Leif André (34) sa opp oljejobben for å leve drømmelivet

Mens mange rogalendinger drømmer om en karrière innen oljebransjen, er Leif André Enevoldsen (34) villig til å risikere dette - for et liv på brettet.

Oppdatert:
Leif André Enevoldsen sa opp fast jobb for å stå på snowboard.

Den 11.november 2018 postet Leif André Enevoldsen (34) følgende melding på Facebook:

«Både jobb og leilighet i Stavanger er sagt opp, og jeg går en uviss og spennende framtid i møte. Har jeg en plan? Njah, stikker til Røldal, renner på snowboard og ser hva som skjer. Hvor lenge skal dette vare? Har ikke peiling.. 1 måned, 1 år? Vi får se.. Fra starten av februar er jeg uansett mest sannsynlig å finne i Røldal eller et annet sted med fjell.»

Responsen ble stor.

En av dem skriver «du er gal». Og det er han kanskje. For noe plan om inntekt eller jobb i fjellet har han ikke. Det er en del av pakken. Han vil ta livet som det kommer.

Lei A4-livet

Leif André er opprinnelig fra Bryne, men flyttet tre mil lenger nord til Stavanger for syv år siden.

Interessen for snø, snowboard, og friluftsliv ble til slutt så stor, at han ikke klarte leve kontorlivet i oljebyen lenger.

Han valgte å si opp godt betalt jobb og leilighet i Stavanger, for en annerledes hverdag. En hverdag uten forpliktelser, hvor fokuset skulle være å kose seg.

– Det er en greie jeg har hatt lyst til å gjøre de siste fire eller fem årene. I Stavanger er det ikke fjell, og jeg ville stikke til et nytt sted, forteller han.

Leif André på en av mange turer med brettet. Her i Verbier i Sveits.

Selv om han har tenkt på det lenge, hadde han muligheten før. Interessen for snowboard og frikjøring har kostet. Kroppen har ikke alltid tålt den tøffe belastningen.

Både korsbånd, ankler og knær har gått med grunnet den store snowboard-interessen. Skadeforløpet begynte for tre år siden, hvor han røk korsbåndet og menisken, og fikk knusningsskader i kneet. Tidsrommet etter har vært preget av flere tilbakefall og brudd.

– Jeg var lei av jobben, og hadde lyst til å komme meg vekk fra Stavanger og bruke mer på det jeg liker best, nemlig snowboard og stisykling. Når det gikk mot vinter og jeg endelig var skadefri, måtte jeg bare si opp og hoppe i det, forteller han.

– Angrer du på valget ditt?

– Nei! Not at all, sier han.

LES OGSÅ:

LES MER:

Ane (26) satser på foto-drømmen: – Utrolig stolt over at jeg endelig har tatt steget

LES MER:

– For bare ti år siden var det svært få som visste om denne typen trening

Leif Andrè under Sauda BBC i år, en konkurranse i norgescupen i frikjøring.

Vil ikke tilbake til Stavanger

Enevoldsen solgte huset på Bryne i 2011, og kjøpte seg en leilighet i Røldal. Det var først etter det at snowboard-interessen virkelig ble sparket i gang. Siden den gang har han brukt hver helg i vinterhalvåret der.

Han ble del av et miljø hvor andre ønsket å renne like mye som han. Her følte han seg hjemme.

– Jeg hadde alltid veldig lyst til å renne mer, men hadde ikke nettverket til å gjøre det, forteller han

I dag fungerer leiligheten som en base, mens han reiser rundt i landet og driver med frikjøring, stisykling og det nyeste; speedflying.

For oss ufaglærte: Speedflying er en luftsport der en benytter en skjerm som er mye mindre en ved vanlig paragliding. Derfor går det også mye raskere, og en gjør det ofte med ski på beina. En kan veksle mellom å kjøre på bakken og være i lufta nedover. Eller en kan fly rett ned fjellsidene fra topp til bunn.

– I vinter tok jeg endelig kurs i speedflying, noe jeg har hatt lyst til lenge. Det er sinnssykt gøy å holde på med, så jeg gleder meg til å holde enda mer på med det i sommer, sier Enevoldsen.

Leif André har tatt kurs i speedflying. Her er han i aksjon.

Han forteller at nå som han først har dratt fra Stavanger, er han usikker på om han kommer tilbake igjen.

– Stavanger er i utgangspunktet ikke en naturlig plass for meg, siden jeg må kjøre så langt for å komme til fjellet. På vinteren kjører jeg syv timer hver helg, forteller han

– Hva er en naturlig plass for deg, da?

– Nei, Voss kanskje? Voss hadde vært fint. Men jeg kan fint bo i Bergen eller Oslo også. Der er det mye lettere å drive med det jeg liker enn det er i Stavanger, sier han.

En ildsjel

I tillegg til å være aktiv selv, er Leif André leder for norgescupen i frikjøring: Norway Freeride. Dette bruker han over 600 dugnadstimer på i året. At han endte opp i denne stillingen var tilfeldig, og det hele startet med en forespørsel om å bli styremedlem i Norway Freeride under en konkurranse i 2014. Han sa med glede ja, uten å vite mye om hva det innebar.

– Plutselig var jeg leder, sier han og ler.

Å være leder for Norway Freeride tar mye tid. Han sender mailer og tar telefoner, produserer innhold som publiseres på hjemmesiden til Norway Freeride, og skriver saker som gis videre til journalister. Utenom dette arrangerer han cuper og konkurranser.

– Når man kommer til konkurransene og ser hvor mange som har glede av det du har gjort, da er det verdt det. For meg blir det betalingen, at du har det jævlig gøy og er en del av et så kult miljø, sier han.

Selv om han stortrives med den frie hverdagen, vil han tilbake i jobb til høsten.

– Nå skal jeg ha fri i juni og juli, så må jeg se litt hva som dukker opp, sier han.

Han er usikker på om han ønsker en midlertidig jobb og ha fri i vinter igjen, eller om han vil ha noe mer permanent.

- Det eneste jeg vet er at jeg kan ikke ha fri i høst også, da hadde det klikket for meg, forteller han.

Publisert:
Oppdatert:

Trond-Erik (38) har realisert drømmen han hadde som 16-åring

Trond-Erik «Tronna» Husvæg går snart inn i femte sesong med eget merke. Vimana finnes nå i 100 butikker fordelt på 17 nasjoner. Men de store kjedene styrer han unna.

Publisert: