3000 følger med på Luisa og Snapkollektivet sine snaps

Gjennombruddet kom da temaet var «underliv». – Mange er glade for at vi tar opp vanskelige temaer.

Luisa (31) er med i Snapkollektivet. Denne uka fylte kollektivet ett år!
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Byas har tidligere skrevet om Luisa (31) fra Stavanger. Hun var én av 11 kvinnelige bloggere som var med på å starte Snapkollektivet.

– Vi vil bryte barrierer, vise at det er greit å snakke om tabubelagte tema, sier Luisa, sa hun til Byas da.

Mandag fylte kollektivet ett år. Og målet er fortsatt det samme, ifølge Luisa:

– Snapkollektivet handler om å åpne opp øynene til folk, og skape forståelse og toleranse. Det er fortsatt det viktigste for oss!

Følg Byas.no på Facebook!

3000 følgere

Gjennom det første året har kollektivet fått 3000 trofaste følgere – og de har vært innom mange ulike temaer. Hver dag legges det ut en story fra noen i kollektivet. Responsen var spesielt god den gangen temaet var «Underliv», kan Luisa fortelle.

– Det var da vi virkelig slo gjennom. Kanskje ikke så rart. Vi har jo alle et underliv! ler hun.

Den uka gikk kollektivet bredt ut.

– Vi tok opp alt, fra seksuelle overgrep, til sex, eget forhold til underliv og intimkirurgi. Jeg, som er den eneste i kollektivet som har født vaginalt, snakket om underlivet etter fødsel og kvinnehelse.

Andre tema Snapkollektivet har vært innom er diskriminering, kroppsidealer og mat. Og de har virkelig truffet en nerve, tror Luisa:

– Vi får mye snaps og meldinger tilbake. Mange takker oss for at vi tar opp de ulike temaene, som gjerne ikke snakkes så mye om, men som mange tenker på. Og vi har fått følgere fra 13 til 40 år! Vår målgruppe er hovedsakelig unge folk på vår egen alder, men det finnes selvfølgelig ingen aldersgrense!

Da temaet var «underliv», snappet Luisa om hvordan fødsel påvirker underlivet.

Løfter fram kvinner

Selv om kollektivet har hatt flere mannlige snappere innom som gjester, er det kun kvinner som er med «fast».

– Det har vært viktig for oss å løfte fram jenter som har en viktig stemme. Jenter får eller tar gjerne ikke den plassen i det offentlige rom som menn, sier Luisa.

Og én av grunnene til at jenter og kvinner gjerne ikke gjør dette, er jo gjerne at de ikke ønsker å stikke seg fram.

– Ja, det har vært noen negative erfaringer også – som ofte skjer når du eksponerer deg selv. Vi har for eksempel vært nødt til å blokkere brukere fordi vi ikke ønsker å utsette oss selv for ubehageligheter, som slibrige tilbakemeldinger, seksuell trakassering og andre hersketeknikker kvinner møter etter at de har ytret seg offentlig, forteller Luisa.

– Men da er det godt å ha hverandre. Vi er bevisste på at vi er et lag, og deler erfaringer med hverandre og støtter hverandre, legger hun til.

Delte bakgrunnen sin

Luisa er den eneste i kollektivet fra Stavanger. Og den eneste med utenlandsk bakgrunn.

– Gjennom kontoen har jeg for første gang vært veldig åpen om hvordan flyktningbakgrunnen min preger meg i hverdagen. Det er noe jeg ikke har delt med andre, unntatt nærmeste familie, forteller Luisa.

Luisa var bare tre år gammel da hun og foreldrene måtte flykte fra Colombia. Selv om hun bare var noen få år, husker hun godt den første tiden i Norge.

– Det er nok fordi det var så stor kontrast. Vi kom fra millionbyen Bogota til vesle Rogne i Valdres. Vi dro fra en stor familie og plutselig var det bare oss tre. Det å være flyktning har nok preget meg mer enn jeg trodde.

For eksempel merker Luisa at hun fort blir redd, og at hun ofte tenker at hun må være ekstra forsiktig i ulike situasjoner.

– Det var en ekkel følelse å vite at vi var truet og at det var noen som ville oss vondt. Da jeg var yngre hadde jeg de samme følelsene, men jeg tenkte ikke så mye over grunnen til at jeg hadde dem. Nå er jeg mye mer bevisst på hvordan dette påvirker meg i hverdagen. Samtidig ville jeg vise at jeg var stolt over bakgrunnen min, og at det går an å ha det fint selv om du har tung bagasje.

Før Luisa delte sine følelser rundt flyktningbakgrunnen sin via Snapkollektivet, hadde hun bare delt dem med sin nærmeste familie.

Gir seg ikke

Via snapchat-kontoen delte Luisa dette med Snapkollektivets følgere, og responsen lot ikke vente på seg.

– Jeg fikk mange tilbakemeldinger fra andre flyktninger som følte det på samme vis. Det var veldig fint!

Og det er nettopp tilbakemeldingene og responsen fra følgerne som gjør at Snapkollektivet kan feire ettårsdag!

– Vi kommer til å holde på så lenge vi føler at vi har noe viktig å fortelle, og så lenge vi har så mange følgere som heier oss. Da ønsker vi jo å gi noe tilbake til dem!

Du kan følge Snapkollektivet på følgende kanaler:

Mer fra Byas:

Publisert: