Bli med hjem til Insta-kjendisen Fredrik Risvik

Fredrik Risviks stilsans har gitt ham over 40.000 følgere på Instagram.

Publisert:
  • Kine Haukali

Ikke mange vet hvor omfattende jakt som ligger bak møblene han viser frem.

Luftig, gjennomtenkt og gjennomført er stikkordene hjemme hos Fredrik Risvik og samboeren Sarah Arezo Nejat.

I det urbane huset i Stavanger sentrum, med beliggenhet like øst for Bybrua, har de skapt et særpreget hjem med møbler som skal få et langt liv.

– Vi kjøper aldri noe midlertidig bare for å fylle opp i hjemmet. Da sparer vi heller til det vi vil ha, sier Fredrik.

– Mye av det vi har her, har jeg spart til og lett etter i mange år. Det 50 år gamle stuebordet av George Nelson fra Herman Miller brukte jeg for eksempel fire år på å finne. Jeg ville at det skulle være brukt og se brukt ut, og jeg vil heller ha de ikoniske produktene enn lisensvarianter fra nyere tid, forklarer han.

Følg Byas.no på Facebook!

LITE FARGER: Fredrik er ikke så glad i farger, men synes det gjør seg med et møbel eller to som skiller seg ut. Som denne gule kommoden fra USM Haller.

Signatur på veggen

Ikoniske produkter er det flere av i dette huset. Den originale Eames-stolen i glassfiber fra Herman Miller som står i loftetasjen, produseres i dag bare i plast.

– Dette er faktisk grunnlaget for Eames-stolene i kryssfiner, sier Fredrik og tar ned en beinskinne fra veggen.

– Den ble utviklet av blant annet Ray og Charles Eames for de skadde soldatene i forbindelse med andre verdenskrig. De fikk tilgang på militær teknologi til å perfeksjonere teknikken for å bøye kryssfinner, noe de hadde prøvd på i flere år. Krigen endte, og skinnene ble aldri tatt i bruk.

Men i 1946 ble Charles og Ray Eames’ første buede stol av kryssfiner lansert. Fredrik lette etter beinskinnen i seks år før han endelig fant den på Ebay.

– Jeg tror det er den kjekkeste tingen jeg har. Den er blitt signaturen i hjemmet vårt.

ORIGINAL: Fredrik vil helst ha originale produkter, som denne Eames-stolen i glassfiber. I dag produserer stolene kun i plast.

Langsiktig tankegang

Å lete lenge etter det man vil ha, har mange fordeler mener Fredrik. Bruk- og kast-mentaliteten er ikke-eksisterende når det gjelder innredning, for både han og samboeren.

– Man blir mer sikker på hva det er man vil ha når man må spare for å få råd til det. Møblene kjøper vi heller ikke nødvendigvis med tanke på behovet i dette huset, sier han.

– Dette er møbler som vi vil beholde for alltid. Materialer i tre og stål har vi valgt fordi vi ønsker oss stue i betong på et senere tidspunkt, og disse møblene passer godt inn i den typen omgivelser.

ÅPEN LØSNING: Fredrik og samboeren liker godt den åpne løsningen mellom kjøkken og stue.
PYNT: Kaktusene henger på veggen langs trappen.

Både Fredrik og Sarah tenker langsiktig, både når det gjelder valg av interiør og generelt sett.

– Vi merker at vi blir eldre og ikke lenger setter like stor pris på at det er sentralt. Vi er nok begge personer som hele tiden tenker langt frem i tid. Å slippe alle de lydene det medfører å bo i sentrum, er noe vi ser frem tid. Men om sommeren er det jo helt fantastisk å bo her. Vi har to terrasser, og det er et perfekt møtested for venner før man eventuelt går videre.

LES MER:

10 hete interiørtrender i høst

HYLLEFUNN: Bokhyllen fra Dieter Rams er Fredriks favorittmøbel. Beinskinnen fra 2. verdenskrig som henger på veggen, brukte han seks år på å finne.

Personlig preg

Det var Fredriks far som bygde huset for 15 år siden. Da han skulle selge det, hadde verken Fredrik eller samboeren bestemt seg for at det var hus de skulle kjøpe.

– Vi skulle begge selge leilighetene våre, for å kjøpe noe sammen. Det kunne like gjerne blitt en større leilighet, men da denne sjansen dukket opp så vi det som en perfekt mulighet til å komme oss skikkelig inn på boligmarkedet.

Da de bestemte seg for å kjøpe huset, var Fredrik opptatt av at det ikke skulle føles som å flytte til noe som tidligere var hans hjem. Paret ville sette sitt eget preg på boligen.

– Da vi overtok, var både gulvene og kjøkkenet mørkt. Vi skiftet gulvet, malte veggene hvite, byttet benkeplater, lakkerte kjøkkenet og innredet toppetasjen som soverom. Det er noe med det å våkne til lyset. Det er vinduer på soverommet i kjelleren også, men det blir ikke helt det samme.

– Hvordan vil du definere innredningsstilen?

– Uttrykket er kanskje litt skandinavisk, selv om vi ikke har så mange skandinaviske møbler. Jeg vil si at stilen er veldig gjennomtenkt, ettersom vi bruker så lang tid på å bestemme oss.

LES MER:

Fått med deg denne? Nå gjør dette materialet interiør-comeback! Nå gjør dette materialet interiør-comeback !

LYST: Paret ønsket å gi huset et lysere uttrykk. De skiftet ut benkeplaten og lakkerte kjøkkenet.
50 ÅR: Det 50 år gamle stuebordet av Herman Miller er originalt.

Insta-kjendis

I den svevende trappen mellom oppholdsrommene og loftsetasje er en iøynefallende figur fra kunstneren KAWS plassert. Fredrik forklarer kunstnerens forhistorie, på samme måte som han forteller om bakgrunnen for møblene og designerne bak dem i resten av huset.

Bokhyllen fra Vitsoe av industridesigneren Dieter Rams er en favoritt.

– De har gjort 90 endringer siden 1995 på denne hyllen, men bare for å forbedre den. Det er snakk om tekniske detaljer som ikke er synlige. Hyllen er fremdeles bare en hylle, og det har jeg sansen for.

Det kommer ikke som en stor overraskelse at Fredrik drømte om å bli både arkitekt og interiørdesigner som ung. I stedet endte han opp i klesbransjen, og i dag jobber han på Høyer.

LUFTIG: Fredrik Risvik og samboeren foretrekker det lyst og luftig. Rundt kjøkkenbordet står blant annet Hans J. Wegners Y-stoler.

Den kombinerte interessen for mote og møbler har slått an på Instagram, hvor over 40.000 personer (i skrivende stund) følger glimt fra hverdagen hans gjennom profilen @fredrikrisvik.

– Noen ganger blir jeg litt satt ut av at så mange følger akkurat meg, fordi jeg synes det er så mange andre som er mye flinkere til å ta bilder. Kanskje det er miksen mellom klær og interiør som er spennende? Jeg ønsker på ingen måte å lage noen mal for andre, men det er kjekt hvis jeg kan inspirere folk.

LES MER:

Tøft! Camilla (25) er kanskje eneste unge fra Stavanger i dette yrket .

Publisert:

Bjørnar (30): – Hadde aldri trodd jeg skulle bli interessert i design og antikviteter

Bjørnar Jemne går på bruktjakt flere ganger i uken. Her er hans beste tips.

Publisert: