Synne er bare 13 år, men er allerede sertifisert yogalærer og veganer

I februar fylte Synne Røisland fra Søgne 13 år. Da tok hun to valg: Hun ble veganer òg startet utdannelsen som yogalærer. Dette har inspirert hele familien, som nå har kuttet ut over 90 prosent av kjøttforbruket.

Oppdatert:
Med sin nye livsstil, ønsker Synne Røisland å inspirere og motivere andre unge.

– Selv om jeg bare går på barneskolen, så har jeg stresset over ting som egentlig ikke betyr så mye. Yoga har hjulpet meg til å forstå at jeg ikke kan kontrollere alt. Det har hjulpet meg med selvtilliten, og jeg føler jeg har funnet meg selv, forteller Søgne-jenta.

Ikke mange ville gjettet at Synne kun er 13 år. Ifølge mora har hun alltid vært voksen for alderen.

Gjennom livsstilsendringen, har hun også påvirket familien.

– Som voksne har vi godt av å tenke nye tanker. Vi kan lære mye av barn, sier mamma Ingrid Straumsnes Merde.Hentet inspirasjon og lærdom på YouTube og Instagram

Det hele startet på YouTube. I femte klasse begynte hun så smått å trene yoga ved å følge videoer. Etter hvert begynte interessen virkelig å blomstre, og i fjor høst bestemte hun seg for å utdanne seg til yogalærer.

– 13. juli var jeg offisielt sertifisert yogalærer, forteller hun stolt.

Det har krevd både mye tid og trening. Gjennom fire måneder har hun gjennomført en 200 timers utdannelse over nett. Samtidig som hun har gått på skole.

– Jeg tror det er noe som kan hjelpe barn og unge. Det har hjulpet min helse, og jeg tror det kan hjelpe andre også.

Tankene rundt å kutte ut matprodukter fra dyr, kom i fjor sommer.

– Jeg begynte å tenke over hva et stykke kjøtt egentlig er. Det er ikke bare en plastpakke, det kommer faktisk fra et dyr som har levd og vil leve, forklarer hun.

Det krevde dog overtalelse av foreldrene. De var nemlig ikke helt overbeviste om at man kunne leve sunt som veganer.

– Utover høsten gjorde jeg masse research rundt det, og prøvde å overbevise dem. Til slutt sa de at jeg kan gjøre hva jeg vil. Nå spiser hele familien mye mindre kjøtt.

Mamma Ingrid Straumsnes Merde forteller at dattera Synne har hatt enorm påvirkning på familiens kosthold. Hun har også fått med hele familien på yoga.

Familien spiser 90 prosent mindre kjøtt

Mamma Ingrid bekrefter at de i starten var noe skeptisk til kostholdsendringen.

– Jeg har alltid tenkt at å være veganer er litt ekstremt, men vi lærer mye av Synne. Jeg har aldri tatt meg bryet å sette meg inn i det, men nå har jeg mye mer forståelse for veganisme. Spesielt med tanke på dyrevelferd, sier Straumsnes Merde.

Hun forteller videre at dattera har hatt stor påvirkning på hva familien spiser. De lever nå mesteparten av tiden med et vegetarisk kosthold.

– Vi spiser nesten 90 prosent mindre kjøtt. Nå er det bare mannen som spiser kjøttpålegg, og lillebroren litt av og til.

Gjennom Instagram har Synne fått venner fra hele verden.

Yoga for barn

Yoga og meditering har betydd enormt mye for Synne. Hennes store lidenskap er å inspirere andre barn.

– Siden jeg er så ung, kan jeg inspirere andre i ung alder til å prøve yoga. Det kan kanskje virke litt kjedelig for barn hvis yogalæreren er mye eldre.

Og det skal hun nå gjøre noe med. I høst starter hun opp med yogakurs for barn mellom ti og femten år i Søgne.

– Jeg tror det er noe som kan hjelpe barn og unge. Det har hjulpet min helse, og jeg tror det kan hjelpe andre også.

I starten holdt hun både utdannelsen og instagram-kontoen hemmelig for de i klassen. Nå har hun holdt flere yogatimer for både sin egen klasse, og for femteklasse. Og i sommer holdt hun gratis yogakurs på hytta, for alle som ville. Hele familien deltok.

– De som møtte opp var alt fra 17 til 88 år. Det viser bare at yoga er for alle.

Moren er positiv til Instagram

Gjennom sin Instagram-konto, har hun fått venner verden rundt. Flere ganger i uka deler Synne yoga-bilder og inspirerende tekster med sine 2160 følgere.

– På Instagram er alle veldig positive og støtter meg. Yogamiljøet er veldig positivt.

Aldersgrensen på Instagram er 13 år, og Synne var litt tidlig ute. Men med nettvettet i behold, og en mamma som fulgte med, har det gått veldig bra.

– Jeg legger jo ikke ut noe galt, og jeg har ikke fått noen dumme meldinger. Hvis noen hadde begynt å sende meg tvilsomme meldinger, hadde jeg bare blokkert de.

Før hun fylte 13 år, innrømmer mamma at hun følgte nøye med på kontoen. Hun er svært positiv til Instagram.

– Jeg ser at det har gitt henne veldig mye glede. Det er en veldig fin måte å kommunisere med folk på. Internett kan ha skumle bakgater, men innen yoga er du inne på en snill vei.

Gjennom Instagram har hun etter fem år endelig turt å være åpen om at hun har diabetes. Sykdommen er kun synlig ved at hun har insulinpumpe og insulinmåler festet på kroppen.
– Jeg kjente ingen andre med diabetes, og man vil ikke være den eneste som er annerledes

Holdt sykdommen skjult i mange år

Da hun var åtte år, ble Synne diagnostisert med diabetes type 1. Også her har Instagram spilt en stor rolle. Sykdommen er nemlig noe hun tidligere brukte mye energi på å holde skjult.

– Jeg kjente ingen andre med diabetes, og man vil ikke være den eneste som er annerledes. Jeg ville ikke akseptere det. Men på Instagram møtte jeg flere som har det, og jeg følte meg representert, forklarer hun.

Først i år har hun turt å være helt åpen. Nå legger hun ut både bilder og tekster så alle kan se, hvor hun forteller hvordan det er å leve med sykdommen.

– Hun hadde mye skamfølelser, og brukte mye tid på å skjule det. Takket være Instagram har hun funnet støtte til å stå for hvem hun er, og være åpen, sier mamma.

LES OGSÅ:

LES MER:

Iskrem-yoga i Kristiansand: – Ikke ofte jeg nyter is på denne måten

Publisert:
Oppdatert:

Ønsker du å leve mer bærekraftig? Her får du tipsene du trenger

Miljøbevisste ungdommer delte denne uka tips på Grønt senter om hvordan du kan leve grønnere.

Publisert: