Livsstil

Vinskolen: I boks til påske

Det er ikke bare godteri som serveres i pappforpakning i påsken. Her er mine favorittviner på boks.

Oppdatert:

FOTO: Katinka Hustad

 • Se Ingvild Tennfjords anbefalinger lenger ned i saken

Mer enn 60 prosent av vinen som selges på Vinmonopolet forlater lokalet i en boks. Likevel skriver vi anmeldere nesten utelukkende om viner på flaske. Hvorfor er det egentlig slik?

Vin på boks må ikke være dårlig. Faktisk har vi gjennomgående høy kvalitet på pappvinene våre nettopp fordi volumet er så stort og konkurransen så hard. Så hvor svikter det? Oksygen. Glass er enn så lenge den beste beholderen vi har for å oppbevare vin. En mørk flaske beskytter mot lys og den beskytter mot oksygen. Luft stjeler liv og frukt. Selv om forpakningene er blitt dramatisk bedre, vil en pappvin komme i større kontakt med luft enn vin på flaske.

Løsningen blir å tilsette sulfitt. Det finner du i nesten all vin. Men mengden er større i pappvin. Det stjeler også noe liv og smak fra vinen din.

Vinspaltist Ingvild Tennfjord. FOTO: Agnete Brun

Let etter tappedato

Høydepunktene finnes, og de jeg skriver om denne uken har virkelig begeistret meg.

Noen tips på veien, før du vender nesen mot påskefjellet. Du gjør lurt i å velge ulike viner til lammemiddagen og sofakosen. Lam er et smaksrikt kjøtt som trenger vin med litt snerp. Det samme kan være ubehagelig når du bare skal nippe.

Pappvin tjener svært ofte på litt luft, så ikke tapp rett i glasset. Finn frem en karaffel eller mugge og gi vinen en snurr eller to før du skjenker opp. Husk at rødvin smaker best når den er litt avkjølt. Et kvarter i kjøleskap holder. Og du? Visste du at pappvin har holdbarhetsdato? Snu kartongen og let etter tappedato. Tommelfingerregelen er at jo ferskere tapning, desto bedre. Har det gått mer enn et halvår før vinen kom i boks? Da velger du en annen.

Kan vin servert i en plastpose smake godt? Ingvild Tennfjord har tre råd. Hør henne fortelle i podkasten Vinskolen:

Hjemmelekse:

Finn tappedato på bunnen av kartongen. Er den fersk?

Ingvild Tennfjords vinanbefalinger:

Ch. Dudon, Frankrike

Pris: 439,90 kr. Varenr. 1846206. Bestilling, inne på 78 pol.

Terningkast 6

Dudon gjorde suksess som billig-Bordeaux i flaske. Nå er den også på boks. Jeg var så redd for å bli skuffet av denne, men både saftigheten og bærkvaliteten er tilbake. Husker du forrige uke da jeg skrev at Bordeaux var et klassisk valg til lam?

Natural Selections Dom. le Garrigon Côtes du Rhône, Frankrike

Pris: 469,90 kr. Varenr. 6565406. Testutvalg, polkat. 6

Terningkast 6

Glem det krevende navnet. Se etter salamanderen. Vi fortsetter i det klassiske hjørnet med en rødvin fra Rhône. Jeg liker at denne har intens smak av mørke bær og plommer. Perfekt balanse mellom mykhet i munnen og tørrhet i svelget. Noe bitterhet i svelget, som å spise mørk sjokolade. Økologisk. Til lam og påskens kjøttretter.

Umani Ronchi Tajano Rosso Piceno, Italia

Pris: 399,90 kr. Varenr. 3721806. Basis, polkat. 3

Terningkast 6

Jeg har skrevet om denne italieneren før, men den er om mulig enda bedre nå. Myk med ren, ujålete smak av bær. Om mulig enda bedre nå. Samme rene, ujålete smak av bær. Denne er myk nok til sofakos, men frisk nok til å gå godt til mat også. Kanskje litt for tam til lam, men pizza, pasta og lette kjøttretter takler den fint.

Vespa Barbera, Italia

Pris: 399,90 kr. Varenr. 5280806. Basis, polkat. 6

Terningkast 5

Ingen regel uten unntak! Denne finnes også på flaske, men jeg synes boksen smakte best. Ingen stor vin, men lett å like fra Piemonte i Nord-Italia. Myk munnfølelse med smak av moreller og en syrlig avslutning. Til påskekos og pizza.

Lunaria Terre di Chieti Pecorino, Italia

Pris: 469,50 kr. Varenr. 7342606. Bestilling, inne på 2 pol.

Terningkast 6

Husker du fuglekasse-vinen? Nå har også hvitvinen kommet på boks. De kan ikke treffe blink to ganger på rad, tenkte jeg. Men jaggu … Hvitvinen er litt lubben og har en deilig smak av gule epler, sitron og grønne urter. Perfekt til aperitiff, kylling og skalldyr. God allrounder!

Biokult Rosé Zweigelt, Østerrike

Pris: 299,90 kr. Varenr. 2196206. Basis, polkat. 3

Terningkast 4

Økologisk vin som er tuklet minst mulig med. Zweigelt er en drue som nesten flyter over av bærsmak. Denne roseen vil kanskje ikke forandre livet ditt, men den er lettdrikkelig, sjarmerende og ren med en smak av jordbær og sitron. Jeg liker den behagelige tørrheten i kjakene etterpå.

Publisert:
Oppdatert:
 1. Vin
 2. Ingvild Tennfjord
 3. Påske
 4. Lam

Visste du dette om påsken?

Internett har svaret og vi har funnet noen funfacts om nordmenn og påsken.

Oppdatert:
 • Michelle Bjellmo

Relaterte artikler

 1. LIVSSTIL
  Asfaltpåske uten planer? Her er 7 tips til deg!
  4 ÅR SIDEN
 2. LIVSSTIL
  – Forbereder oss på konkurranse fra Torvet
  4 ÅR SIDEN
 3. LIVSSTIL
  Statistikk: Disse solgte mest vin i 2016
  4 ÅR SIDEN
 4. LIVSSTIL
  Kim André (19) slipper egendesignet kolleksjon
  4 ÅR SIDEN
 5. LIVSSTIL
  Janne og Omar solgte alt de eide og dro på tur på ubestemt tid. Hvordan gikk det egentlig?
  4 ÅR SIDEN
 6. LIVSSTIL
  Disse 7 påskerettene er helt uten egg og kjøtt
  2 ÅR SIDEN