Drikker du mye lettbrus? Det kan være dårlig nytt for tarmen din

Laboratorieforsøk viser en uheldig virkning av kunstig søtstoff på tarmbakterier.

Publisert:
  • Line Pevik
En australsk studie viser sammenheng mellom kunstige søtstoffer og resistente bakterier i tarmen.

Sukkerfri brus, tyggis, yoghurt og godteri inneholder alle kunstige søtstoffer, og helseeffekten av disse stoffene har vær omdiskutert i en årrekke.

En australsk studie viser nå en sammenheng mellom kunstige søtstoffer og resistente bakterier i tarmen, skriver Danmarks Radio.

Bakterier motstår effekt av antibiotika

De nye funnene tyder på at disse søtstoffene påvirker tarmbakteriene våre på en uheldig måte, skriver Forskning.no som også har omtalt studien.

Resistente bakterier er motstandsdyktige mot noen former for antibiotika, og de kunstige søtstoffene ser ut til å gi flere slike bakterier i tarmen.

LES MER:

I fjor var lanseringen av drikken en kjempenyhet, men her hjemme tok trenden aldri av

– Hvis du får i deg kunstige søtstoffer hver dag eller annenhver dag i 30 år, kan det kanskje ha en effekt på bakteriene i din tarm, sier professor Hanne Ingmer.

Ifølge Store medisinske leksikon er antibiotikaresistens nå et reelt og alvorlig problem som øker raskt og er en stor utfordring for helsevesenet. En global resistens kan føre til at infeksjoner blir mer langvarige, alvorlige og også dødelige.

LES MER:

Nå kan det komme helseadvarsler på øl, vin og sprit

Avhenger av mengde

Professor Hanne Ingmer ved Universitetet i København forsker på resistente bakterier. Hun sier til Danmarks Radio at det ikke er grunn til bekymring om du drikker lettbrus med kunstige søtstoffer en gang i blant. Men:

– Hvis du får i deg kunstige søtstoffer hver dag eller annenhver dag i 30 år, kan det kanskje ha en effekt på bakteriene i din tarm, sier Ingmer til DR.

Publisert:

Endrer smaken - igjen

Glad i smaken av Coca-Cola uten sukker? Nå endres den.

Publisert:
  • Line Pevik