– Det er viktig å forstå at man er en «alien» i andres kultur

Even Fuglestad (27) studerte i Australia, Ungarn og Tyskland før han fullførte mastergraden. Sømsgutten deler sine beste student-tips!

Publisert:
Even Fuglestad (27) fra Søm studerte i tre ulike land da han tok mastergraden sin. I dag har han kapret jobb i et globalt IT-selskap - og ønsker å gi deg gode tips innen jobb og reise. Alle foto: Privat

Da Even startet på studiene i forretningsutvikling, lovte han seg selv å ta flere semestre utenlands for å få unik kunnskap og minner for livet. Valget falt på landene Australia, Tyskland og Ungarn av nysgjerrighet og tilfeldigheter.

– Jeg ville reise for å se noe andre ikke ser, oppleve noe andre ikke opplever og lære noe andre ikke lærer. Det er fryktelig mange utenlandsstudenter, men jeg mener at mine opplevelser er unike, forteller han til KRSby.

Even (midten) med kompisene under sin "graduation" i Australia. Even (midten) med kompisene under sin «graduation» i Australia.

Jeg digger at folk er forskjellige, og jeg tror mye magi skapes i forskjeller mellom folk.

Pssst! Trenger du jobbtips? Even gir deg sine råd i slutten av saken!

Bør representere Norge på en ordentlig måte utenlands

– Hvor kommer reiselysten fra?

– Jeg er en veldig nysgjerrig fyr, så da jeg begynte å studere var jeg veldig klar på at jeg ville gjøre det på en annerledes måte enn hva andre gjør. Jeg digger at folk er forskjellige, og jeg tror mye magi skapes i forskjeller mellom folk. Det er så mange langtidsturister, og jeg streber etter å ikke være en av dem.

– Hva er det kuleste du har gjort på reisefot?

Fuglestad og forloveden like før frieriet i en elbåt i København. Fuglestad og forloveden like før frieriet, i en elbåt i København.

– Det kuleste må nok være at jeg spilte college-rugby mitt første år i Australia. Jeg lærte mer om Australia av det enn noe annet og fikk venner for resten av livet. Det var også veldig spesielt å fri til kjæresten min i en elektrisk båt i kanalene rundt Holmen i København.

LES MER:

Christine (25) har vært i over 36 land – nå studerer hun i Barcelona!

– Har du noen tips til studenter som ønsker å ta semestre i utlandet?

- Skriv deg opp på aktiviteter utenfor skolen – for eksempel sport, kunst eller musikk.

Da Fuglestad hadde opphold i Australia drev han med Cricket og Rugby ved siden av studiene. Da Fuglestad skreddersydde graden sin i Australia, drev han med cricket og rugby ved siden av studiene. Her er han på stranden i Australia med en cricket-kompis.

- Lær språket, ta utdannelsen seriøst og representer Norge på en ordentlig måte – det er flere lokale som kjenner kun én nordmann. Når de møter den neste, følger opplevelsen av den forrige med.

- Du tar oftere feil enn du tror – sug til deg kunnskap fra de lokale og utfordre ditt syn på ulike situasjoner.

27-åringen fra Søm tok IT-fag Corvinus University of Budapest i Ungarn, for å fullføre masteren i International Business (forretningsutvikling). 27-åringen fra Søm tok IT-fag ved Corvinus University of Budapest i Ungarn, for å fullføre masteren i International Business (forretningsutvikling).

- Hvis du kan, tilbring mer enn ett eller to semester stedet du drar til – man får en ufullstendig forståelse av kulturen hvis man ikke blir en del av den, det er viktig å forstå at man er en «alien» i andres kultur.

LES MER:

Belinda Jakobsen lever California-drømmen

Dra på jazzbar, opplev naturen og spis lokal mat

– Dine topp tre destinasjoner?

– Her føler jeg meg nødt til å fremme «mine» destinasjoner og gir med glede et par reisetips:

1. København, Danmark:- Lei en sykkel – begynn dagen med morgenbad på The Union Kitchen ved Sankt Annæ Plads. Fres videre ned til Amager Strandpark og spis en deilig is med flødeskum, guf og en flødebolle.

Solnedgang i København. Solnedgang i København.

- Dra til Papirøen og opplev Copenhagen Street Food – de har gode cocktails, så det er fare for at man blir værende et par timer. Dra videre til Vesterbro og inn i Kødbyen og spis på restaurant Gorilla (Husk å bestille bord i forveien – ti serveringer for DKK 375).

- Tilbring en senaften på en jazzbar – anbefaler jazzbaren på La Fontaine i Kompagnistræde.

2. Queensland, Australia:- Staten Queensland byr på mange skatter – alt fra naturopplevelser til byliv i Brisbane. Sørg også for å få med deg en Rugby Union/League- og en AFL-kamp!

- Du finner fantastiske spise- og drikkesteder i West End – og det samme gjelder South Bank, Bulimba og Paddington.

Vakre steder i Sunshine Coast Queensland, Australia. Vakre strender i Sunshine Coast, Queensland i Australia.

- Flyr du til Bowen, bør du leie en bil og dra sørover – det er fantastiske naturopplevelser innen rekkevidde. Jeg kan sterkt anbefale å svinge innom Montees i Hideaway Bay.

LES MER:

Emilie (22) bruker stipendpengene til å hjelpe foreldreløse gatebarn

3. München, Tyskland:- Det er mange gode shoppingmuligheter i München – ta S-Bahn til Karlsplatz og beveg deg mot Marienplatz. Mange skjulte skatter i sidegatene til Neuhauser Straße.

Marienplatz i München. Marienplatz i München byr på mange skjulte skatter.

- Gå innom Viktualienmarkt – der kan man kjøpe ferske råvarer, og smake på fantastisk mat og drikke.

Viktualientmarkt byr på ferske råvarer - og smaksprøver på fantastisk mat og drikke, ifølge sørlendingen. Viktualientmarkt byr på ferske råvarer – og smaksprøver på fantastisk mat og drikke, ifølge sørlendingen.

- Dra til Englischer Garten og spis tradisjonell tysk mat ved Seehaus im Englischer Garten – de serverer tysk mat på best mulig vis, i idylliske omstendigheter. Ellers anbefale jeg å dra til bydelen Schwabing, som har de beste lokale restaurantene; Garbo (italiensk) og Cochinchina (vietnamesisk).

LES MER:

Sjekk hvor mye du kan spare på å kjøpe ungdomsbillett!

Jobbtips: – Virk som et spennende valg

I dag er Fuglestad bosatt i København og jobber for CGI, et globalt IT-konsulentselskap, etter fullført master i forretningsutvikling. 27-åringen innrømmer at å ha en grad fra utlandet kan bli sett på som en risiko i det norske arbeidsmarkedet, men at det er mulig å snu dette til ens egen fordel.

Even Fuglestad. Even angrer ikke at han studerte utenlands til tross for at man kan bli sett på som en risiko i arbeidsmarkedet. I dag har han kapret jobb i CGI.

– Virk som et spennende valg, og reflekter over egne styrker og svakheter for ditt potensielle bidrag til jobben. Jeg vil anbefale å benytte seg av det begrensede nettverket man har.

– Ring alltid på jobbutlysningen før du skriver søknaden. Og ikke være redd for å ta kontakt med stede man ønsker å jobbe, for å spørre konkrete spørsmål, avslutter han.

Publisert:

Nyter du sommeren på Sørlandet? Her er våre beste ferietips for landsdelen

Lei av Bystranda og Dyreparken? Sjekk ut disse stedene denne sesongen!

Publisert: