er du en av dem som liker å dokumentere det du spiser og dele det med andre på sosiale medier? Her er tipsene som får matbildene dine til å skinne.
- Ellen M. E. Lundring
– Belysning er alltid viktig, og det skal være naturlig dagslys, helst fra et vindu. Unngå lys fra taklamper og blitz, da kan du ende opp med gulskjær på matbildene.
Rådene kommer fra den matfotografen Ingrid Reistad Sandberg, som har spesialisert seg på matfotografering.
Vi har stilt spørsmålet: Hva skal vi tenke på når vi knipser matbilder?
Det er lett å tenke på mat som noe statisk, men matfotografen er klar på at matfoto kan være langt mer enn det:
– Et fint matfoto kan snakke mer til meg enn et fint portrettbilde. Man kan skape mye stemning med mat, forteller matentusiasten.
Hun har alltid vært fascinert av matfoto - kanskje ikke så overraskende med tanke på at samboeren er kokk?
Fargerik mat enklest
Som du kanskje har skjønt når du sliter med å få bildene til å se like delikate ut som maten smaker: Matfotografering er en egen kunst, det er ikke alltid lett å få bildene til å skinne like mye som maten på tallerkenen.
Det er heller ikke til å stikke under en stol at det er lettere å ta bilde av mat med farger fremfor «brun mat».
LES OGSÅ:
Denne «restauranten» danker ut både Re-Naa og Tango
Disse 10 restaurantene i Sandnes scorer høyest på Tripadvisor
– Kjøttkaker i brun saus og lapskaus er det vanskeligste å ta bilde av, mens fargerik mat som salater og kaker, samt brød er enklest. Grøt kan man freshe opp ved hjelp av bær og kremet pasta blir mer innbydende med et dryss persille.
Er du likevel lysten på utfordringen, er rådet klart:
– Hent frem grønnsakene med mest farge og legg dem i front og dryss over med ferske urter. Skap et miljø rundt maten og sett gjerne fram et vannglass med sitron. Ikke gå tett på.
Skap stemning og miljø
– Vi spiser like mye med øynene som med munnen, så det er viktig at maten ser innbydende ut. Friske bær og urter gjør seg alltid. Ved anretning av maten er det også lurt å tenke på komposisjon og fremheve ingrediensene med mest farge, forteller Ingrid.
Det er også vesentlig hvilken vinkel man tar bildet fra. Derfor er er det smart å prøve seg frem og se hvilken vinkel maten tar seg best ut fra.
En hamburger vil for eksempel ta seg best ut hvis du tar bildet rett på slik at alle lagene vises, mens pizza, pasta og salat ser best ut om man tar bildet ovenfra. Å ta bildet i skrå vinkel kan også funke på det meste.
LES OGSÅ:
Nå blir vi lettere forkjølte
Bør du dekke til web-kameraet ditt?
– Jeg er opptatt av å skape et miljø rundt maten, få fram en stemning, noe man blant annet kan gjøre ved hjelp av rekvisitter og mennesker. Det har blitt mer og mer vanlig å ha med mennesker på matbildene man finner på Instagram, blant annet i form av en hånd som strekker seg frem for å ta opp eller mennesker som spiser.
Vanskelig på restaurant
Men ikke alle har anledning til å bruke tid og rekvisitter før de dokumenterer maten de spiser. Hva er løsningen da?
– Belysningen er alltid det viktigste, sammen med anretning. Dander maten ekstra fint og gå tett på maten når du fotograferer, er rådet fra eksperten.
Ingrid legger også til at valg av underlag og bakgrunn på bildene kan gjøre mye.
– Tenk struktur på underlag og service. Tre eller stein er fint, mens bare hvitt gjør bildet flatt og kjedelig. En linserviett kan også løfte bildet, forteller hun.
Ute på restaurant er det ikke like lett å legge forholdene til rette for optimale matbilder, men man kommer langt ved å bruke det som står på bordet som bakgrunn og rekvisitter, og sette seg ved et vindu for naturlig lys hvis det fortsatt er lys ute.
I andre tilfeller kan det være på tide å finne fram en app med bilderedigeringsmuligheter.
– Du kan redigere både eksponeringen og lyset i bildet etter det er tatt og blant annet fjerne eventuelt gulskjær i bildet ved å kjøre på med kalde blåtoner. Om resultatet likevel ikke skulle bli bra, finnes det enda en nødløsning: instagram har også mange filtre man kan bruke som en quick fix, avslutter hun.
MER FRA BYAS:
Silje (25) droppet trening for å drikke vin
Hvorfor tar utesteder inngangspenger?
Vil servere øl og vin i Gamle Stavanger
Partyfikseren: - Slik arrangerer du en vellykket fest
Andrew Ripper: – I Norge vil vi ha mer og mer, men blir bare tristere og tristere
I en tid hvor ungdommer blir matet med «Ex on The Beach» og mobbing på tv, har artist og personlig trener Andrew Ripper behov for å spre kjærlighet og gode vibber til verden.
Relaterte artikler
- LIVSSTILDronning eller konge på sosiale medier? Da kjenner du deg igjen i disse ti tingene4 ÅR SIDEN
- LIVSSTILDette er det perfekte verktøyet for deg som glemsk, rotete, kreativ eller stresset4 ÅR SIDEN
- LIVSSTILDette er «fy-» og «ja-maten» for treningsglade4 ÅR SIDEN
- LIVSSTILHun er Sørlandets mest inspirerende Instagrammer4 ÅR SIDEN
- LIVSSTILDisse trendene fra 60-tallet er tilbake4 ÅR SIDEN
- LIVSSTIL#nofilter: Miljøvert Bewar Omar (27): – Det er en trend over hele Europa å dele kriminelle ting på sosiale medier4 ÅR SIDEN