Helene (24) er ett skritt nærmere designerdrømmen

24-åringen har levert avgangskolleksjonen sin på Kingston University i London - og den er fantastisk!

Oppdatert:
DESIGNER: Helene Sunde (24) fra Tananger er ferdig utdannet i London, og avgangskolleksjonen hennes er sykt fin.

Se stort bildegalleri med hele kolleksjonen i bunn av saken.

– Det var helt fantastisk! Det var veldig gøy å få vist hele familien, kjæreste og venner hva jeg har jobbet med dette året.

Hva var helt fantastisk? Tidligere denne måneden leverte Helene Sunde (24) fra Tananger sin avgangskolleksjon ved Kingston University i London - etter et år med mye hardt arbeid.

Det skjønner vi at føles ganske fantastisk!

– Jeg har vært sliten og lei, men det var aldri slik at jeg vurderte å gi opp. Jeg brenner sånn for dette, at uansett om det er et ork til tider, så er det fortsatt så utrolig gøy! sier Sunde.

Følg Byas.no på Facebook!

– Blir oppgitt og lei

Det har vært noen harde og travle måneder for 24-åringen. I januar begynte hun med research, før hun kom i gang med skissing og drapering. En stor del av prosessen gikk også med til å finne stoffprøver, før hun halvveis i oppgaven måtte levere hele kolleksjonen i noe som heter calico - et lerretsstoff.

Som en slags 3D-skisse.

– Jeg måtte til med noen småendringer før jeg satte i gang med å klippe og sy de ferdige plaggene. Man lever i sin egen boble mens man jobber med kolleksjonen. Den skal produseres på cirka 16 uker, fra idé til ferdig produkt, med skole fra 08.00 om morgenen til 21.00 om kvelden. For deretter å dra hjem for å jobbe videre, sier hun og fortsetter:

– Fritid ble det veldig lite av, og man blir oppgitt og lei - jeg har dedikert nesten all min tid til kolleksjonen dette året, med kun et par helger fri.

Hun har heldigvis fått verdsatt hjelp i tøffe tider:

– Mamma og søsteren min kom på besøk for å hjelpe meg med strikking og klipping, og jeg ha fått hjelp av to fra 1. og 2. klasse. De har hjulpet til med mye i innspurten, sier hun.

JOBBKLAR: Helene er klar for å finne seg en jobb, men vet at konkurransen om jobbene er tøff.

Inspirert av munker og indianere

Men la oss snakke litt om selve kolleksjonen! Den består av seks hele antrekk, som alle er inspirert av munker og indianere.

– Konseptet mitt startet med munker. Jeg ble inspirert av hvordan munker simplifiserer livene sine, ved å eliminere alt som er unødvendig. Jeg valgte å spille på denne simplifiseringen, ved å ta bort unødvendige sømmer og paneler fra plaggene.

– Jeg så også på klærne til Cheyenne-indianerne og deres enkle former på plaggene. De brukte mye geometriske former som ble formet til klær - ikke nødvendigvis av valg, men det de hadde av kunnskap og tilgjengelighet.

Slik kom hun frem til en minimalistisk, men likevel detaljrik kolleksjon, hvor plaggene besto av minimalt med sømmer.

– Jeg bygget videre på sidesømmene, sånn at det ikke ble bare et rett plagg. Dette gjorde jeg ved å gi sidesømmen mer vidde, og folde deler av plaggene. Et plagg som i utgangspunktet startet som noe enkelt, endte dermed opp med et mer komplekst resultat.

SNEAK PEAK: Fra kolleksjonen. Se flere bilder nederst i saken.

Hadde sommerjobb i Zara

LES MER:

Dette er ikke første gang vi tar en prat med Tananger-jenta, hun har nemlig imponert oss før. I fjor sommer fikk hun drømmejobben som praktikant i et at verdens største moteselskap - Zara.

Nåløyet var utrolig trangt, og Sunde var én av tre heldige.

LES MER:

– Det var helt uvirkelig. Jeg sto bare hoppet da jeg fikk vite at jeg hadde fått jobben, sa hun sist vi pratet med henne .

Nå er hun praktikant i Celiné (som heller ikke er til å fnyse av!), og trives med det. Men planen hennes videre er en fast jobb - og hun har allerede vært på flere intervjuer.

– Jeg har også klart å fange noen merkers oppmersomhet under Graduate Fashion Week (visning for elevenes avgangskolleksjoner, red. anm.), så jeg krysser fingrene for at det gir meg noe videre, sier hun og legger til:

– Det er stor konkurranse om jobbene, så jeg kommer nok ikke til å la portfolioen ligge uten nytt arbeid.

Alltid visst hva hun skulle bli

Nå er i hvert fall kolleksjonen levert sammen med blod, svette og tårer, og Helene er ett skritt nærmere drømmen hun har hatt siden hun var liten - å kunne leve av å være designer.

For mens alle de andre i klassen ønsket seg mp3-spiller (den gang dét var stas, altså) – ønsket hun seg en symaskin.

– Jeg har alltid visst at det var designer jeg skulle bli. Jeg klarer ikke se for meg at jeg skal gjøre noe annet.

Sjekk ut hele kolleksjonen hennes her:

Mer mote fra Byas.no:

LES MER:

* Kjendis-Norge digger klærne til Elsa Fredrikke (26) fra Jæren

LES MER:

* Stylistens personlige vår- og sommerfavoritter

LES MER:

* Henriette (25) og Sara (25) flyttet til New York for å leve ut motedrømmen

Publisert:
Oppdatert:

Designerspire Christine (28) fikk avgangskolleksjonen sin publisert i Vogue

Som 20-åring fikk hun en symaskin av moren. Da var det gjort.

Oppdatert: