Carolina Carter (26) skulle aldri begynne med fitness. Nå sikter hun seg inn mot NM-gullet

– Fitness er en absurd sport, egentlig. Etter et stevne sier vi alltid at vi aldri skal gjøre det igjen, men så går det to uker, og så har man allerede planlagt neste stevne.

Publisert:
DEDIKERT: Caroline jobber hardt for å finne frem til fitness-formen.

Denne artikkelen ble først publisert i Aftenbladets TREND-magasin.

Klokken er halv ett, og Carolina Carter (26) rekker akkurat å presse inn en svett treningsøkt mellom klassene hun tar opp. Rygg-dag. En av ukens 5-6 styrkeøkter. Hun starter med å varme forsiktig opp. Fem kilo og lette armbevegelser.

Over høyttalerne banker noe som minner veldig om Rammstein. Kanskje er det nettopp det, også. Stemningen er i hvert fall satt. Her er det ikke noen som skal ligge på latsiden.

Det finnes alle slags typer mennesker i medlemsregisteret til City Gym, men stereotypisk nok står det nå svære menn med snauklipt hår og tatoveringer helt opp til ørene og pumper seg opp foran speilet som dekker hele den ene veggen inne på treningssenteret i Sandnes. Intens øyekontakt. Grynting med sammenbitte tenner. Skremte blodårer som planlegger sin fluktrute gjennom huden.

HARDTRENING: Det er en lang vei mot målet.

Og så er det Carolina. Ikke like stor og tatovert, men akkurat like intenst dedikert. Nå.

– Dette var noe jeg aldri skulle gjøre. Aldri. Jeg syns fitness var så tåpelig – at folk må spise den maten de må spise, og trene hver eneste dag, uansett. Jeg hadde overhodet ingen interesse av å pine meg selv på den måten. Jeg skjønte ikke hvorfor folk ville drive med det.

Carolina Carter (26) tenker tilbake. Vi skal ikke lenger enn fire år tilbake i tid. Da var det helt utelukket for 26-åringen å starte med idretten hun i dag har en NM-bronse å vise til.

– Men så fikk jeg blod på tann.

Følg Byas.no på Facebook!

Skulle egentlig bare bo her ett år

På kjøkkenet står hele bøtter med proteinpulver, og i stua en hylle fylt til randen med skinnende blanke pokaler.

– Mesteparten er hans. Han har vunnet så å si det som kan vinnes, sier Carolina.

Hun og samboeren Bård Grongstad (24) er begge fra Bergen, men flyttet sammen til Sandnes for fire og et halvt år siden. Bård hadde allerede drevet med fitness en stund, men ville ta det videre til et litt større miljø. Da sto valget mellom Oslo og Sandnes.

– Da valgte jeg Sandnes. Vi skulle egentlig bare bo her i ett år. Litt sånn spontan flytting for å prøve noe annet. Men så begynte Bård å studere her, og så har vi bare blitt værende. Vi stortrives, og vi har begge fått oss helt nytt nettverk her. Det største nettverket har vi begge fra fitness.

KJÆRESTER: Bård og Carolina driver begge aktivt med fitness.

– Hvordan havnet du, som aldri skulle drive med fitness, i nettopp et fitness-miljø?

– Det er ganske rart. Da samboeren min stilte i sin første konkurranse, var han mye sliten og lei, og jeg hadde vanskelig for å sette meg inn i prioriteringene hans. Syns det var tragisk at han ikke kunne være med meg, fordi han skulle trene eller lage mat. Men da han skulle stille andre gang, tenkte jeg at jeg like gjerne kunne være med å spise sunt sammen med han, for å gå litt ned i vekt og finne frem til sommerformen.

– Dette var på den tiden bikinifitness var på vei til Norge, fra USA. I 2012. Og jo mer jeg gikk ned i vekt, jo mer lekte jeg med tanken om at jeg kanskje skulle prøve meg likevel.

– Jeg er langt fra ferdig

Carolina stilte i bikinifitness under Norway Open i 2012, i klassen for de som er under 163 centimeter høye. Carolina er 161.

– Det var første gang bikinifitness ble arrangert i Norge, og det var første og siste gang for meg – trodde jeg. Men så havnet jeg på sjuende plass. Seks går videre til finalen. Da fikk jeg blod på tann.

Året etterpå var det på’an igjen. Høsten 2013 kom Carolina på 5. plass i Stavanger Open, og på 7. plass i NM uken etter. Konkurranselysten vokste seg bare større og større, i takt med musklene hennes.

2013: Høsten 2013 kom Carolina på 5. plass i Stavanger Open.

– Etter det begynte jeg virkelig å ta dette mer seriøst, med tanke på både mat og trening. Høsten 2015 fikk jeg tredje plass i NM.

– Hva er neste?

– Nå er jeg veldig frem og tilbake med meg selv, om jeg skal konkurrere til høsten igjen, eller om jeg skal vente til våren neste år. Det er i hvert fall trygt å si at det holdt med den ene gangen – og så var jeg hekta. Jeg er langt fra ferdig.

Et voksende miljø

Da Carolina startet på City Gyms fitness-team i 2012, var det kun to jenter som drev aktivt med bodyfitness. Carolina ble den første bikinifitness-atleten i teamet. Nå har hun ikke telling over hvor mange de er.

– Miljøet vokser, for å si det sånn. Plutselig dukker det opp nye jenter til poseringstreningene, som jeg aldri har sett før. Det blir bare flere og flere, og mange av dem er veldig unge.

– Hva tror du er årsaken til at fitness plutselig har blitt så populært?

– Jeg tror mye av økningen skyldes et press på de yngre. De som ennå er i den fasen at de har veldig lyst til å være populære. Det er jo ingen hemmelighet at gutter liker å se jenter i bikini, og mange av jentene stiller uten egentlig å være så veldig trente. Så for de aller yngste tror jeg det handler om et press de føler (det er 18 års aldergrense på City Gym, red. anm.). Jeg tror mange gjør det av feil grunner, dessverre.

– Men jeg tror også det handler om at folk har lyst å utfordre seg selv – og kjenne på den mestringsfølelsen man får. Det er derfor jeg gjør det. Dette er min passion.

WALL OF FAME: På veggen henger alle konkurransebildene til motivasjon. Finner du Carolina?

– Disse jentene er sunne forbilder

Andre Erik Thesen er flere ganger norgesmester i bodybuilding, og eier og driver City Gym i Sandnes. Han kan skrive under på den enorme økningen.

– I dag består teamet vårt av mellom 50 og 80 personer, hvor noen er mer aktive enn andre. Det er mange flere enn for noen år siden. Før, ikke lenger tilbake enn i 2011, var det omtrent 60-70 atleter som stilte på stevner i fitness. Nå er det snakk om 250 pluss. Det er mer enn en tredobling, og det har sammenheng med at klassene bikinifitness og men’s physique kom på plakaten.

– Disse klassene har gjort sporten mer tilgjengelig. Bikinifitness og men’s physique står for to tredjedeler av tredoblingen, og har egentlig redda hele sporten. Fitness har lenge hatt dårlig rykter rundt seg, hva angår doping, men disse klassene er med å dempe de dårlige holdningene blant folk, sier Thesen, og utdyper:

Særlig yngre jenter kan ha et anstrengt forhold til kroppen sin, og det er disse som er mest utsatt for å havne i faresonen.

– Jentene i bikinifitness og guttene i men’s physique skal ikke ha alt for mye muskler. Disse klassene representerer noe som er nærmere normalen, enn bodybuilding, og gjør derfor sporten mer tilgjengelig. Jentene i bikinifitness representerer den kroppen unge jenter vil ha i dag.

– Er jentene som driver med bikinifitness sunne forbilder?

– Jeg mener at dette er sunne forbilder. Det kan selvfølgelig oppstå problemer – jeg har sett jenter som ikke klarer å slippe taket på konkurransekroppen, fordi de er fornøyde med å være så tynne. Men 95 prosent av jentene er flinke, og går fort tilbake til den normale formen igjen. Særlig yngre jenter kan ha et anstrengt forhold til kroppen sin, og det er disse som er mest utsatt for å havne i faresonen. Man må ha et sunt forhold til egen kropp og trening, for å drive med fitness. I det store og hele mener jeg at disse jentene er gode forbilder, sier Thesen, og trekker Carolina frem som et godt eksempel på et sunt forbilde.

– Hun slipper opp etter en konkurranse, og går fort tilbake til hverdagen igjen.

MAT: Det er for det meste kylling og søtpotet det går i. Carolina har lært seg at krydder er essensielt, for ikke å gå lei at maten.

– Jeg var ganske skrapt mot slutten

Det er mye prat om konkurransekropp når man snakker om fitness. Kroppen til en fitnessutøver kan se svært annerledes ut når det nærmer seg en konkurranse, fra sånn den ser ut resten av året.

Carolina kikker opp på Wall of fame inne på City Gym. Apparatet for beinpress er strategisk plassert rett foran veggen med alle medaljevinnerne som henger der til inspirasjon for andre. Der henger hun. Omtrent 10 kilo lettere – nærmest kun skinn, bein og en hel del muskler. Det er vanskelig å se at det er samme jenta.

I konkurranse er utøvernes fettprosent veldig lav, da kroppen ribbes for fett i innspurten. Dette for å deffe musklene – få dem så definert som overhodet mulig. Før diettstart i fjor høst, hadde Carolina en fettprosent på rundt 16 prosent. Under NM i fjor var denne på 9,3 prosent.

– Jeg var ganske skrapt på slutten. Det er ikke noe jeg vil anbefale noen å gjøre over lengre tid – å ha så lav fettprosent. Det er ikke bra, men det er kun en kort periode. Definisjonen på musklene mine er jo vekke nå, men de vil komme til syne igjen når jeg er på diett, sier hun.

Savner å ikke telle kalorier

Bak den 10 kilo lettere konkurransekroppen ligger fem måneder med streng diett og et hardt treningsregime. Særlig mot slutten kan det være tøft, med minimalt inntak av mat og vann. I kombinasjon med mye kardio.

– Det er mange som ler av det – at jeg går fem måneder på diett for å stå maks 15 minutter på en scene.

– Blir du noen gang lei?

– Ja! Det kan jeg trygt si at jeg blir. Det er dager hvor det er tungt, og jeg tenker at dette gidder jeg ikke. Men kjæresten min og team-venninnene mine motiverer meg til å fortsette, og mine egne resultater og min egen progresjon driver meg videre. Følelsen man får når man står på den scenen er helt spesiell – det er en seier i seg selv. Glede. Å vise all jobben du har lagt ned.

– Fitness er en absurd sport, egentlig. Etter et stevne sier vi alltid at vi aldri skal gjøre det igjen, men så går det to uker, og så har man allerede planlagt neste stevne.

SLITEN: Carolina går ofte lei, og savner tiden hvor hun kunne ta seg en cheesburger uten å vite nøyaktig hvor mange kalorier det er i den.

– Savner du noe fra tiden du ikke drev med fitness?

– Ja. Det jeg savner aller mest, er tiden da jeg ikke visste hva som var i alt jeg spiste. Jeg spiste det jeg fikk servert, uten å tenke over det. Nå vet jeg ganske nøyaktig hvor mye fett og hvor mange kalorier det er i alt jeg spiser. Uansett om det er et eple eller en cheeseburger. Jeg er veldig bevisst – uansett. Man får et litt anstrengt forhold til mat.

– Jeg kan ta meg en snickers nå om jeg vil, uten å ha dårlig samvittighet, men jeg vet fortsatt nøyaktig hvor mye fett det er i den. Så jeg er alltid bevisst. Og det er ganske plagsomt.

Carolina avslutter økten og tar seg en stor slurk av flaska. Hun har alltid en proteinshake rett etter trening. Sjokoladesmak. Tar en siste kikk opp på Wall of fame.

– Mål?

– Jeg skal vinne NM. Det er målet mitt.

Mer fra Byas.no:

LES MER:

* «Kom i form»-deltaker Kaia (25) har gått på sin første smell

LES MER:

* Stian (23) trener 30 timer i uken for å komme seg til OL

LES MER:

* Dette er «fy-» og «ja-maten» for treningsglade

Publisert:

André fra Sandnes ble europamester i bodybuilding

Under European Bodybuilding and Fitness Championship i Spania, tok gikk han ikke bare av med én seier, men to.

Publisert: