Tina Birgitte (28) er frivillig: - Mange vil nok bli overrasket over hvor mye man får igjen

Vil du være forsanger, språkvenn, våke over døende eller være lyttevenn? Flere unge blir frivillige, og listen over hva du kan gjøre er lang!

Tina Birgitte Hognestad bruker fritiden sin på å være der for barn som har alvorlig sykdom i familien.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

– Jeg tror at når man ikke får betalt, gjør man det hundre prosent for at man bare har lyst til å gjøre det. Så går man inn med et litt annet mindset også, som jeg liker. Det er noe fint med å gjøre noe som ikke er egoistisk, sier Tina Birgitte fra Stavanger.

Hun bruker flere timer i uken på barn som har alvorlig sykdom i familien. Som liten var hun rundt mye sykdom selv.

– Jeg kjente på det at jeg aldri ble tilbudt noen form for oppfølging. Jeg synes det er utrolig viktig at pårørende barn blir sett og hørt, de blir gjerne litt usynlige når noe står på i familien, sier hun.

Følg Byas.no på Facebook!

– Tid jeg hadde brukt på mindre givende ting

For tre år siden leste Tina Birgitte tilfeldigvis om Treffpunkt, Kreftforeningens tilbud til pårørende barn.

– Jeg fant ut at det hadde jeg lyst til å melde meg på! Jeg syntes det var et utrolig fint tiltak.

Siden har hun møtt barna rundt tre timer annenhver uke. I tillegg bruker hun hver uke tid på planlegging av aktiviteter til møtene.

– Det føles ikke som en veldig tidkrevende ting. Det er tid jeg sikkert hadde brukt på noe mindre givende hvis jeg ikke hadde gjort det, sier 28-åringen.

Les også

Kjendisblogger hardt ut mot frivillig arbeid med løver: - De avles opp i fangenskap og selges som jaktbytter

Flere unge blir frivillige

Hun er frivillig for Kreftforeningen, men listen over organisasjoner og steder som trenger frivillige i Stavanger-regionen er lang. På frivillig.no finnes en oversikt over hvor du kan bidra. Hva med å binde fastelavnsris, koke kaffe, hjelpe med lekser eller være serbisk besøksvenn?

For de over 25 år med sterk psyke kan kanskje Røde Kors sitt nye tilbud om våketjeneste være aktuelt.

Oppgaven er nemlig å være et medmenneske for døende mennesker på sykehjem, slik at de slipper å dø alene. Det kan for eksempel innebære å være en hånd å holde i, eller synge en sang.

I distriktet er det flere frivilligsentraler (sjekk ut alle her) som fordeler oppgaver til frivillige. På frivilligsentralen i Sandnes opplever de at flere og flere unge vil være frivillige.

– De er besøksvenner, turvenner, er på Bo-og aktivitetssentre eller går natteravn. Oppgangen skyldes kanskje at ungdommer ser at det finnes andre verdier enn de materielle. Å være noe for andre gir veldig mye tilbake. Man gir litt energi inn, og det utløser masse, masse varme og energi tilbake. Det er flott, egentlig genialt å være frivillig! sier daglig leder Bjarte Bjørnsen.

Man gir litt energi inn, og det utløser masse, masse varme og energi tilbake.

Husker du saken om Richard, som dro til Asia for å plukke plast?

Variasjonen er stor når det gjelder hva man kan gjøre som frivillig.

Tøffest når barnas foreldre dør

Tina Birgitte synes det er veldig givende å gå lov å hjelpe familier som er i krise, og å gjerne bidra til at noen har en litt bedre dag. Selv om hun noen ganger går hjem og tenker på hvor urettferdig verden kan være.

– Det tøffeste er når det er barn som har foreldre som lever med så alvorlig sykdom at de vet at mor eller far kan dø når som helst. De venter bare på beskjeden. Når den først kommer, ramler verden litt sammen. Da er ting tungt fordi man kjenner ungene så godt etter hvert. Så må man klare å ta samtalen med dem etterpå, og stå i det. Det er det absolutt tyngste. Det fineste er å se hvordan de klarer å bygge seg opp igjen, sier Tina Birgitte.

Tina Birgitte oppfordrer andre til å bli frivillige.

– Bruk tid på det som er indre motivert

Hun er klar på at det ikke er for alle å være denne typen frivillig, eller at ikke alle har tid til å binde seg til faste tidspunkter, men oppfordrer andre til å finne et frivillig verv som passer dem.

– Jeg synes man skal tillate seg selv å bruke litt tid på det som helt og holdent er indre motivert. Jeg tror mange vil bli overrasket over hvor mye man får igjen.

Bytter eksamenslesning med frivillighet

Kreftforeningen har 30 frivillige under 30 år i Stavanger-området. Totalt er det 110 frivillige i regionen.

– For oss er det helt vesentlig å ha frivillige, aktivitetene og tilbudene våre baserer seg på det, sier rådgiver Anne Sofie Grønn for frivillighet i Kreftforeningen i Stavanger.

Anne Sofie Grønn er rådgiver for frivillighet i Kreftforeningen i Stavanger-området.

De får stadig flere frivillige unge.

– Mange er nyutdannet, og ser at de har fått en ny form for fritid nå som de ikke lenger trenger å lese til eksamen. Ofte ser vi at unge frivillige er modige og tar på seg ansvar og lederroller, sier hun.

Selv om man ikke får lønn for å være frivillig, mener hun det likevel er lærerikt på mange måter.

– Man får menneskekunnskap, nye nettverk og et godt fellesskap med de andre frivillige.

Byas har tidligere skrevet om disse tre, som alle har vært frivillige:

Publisert: