Livsstil

Er du i gang med å planlegge sommerferien? Da bør du sjekke ut dette!

Kroatia er en av sommerens store vinnere. Her får du seks gode tips til hvor du bør dra.

Publisert:
  • Camilla Flaatten

Det er mulig å rusle langs en 12 kilometer lang promenade som går langs kyststripen i Opatija. FOTO: Inu,Shutterstock/NTB scanpix

Kroatia kommer for fullt til sommeren.

Tall fra både Apollo og Ving viser at reisemålet er det som øker aller mest til sommeren. Hos Apollo økte salget med 55 prosent sammenlignet med fjoråret, mens Ving har økt kapasiteten med 1500 reiser til ca. 5000 reiser.

De opplyser om allerede fullbookede hotell i juli, og at salget har økt med hele 152 prosent sammenlignet med året før.

Følg Byas.no på Facebook!

Rimelig reisemål

– Landet er helt klart i vinden, det er et rimelig reisemål hvor du får mye for pengene, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving.

Så hvor reiser du? Hvor er de beste stedene? Kroatias kyst er velsignet med et langt roligere klima enn Middelhavet. Været og vinden er stabil, og det egner seg godt til seilturer. Men det er også veldig fint på land.

Her får du seks innsidetips:

Den kroatiske riviera

Den lille vestkystbyen ved Kvarnerbukten er et hot weekendreisemål for kroatere. Maten skal være noe av det beste i hele landet, med to topprestauranter (Bevanda og Plavi pdrum), bra spa og herlige strandbarer.

En rusletur langs den 12 kilometer lange strandpromenaden Lungo Mare er selvsagt, da får du god utsikt over bukten og kan bade i små viker underveis.

Statuen av en ung kvinne med en måke i hånden, er et av landemerkene i Opatija og er blitt et symbol på kystbyen. FOTO: Inu,Shutterstock/NTB scanpix

Hum, Istria-halvøya

Hum hevder å være verdens minste by med sine 17 innbyggere (tall fra 2001), men det stemmer nok ikke helt. Uansett – den er liten, sjarmerende og helt klart verdt et besøk.

Hum er i dag en stor turistattraksjon, med beliggenhet på en bakketopp mellom olivenlunder og vinranker skal den også være et syn for øyet.

– Landet er helt klart i vinden.

Og ikke minst – det er et kjapt dagsbesøk. En rundtur med guide tar ikke særlig mer enn ti minutter. Minibyen har noen spisesteder, postkontor og turistsjapper.

Landsbyen Hum, som ligger innlands på Istria-halvøya, hevder å være verdens minste by. Det er ikke helt riktig, men den er vel verdt et besøk uansett. FOTO: Sergey Didenko,Shutterstock/NTB scanpix

Lastovo

Øygruppen Lastovo består av totalt 46 øyer og hører til fylket Dubrovnik-Neretva i Adriaterhavet.

Den største av dem, Lastovo, har bare ett hotell, noen Airbnb-utleiere og knapt nok telefonsignal. Så dette er for dem som ønsker å koble helt av på reisen.

Den største byen har det samme navnet som øya, og her bor det rundt 800 personer. Øya er kjent for den uberørte naturen, dykking og byen har arkitektur fra 1400-tallet.

Lastovo ligger en fem timers fergetur fra Split, eller du kan ankre opp her med egen seilbåt.

Stranden Zlatni Rat i byen Bol på øya Brač er et populært stoppested. Den 500 meter lange stranden er berømt for å forandre fasong ettersom vind- og strømretning endrer seg. FOTO: Paul Prescott,Shutterstock/NTB scanpix

Seiltur rundt Kornati

Kroatia er kjent for å være et godt sted å seile – både for proffer og nybegynnere. Det er mulig å leie seilbåter, med eller uten egen kaptein, og legge ut på en rundtur blant øyene og langs kysten.

Kornati nasjonalpark beskrives som et seilerparadis, og består av 89 øyer og rev. Sett seil fra f.eks. Zadar, og seil innom de berømte øyene Brač og Hvar. De er kjent for sine svært vakre strender omringet av klart, knallblått hav.

Siden det er en nasjonalpark koster det penger å seile, fiske og dykke her.

Vannet er helt klart og fargerikt rundt nasjonalparken Kornati. FOTO: Darios,Shutterstock/NTB scanpix

Novigrad, Istria-halvøya

Den lille fiskerlandsbyen Novigrad ligger nordvest på Istria-halvøya.

Landsbyen er ikke stedet for deg som lengter etter lange badestrender, men er helt riktig for den som ønsker seg et tilbakelent sted, uten påtrengende turisme.

Langs sjøkanten er det laget noen kunstige bassenger som du går ned i og derfra svømmer ut i havet.

Det finnes flust av muligheter for en aktiv ferie også – sykkeltur, vandretur, vannsport, og et stort utvalg av gode restauranter.

En av spesialitetene her er rå fisk, servert på sashimi-vis. Grillede kamskjell er en annen lokal spesialitet. Fra april til oktober arrangeres matfestivalen Gnam-Gnam Fest i kystbyen, og hver måned har sin spesialitet.

I april og mai serveres det asparges, i juni er det skalldyrspesialiter fra området, juli og august er det fisk og skalldyr fra Middelhavet, i september er det andre lokale spesialiteter og i oktober er det sopp som gjelder.

Kroatia er et velkjent reisemål for mange nordmenn. Men Novigrad er fortsatt en av de «uoppdagede » stedene. FOTO: motorolka,Shutterstock/NTB scanpix

Plitvice Lakes National Park

De 16 innsjøene i nasjonalparken er kjent for sine uvanlige farger – fra turkis, grønn, blå til grå.

Innsjøene, som fikk Unescos verdensarvliste-status i 1979, henger sammen via fossefall og det er mulig å rusle på snirklete stier og broer for å få med seg det naturlige underverket.

Ligger på grensen mot Bosnia. I høysesongen koster det rundt 200 kroner i inngangspenger.

Plitvice nasjonalpark ligger nordøst i Kroatia, og er en av Europas eldste. FOTO: Royalty Free Stock Photos,NTB scanpix

Kilder: Reisemagasinet Conde Nast Traveller, redaksjonen, Den kroatiske ambassaden, reiseekspert Helge Baardseth, CNN Travel, Ving, Apollo, venner og familie.

Mer fra Byas:

LES MER:

- 10 ting å gjøre på en flyplass for å slå ihjel tid

LES MER:

- Hvert år hører 36 millioner kinesere stemmen til Kjersti (30) fra Bryne

LES MER:

- Kjæresteparet ville ha en utfordring i sommer, og gikk like gjerne fra Stavanger til Oslo.

Publisert:
  1. Reise

Gutta var lei Syden-tur. Derfor seilte de rundt de britiske øyer

Etter tre-fire treningsturer satte SV Beverly kursen over Nordsjøen. Sjekk ut hvordan det gikk!

Oppdatert:
  • Sindre Andersen