Carina (31) og Hanne (31) har flere kjærester: - Like glad i alle sammen

Mange blir nysgjerrige på måten de to velger å leve på. Det viktigste for dem er å bli respektert som polyamorøse.

Oppdatert:
 - Det er viktig med respekt for måten vi vil leve på, sier Hanne Fonnes og Carina S. Lund.

På soverommet til Hanne Fonnes i Sandnes står en diger seng, satt sammen av tre madrasser. Der sover hun med samboer Alexander Kolnes på den ene siden, og samboer nummer to på den andre siden. I tillegg er det plass til kjæresten hennes når han kommer på besøk fra en annen del av landet.

– Når alle fire er hjemme, bytter vi på hvem jeg ligger inntil, forteller Hanne.

Følg Byas.no på Facebook!

Hun er poly, noe som betyr at hun har flere kjærlighetsforhold samtidig. De som lever i polyamorøse forhold kjenner til og aksepterer at kjæresten har andre partnere. Begge parter kan være i flere enn ett forhold.

– Ingenting inni meg sier at det jeg holder på med er feil, sier Hanne.

I sengen er det plass til både Hanne, og hennes samboere Alexander og Kåre.

Ønsker kjærestene alt godt

Hun innså at hun var poly i 2015, og begynte å leve det ut for halvannet år siden. Siden har hun hatt flere kjærester samtidig. Noen av dem har også hatt andre partnere i tillegg til henne.

– Jeg ønsker mine kjærester alt godt. For meg er det fint at det de ikke kan få av meg, kan de få av noen andre. Uansett hvem mine kjærester møter, er det ingen av dem som er akkurat som meg, sier Hanne.

Første gang samboer Alexander ble med Hanne hjem og de endte opp i sengen, lå hennes andre samboer og sov ved siden av.

– Da han våknet, fikk jeg dødsangst deluxe. Jeg forventet at han skulle klikke i vinkel. Men så snudde han seg bare og ble med, sier Alexander.

Mennene kan være intime med Hanne samtidig, men de er ikke intime med hverandre. Alle deler på utgifter hjemme, og de spiser middag sammen. Går de rundt sammen ute, holder Hanne gjerne hender med begge samtidig. Mennene er gode venner og kan henge sammen og spille Playstation når Hanne ikke er hjemme.

– Det er ikke et fnugg av sjalusi mellom oss, bare velstand og kjærlighet. I det sekundet jeg fikk følelser for Hanne, var det viktig for meg at hennes andre kjærester fortsatt fikk oppmerksomhet av henne. At hun og en venn av meg gjør hverandre godt, er fantastisk, sier Alexander.

Hanne og hennes to samboere er ofte sammen alle tre. Er Hanne borte, spiller gjerne mennene playstation.

Utradisjonelt

Skulle Hanne en dag bli gravid, er hun klar på at barnet ikke ville fått to foreldre, men fire. Lover og regler i samfunnet kan by på problemer for levemåter som er utradisjonelle.

– Jeg kan for eksempel ikke ta opp lån med flere enn én for å kjøpe hus. Skulle jeg gjort det, måtte vi ha startet en organisasjon. Jeg prøvde å sette meg i forhold med alle på Facebook, men det gikk ikke. På Facebook kan man bare stå oppført med én kjæreste, sier Hanne.

Både ektemann og kjæreste

Kort tid etter at hun innså at hun var poly, ble Hanne valgt til nestleder i interesseforeningen PolyNorge, som jobber for relasjonsmangfold. Der traff hun Carina Stenseth Lund, som også har flere partnere.

På låst skjerm på iPhonen har Carina bilde av ektemannen sin. Når hun taster inn låsekoden, dukker et bilde av kjæresten opp.

– Mannen min er veldig i glad i teater, kultur og musikaler, som også jeg er. Kjæresten min kan ikke fordra det. Han liker derimot historie, samme filmsjanger som meg og ting jeg liker seksuelt. De to utfyller hverandre, sier Carina.

Også i tannbørsteglasset på badet til Carina er det plass til tre.

I motsetning til Hanne, er ikke Carina intim med begge mennene samtidig. Hun deler heller ikke seng med ektemannens andre kjæreste. Har ekteparet andre på besøk, bruker de gjesterommet. Første gang mannen delte rom med en annen dame mens Carina var hjemme, føltes det litt rart. Siden er det blitt naturlig. Det hun tidligere har kjent på av sjalusi har ikke skyldtes at mannen har truffet andre, men at han har brukt tid på dem, og ikke på henne. At partneren har andre kjærester, opplever hun heller som bra for forholdet.

– Vi nyter godt av energien og gleden den andre opplever ved å få en ny kjæreste. Har kjæresten min det bra, er også jeg glad, sier Carina.

Mennene i hennes liv har møtt hverandre ved flere anledninger, og hun har også møtt mannens andre kjæreste.

Carina S. Lund giftet seg for ni år siden. Hun har også en kjæreste i tillegg til ektemannen.

– Som å ha flere venner

Tillit og åpenhet er viktig for både Carina og Hanne.

– Vår grunnregel har vært at hvis vi vil vite, kan vi få vite. At vi er åpne om alt, er nok også noe av grunnen til at jeg er mindre sjalu enn hva som er vanlig i monogame forhold, sier Carina.

– Vi kan dele alt, og si om vi synes noen andre er søte og kjekke. I monogame forhold kan det føles skamfarlig, og som et svik. Jeg ser det heller som positivt å se fine ting i andre, sier Hanne.

Hun sammenligner det å ha flere kjærester med det å ha flere venner.

– Selv om jeg får en ny venn, blir jeg ikke mindre glad i de andre. Jeg viser partnerne mine like mye kjærlighet.

Carina og ektemannen Henrik.

Carina elsker også kjæresten og mannen like mye, og rangerer ingen av dem høyere enn den andre.

– Kjærlighet er ikke begrenset, sier Carina.

Hun er ikke aktivt på jakt etter flere partnere nå.

– Men skulle noen dukke opp, tar jeg det som det kommer. Man skal jo ha tid til det også; å sjonglere flere mannfolk i ett liv.

Heller ikke Hanne søker etter nye kjærester for øyeblikket.

Folk måper og stirrer

Begge opplever at folk er nysgjerrig på samlivsformen de har valgt, men de har aldri fått negative reaksjoner. På fest kan folk måpe og stirre når de skjønner at de har flere kjærester og samboere.

– Jeg skjønner at folk er nysgjerrige. Dette passer ikke for alle, sier Hanne.

– Det er helt naturlig at folk synes det er spesielt, sier hennes samboer Alexander.

– Det viktigste for meg er at jeg får respekt for måten jeg velger å leve på, sier Carina, som har valgt å være åpen om forholdene med familie og på arbeidsplassen.

Mange tenker på ulovlige former for polygami når de hører om kjærlighetslivet deres. De understreker at det de driver med, er samtykkende, etisk ikke-monogami.

– Man skader ingen. Det handler om kjærlighet, det flotteste i verden, sier Hanne.

Carina er enig.

– At folk har spørsmål, viser at de har interesse for meg og mitt liv. Det ser jeg på som positivt. Jeg har lov å elske flere mennesker, og jeg har flere som elsker meg. Jeg har det bra.

LES OGSÅ:

Kan du disse datingbegrepene? Byens beste sjekketriks: – Jeg har et dansemove som funker ganske bra
Publisert:
Oppdatert:

Carina (31) og Hanne (31) har flere kjærester: - Like glad i alle sammen

Tilbakeblikk: Mange blir nysgjerrige på måten de to velger å leve på. Det viktigste for dem er å bli respektert som polyamorøse.

Publisert: