Jannike var reisesyk – flyttet til Grønland

Reisesyk som hun var, bestemte Jannike Arnesen seg for å flytte til Grønland for å finne ut hva ting kostet. Og å hjelpe syke, selvfølgelig.

Jannike Arnesen jobber som sykepleier i Nuuk på Grønland. Foto: Privat.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Sørlending i utlendighet: Jannike Arnesen (23).

– Du blogger om hva ting koster på Grønland. Hvordan i all verden kom du på det?

– Det var spesielt den eldre garde som mente at jeg burde blogge fra Grønland. I angst for ikke å finne noe å skrive om, så tenkte jeg at jeg kunne skrive om prisnivået. Jeg hadde hørt ting om at friske grønnsaker var dødsdyrt her oppe, så hvorfor ikke rapportere om det.

- LES OGSÅ: Mia (21) går på Ivy League-skole i USA

- LES OGSÅ: Petter hjelper norske bedrifter til suksess i USA

- LES OGSÅ: Anders drømmer om “Doctor Who”-hovedrolle

– Og hva er fasiten?

– Stort sett slik vi er vant med fra Norge. Alkoholprisene er like, så det er dyrt for danskene. Maten ligger generelt sett på norsk prisnivå, men friske grønnsaker koster en del mer.

Grønnsakspriser på Grønland. Foto: Privat. Grønnsakspriser på Grønland. Foto: Privat.

I Kristiansand kjenner mange Jannike som ivrig politiker i Arbeiderpartiet. I høst er det klart for valgkamp, men før den tid skal hun avslutte halvåret på Grønland.

– Hvordan endte du egentlig opp på Grønland?

– Jeg søkte utveksling til Grønland da jeg gikk på sykepleien. Ting tok tid og det ble ikke noe ut av utvekslingen. Jeg har det siste halvåret vært reisesyk, samtidig som jeg har hatt behov for en liten pause. På Grønland ordnet de autorisasjon og bolig for meg. Selv om lønna er dårligere enn jeg hadde trodd, så er det greit nok.

På hele Grønland bor det drøyt 56.000 mennesker, altså en mellomting mellom Arendal og Kristiansand. Området er gigantisk og Dronning Ingrids Hospital i Nuuk, hvor Jannike jobber, er det eneste skikkelige sykehuset på øya.

Snø og is er ingen mangelvare... Foto: Privat. Snø og is er ingen mangelvare… Foto: Privat.

– Du kan ikke det lokale språket, men flyttet likevel til Grønland. Hvordan ble du tatt imot?

– Vanvittig godt, både av grønlendere og dansker. Både naboer og kollegaer har vært veldig hyggelig med meg.

– Hva er de største forskjellene?

– Pasientene er den største forskjellen. Jeg forventet en type u-landstilstand, men det er sivilisert som bare det. Grønlenderne er et tøft og hardbarka folk. Som sykepleier gjør det at jeg må passe godt på, for de sier ikke alltid ifra selv. Vi hadde en pasient som vi på blodprøvene kunne se var klein, men som selv sa at han hadde det bra. 12 timer senere var han død.

Ikke så vanlig i Norge, kanskje: Moskuskoteletter. Foto: Privat. Ikke så vanlig i Norge, kanskje: Moskuskoteletter. Foto: Privat.

– Du har et halvt års vikariat på Grønland og 15. august kommer du hjem. Hvordan blir det?

– Jeg gleder meg litt. Jeg savner mamma og pappa, og Kristiansand. Nuuk er en litt klaustrofobisk plass å være. Man kan ikke sette seg i bilen, bussen eller toget og reise. Det er ikke mye asfaltert vei og flyet koster utrolig mye penger. Til København koster billetten 8000 kroner.

Som andre steder trener folk på treningssenter, folk går på ski, og spiller håndball eller fotball. Og drikker seg fulle på byen

– Folk blir like fulle som i Kristiansand.

- LES OGSÅ: Mia (21) går på Ivy League-skole i USA

- LES OGSÅ: Petter hjelper norske bedrifter til suksess i USA

- LES OGSÅ: Anders drømmer om “Doctor Who”-hovedrolle

– Hva har vært det beste med å bo og leve på Grønland så langt?

– Jobben! Det er ikke bare et hardbarka folk, men et veldig takknemlig folk. Det er en veldig takknemlig jobb å være sykepleier her og man går hjem med en god følelse når dagen er slutt.

Vi er litt usikre på hva disse koster i Norge, men 74,90 hørtes himla dyrt ut. Foto: Privat. Vi er litt usikre på hva disse koster i Norge, men 74,95 hørtes himla dyrt ut. Foto: Privat.

– Men du snakker ikke grønlandsk. Det må være et issue?

– Noen pasienter forstår litt dansk, men som sykepleier er utfordringen ikke å kunne snakke ordentlig med folk og dermed ikke forstå de små nyansene. De unge som bor i Nuuk snakker stor sett dansk.

– Som kristiansander er du godt vant med fine somrer. Hvordan er værutsiktene for Grønland?

– Jeg håper på 12-15 grader i juli. Jeg har med en sommerkjole hit, men man kan aldri bade i sjøen her. Nå er det fire grader og isflak her, men sommeren har sin sjarm uansett hvor man er. Men foreløpig er det vinter og veldig mye snø.

Slik er vi vant til å se Jannike Arnesen i media, som medlem i Helse- og sosialstyret i Kristiansand. Foto: Erling S. Hægeland. Slik er vi vant til å se Jannike Arnesen i media, som medlem i Helse- og sosialstyret i Kristiansand. Foto: Erling S. Hægeland.

Når Jannike lander i Kristiansand i august, blir det ikke ferie.

– Da blir det noen uker valgkamp hvor jeg skal dele ut sykt mange roser, sier hun og legger til at hun har dødsdårlig samvittighet for å miste første del av valgkampen. Hun står på 5. plass på bystyrelista til Arbeiderpartiet i Kristiansand.

Publisert: