Er ingen grunn «god nok» til ikke å drikke alkohol?

DEBATT: Malin Rysstad (23) mener det er skremmende å se hvor viktig alkohol er blitt i samfunnet vårt.

Publisert:
  • Malin Rysstad (leserinnlegg)
I stedet for å fokusere på hvem som drikker og ikke, burde man heller sette pris på at man deler opplevelser sammen, mener Malin Rysstad fra Kristiansand.

Det er skremmende å se at alkohol er blitt en så viktig del av samfunnet at det ofte kreves en forklaring på hvorfor man ikke drikker. Hvorfor trenger det å avstå fra alkohol ha en begrunnelse? Det skal være helt naturlig å si "nei takk".

Alkohol er ikke for alle

Alkohol er ikke for alle. Det skal ikke være noen spesielle grunner som er sett på som "gode nok" til å få forståelse for at man er en som ikke drikker.

Det kan være du kjører eller at du er gravid. Kanskje har du utfordringer knyttet til alkohol, enten helsemessige- eller religiøse årsaker. Det frister ikke. Du har ikke lyst på. Du liker kanskje ikke smaken eller du føler ingen behov. Det kan være mange grunner.

Det at du har tatt ditt eget valg om å ikke drikke er en GOD NOK GRUNN. Enten så drikker man eller så drikker man ikke? Det burde ikke ha være et spørsmålstegn knyttet opp mot dette.

«Hvorfor drikker du ikke?»

Men jeg ser selv at i sosiale sammenhenger der det er alkohol så har jeg som regel alltid fått spørsmålet "hvorfor drikker du ikke?". Heldigvis har svaret mitt blitt tatt godt imot, og det har ikke vært et tema resten av kvelden.

Jeg har i mine ungdomsår vært en som drakk alkohol så jeg kan forstå at de som husker meg fra den tid er nysgjerrig på hvorfor jeg plutselig har tatt helt avstand.

Jeg har ingen personlige grunner, men jeg vet at mange andre har det. Man ønsker kanskje ikke brette ut om disse til mennesker man ikke kjenner? Derfor tenker jeg vi må la et "nei takk" til alkohol være godkjent. Punktum.

Rysstad drakk tidligere alkohol, men har nå valgt å ta avstand.

Letteste utvei er å ta en øl

Ungdommer er nok den gruppa som får kjenne mest på drikkepresset. Det tenker jeg må være både tungvint og ubehagelig. Mange kan oppleve at de ikke blir invitert til festligheter fordi dem ikke "deltar" på samme måte som alle andre gjør. Det kan for mange virke lettere å være en som drikker sånn at man ikke føler seg utenfor. Sånn skal det ikke være.

Jeg har forståelse for at veldig mange bare ønsker at alle skal være med på det de selv opplever som noe positivt. Alkohol er for mange knyttet opp til "det lille ekstra".

Her må man minne seg på at vi er forskjellige. Noen finner glede i å drikke, mens andre ikke. Så hvorfor skal da den andre personen måtte føle på et press?

Istedenfor å være opptatt av hva hver og en velger å fylle glasset sitt med – ha fokus på at man er til stede og deler opplevelser sammen.

Innlegget ble først publisert på KRSby.no

Publisert:

Natalie (19) fikk nok av helgefylla: - Om å gjøre å bli fullest mulig

Tidligere sa Natalie (19) sjeldent nei til fest eller alkohol. Nå er alkoholen byttet ut med brus. Hun er lei den norske drikkekulturen, hvor det i stor grad handler om å drikke mest mulig.

Oppdatert: