Natalie (19) fikk nok av helgefylla: - Om å gjøre å bli fullest mulig

Tidligere sa Natalie (19) sjeldent nei til fest eller alkohol. Nå er alkoholen byttet ut med brus. Hun er lei den norske drikkekulturen, hvor det i stor grad handler om å drikke mest mulig.

Natalie Holbrook fra Justneshalvøya var tidligere en av dem som dro på helgefylla hver uke, slik som så mange andre. Etter russetida fikk hun nok.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

– Jeg mener det er veldig viktig å stille spørsmål til den norske drikkekulturen. En ting er å drikke moderate mengder alkohol, men ofte blir det rølpete, hvor det er om å gjøre å bli fullest mulig. Det er jo det som kjennetegner vår drikkekultur. Det er dumt at det skal være sånn, sier kristiansandsjenta Natalie Holbrook (19), til KRSby.

– LES OGSÅ: Nå er det trendy å gå edru på byen

Har blitt bevisst på hvorfor hun drikker alkohol

Tidligere denne uka delte Malin Rysstad (23) fra Kristiansand sine opplevelser rundt valget om å ikke drikke alkohol, og reaksjoner fra de rundt.

– Det er skremmende å se at alkohol er blitt en så viktig del av samfunnet at det ofte kreves en forklaring på hvorfor man ikke drikker. Hvorfor trenger det å avstå fra alkohol ha en begrunnelse? Det skal være helt naturlig å si "nei takk", skriver hun.

Natalie har også uttrykt sine meninger om alkohol, da Fædrelandsvennen i oktober publiserte hennes leserinnlegg med tittelen «Hvorfor drikker vi alkohol?».

– Jeg ville ikke kritisere alkohol og er ikke imot alkohol generelt. Det handler om at så lenge jeg selv har drukket alkohol, så har jeg bare gjort det fordi alle andre gjør det og fordi det er en vanlig greie. Men den siste tiden har jeg blitt mer bevisst på hvorfor jeg egentlig drikker, forklarer Natalie om bakgrunnen for innlegget.

I dag har Natalie i stor grad valgt å avstå fra alkohol.

– Jeg kan drikke litt i noen settinger, men jeg har ikke lyst til å drikke meg fullstendig dritings. Det har jeg ikke noe behov for.

Men da hun var yngre, pleide hun å slå på stortromma.

– Før så bare kjørte jeg på! Jeg tenkte ikke over det engang. Sånn sett har mange av vennene mine sagt at de synes det er litt rart at jeg skrev innlegget, siden jeg drakk mye før.

Kritisk til den norske drikkekulturen

Natalie er kritisk til den norske drikkekulturen, spesielt blant unge. Da hun for noen år siden var på utveksling i Argentina, fikk hun kjenne på forskjellen.

– Der går de ut på klubber som oss, men de drar ut for å danse og ha det gøy med venner, også drikker de én enhet i timen. Det er ikke om å gjøre å drikke mest. Det er jo det man ser her. I hvert fall blant ungdom, forklarer hun.

Det var midt i russetida i vår at hun fikk nok.

– Da ble det veldig mye, og jeg tenkte at dette orker jeg ikke mer.

– Hvor kom bevisstheten fra?

– Jeg vet ikke helt, men jeg liker å ha en mening bak alt jeg gjør. Jeg har det jo veldig gøy uten å drikke også, men det er nok veldig individuelt. Jeg ser på meg selv som ganske utadvendt, men jeg kan forstå at hvis man er en veldig innadvendt person, så kan det være lettere å være sosial hvis man tar seg en øl eller to. Men for min del føltes det ikke riktig å gjøre det lenger.

Er forventet at unge drikker alkohol

Det hun reagerer mest på er helgefylla hver uke, ravende rundt i Kristiansands gater.

– Jeg er mest lei av den standard rutinen. Det kan være gøy å feste innimellom, men det er det samme hver helg. I Kristiansand kommer vi under 20 år bare inn på ett utested, men likevel er det det vi har lyst til å gjøre hver helg.

Resten av vennegjengen til Natalie pleier å drikke, men hun har ikke noe problem med å være med på vorspiel og byen edru. Hun har foreløpig ikke følt på et forklaringspress som Rysstad skriver om i sitt innlegg.

– Akkurat nå går det fint, fordi jeg er blant gode venner. Men det kan bli verre i studietida og jeg flytter til en ny by, for den første uka er jo helt insane. Det kan nok bli en utfordring, men jeg kommer til å stå fast ved valget mitt.

– Er det en forventning at man skal drikke alkohol?

– Blant ungdom tror jeg det er en slags forventning. Det er veldig normalt, og det er heller unormalt å ikke drikke.

 Arash Safartabar lever edru.

Ikke alene om edru-livsstil

Stadig vekk dukker det opp flere kjente fjes som har valgt å være avholds, som for eksempel Grunde Myhrer kjent fra Paradise Hotel, blogger Martine Halvorsen og kristiansandsmusiker Arash Safartabar.

– Det handler ikke om religion eller noe slikt, og jeg har venner som drikker og som ser ut til å ha det gøy. Jeg har virkelig ingenting i mot andre som drikker, det er bare noe jeg selv har valgt å ikke gjøre, har han tidligere fortalt til KRSby.

– Men hvordan er det å dra ut på byen edru?

– Jeg synes det er kjempegøy. Jeg elsker å danse og møte nye folk, og det kan jeg gjøre edru, fortalte han.

Stian Wehus forteller at de på Bakgården har fokus på alkoholfrie drinker nå i julebordsesongen.

– De velger ikke bare en vodka og cola

Stian Wehus er barsjef på utestedet Bakgården, og har jobbet som bartender i Kristiansand i sju år.

– Den sesongen vi går inn i nå har vi hatt fokus på å ha alternativer til alkohol, så man ikke må drikke masse brennevin, men heller kan be om en alkoholfri drink. Vi vil ta bort det tabuet og drikkepresset som ofte oppstår på julebord.

Flere spør etter alkoholfrie drinker denne sesongen, sier Wehus.

– Jeg ser at det fungerer, og at flere ber om alkoholfrie cocktails. Da trenger det ikke være et tema, fordi det ser ut som en ordinær drink. Man holder seg kanskje ikke helt edru, men det er lettere å justere litt så man ikke bare drikker alkohol.

Wehus har ikke merket så stor forskjell på oppførselen til kundene gjennom årene, men flere og flere gjester kommer med preferanser. De tar ikke bare en CB.

– Folk er blitt mer bevisst og opplyst. Flere er mer spesifikke på hva de vil ha, med spesielle smaker. Jeg ser på det som positivt. Det handler ikke bare om rusen og bli full, men om andre opplevelser. De velger ikke bare en vodka og cola, men vil ha noe som er mer spennende.

Publisert: