Ser du hvem det ligner på? Her er noen av distriktets skjulte attraksjoner

Huler, troll og Darth Vader er alle i nærheten av Stavanger by. Det glemmer vi ofte, så her kommer det en liten oversikt over attraksjoner vi mener fortjener mer oppmerksomhet.

Oppdatert:
De som arkitekter for Stavanger svømmehall var tydeligvis over gjennomsnittet interessert i Star Wars. Denne lyssjakten kan vel sies å være en like så stor attraksjon som Trollpikken?

Sommeren nærmer seg og da kommer tiden for å være ute. Her er noen tips til hva man kan oppsøke da man er lei av Prekestolen og stranda.

Vegmuseet i Dirdal

Har du noensinne lurt på hva som skal til for å planlegge, bygge og drifte en vei? Uansett svar burde du ta turen til Gjesdal i ferien. Man kan ende opp med å sette mer pris på asfalten man til daglig er avhengig av.

Det er gratis og åpent hver søndag fra mai til september. I sommerferien er det åpent daglig.

Star Wars i klorlukt

Lyssjakten bak Stavanger svømmehall ser ut som mørkets fyrste Darth Vader fra "Star Wars". Dette er en svært sentral og Instagram-vennlig attraksjon som anbefales for alle, spesielt de som er glad i lukten av klor.

Troll på byen

Visste du at det var et troll som lagde Breiavannet? Fordi det ikke ville ha noe domkrike? Ikke? Vel da er det på tide å lese seg opp på sine sagn.

Ifølge sagnet kastet trollet tre steiner: den ene laget et stort hull etter seg som ble Breiavatnet, den andre ble liggende på Storhaug og siden kalt kongsteinen, denne ble på 1800-tallet sprengt og brukt i bygningsarbeid, den tredje steinen ligger fortsatt på Bergeland bydelssenter.

Så hvis du er lei av Trollpikken kan et besøk på Bergeland bydelssenter lønne seg.

Vistehålå eller Svarthålå på Randaberg er trolig Norges eldste boplass. Hulen er fra Steinalderen og er 9 meter dyp, 5 meter bred og 3 meter høy.

Hvorfor bo i van, da du kan bo i en hule?

Vistehålå eller Svarthålå på Randaberg er trolig Norges eldste boplass. Hulen er fra Steinalderen og er 9 meter dyp, 5 meter bred og 3 meter høy. Ett godt og kult alternativ til vanen eller campingplass for å si det sånn.

Minnesmerke over tøff motstandskvinne

– Jeg vil trekke frem minnesmerke over Solveig Bergslien. Hun fortjener mer oppmerksomhet, sier Trude Eriksen i Stavanger Museum.

Solveig Bergslien døde i 1943 i Gestapos varetekt. Hun var en sentral kontakt for etterretningsgruppene i Stavanger-området, sendte viktig informasjon til London og varslet blant annet ettersøkte om politiets planer.

Minnesmerket finner du på Eiganes gravlund.

Solveig Bergslien var en norsk motstandskvinne. Hun arbeidet som stenograf ved Stavanger politikammer og kom med i illegalt arbeid fra 1941. I oktober 1943 ble hun arrestert av Gestapo og torturert. Hun døde 25. november samme år; trolig tok hun sitt eget liv for ikke å røpe sine kontakter.

Dommedags-bauta

Jomfru Marias synål er egentlig en bautastein som var en del av et hedensk gravmonument som ble satt opp en gang mellom år 200 og 550 e.Kr., men det visste ikke folkene som bygde Avaldsnes kirke på Karmøy.

De bygget kirken rett ved den nå 7,2 meter høye steinen, det førte til en myte om dommedag. Hvis tuppen av steinen treffer kirkeveggen vil verden gå under.

Det har ført til at steinen gjennom årene har mistet litt av høyden sin, ettersom at folk har hugget vekk toppen da den nærmet seg kirkeveggen.

Verden står her ennå og det gjør også bautasteinen, så her er det bare å ta turen før det er for sent.

Eventyr i skogen

I Årdal (Hjelmeland) ligger Eventyrskogen. En skog full av kjente eventyr-karakterer. Alt fra troll og Nøkken til Bukkene Bruse. Turen i seg selv tar ikke veldig lang tid, men her kan man utforske. Hele ruten er på cirka 1,4 kilometer.

I Årdal (Hjelmeland) ligger Eventyrskogen. En skog full av av kjente eventyr-karakterer. Her er Nøkken.

Le pissoar

Nytorget er en av de mest omdiskuterte beliggenhetene i Stavanger for tiden. Det skal nå utlyses en konkurranse om hvordan området skal se ut, og en av betingelsene i konkurransen er hvordan man skal ta i bruk toalettene under Nytorget.

Toaletter? Hva, hvor, hvordan sier du?

Under Nytorget, rett over gaten fra baren Martinique, er det noen dører som går inn under bakken.

Det er restene av gamle offentlige toaletter. Nå vil blant andre Kristoffer Joner (Ap) gjøre de om til bar. Dag Mossige (Ap) foreslo muntert navnet, «Le pissoar».

Så hvis du er smart tar du en tur innom før de kanskje blir omgjort til Storhaugs nye stolthet.

MER FRA BYAS:

LES MER:

De 5 verste turistfellene i Stavanger og Sandnes

LES MER:

5 stedsnavn i området som ikke fungerer på engelsk

LES MER:

Her ble heksene brent på bål for 400 år siden

Publisert:
Oppdatert:

Eksamen betyr lange dager, mye lesing, og vasking

Fint vær og gode temperaturer trekker folk ut, også studentene. Som er midt i semesterets hardeste leseøkt.

Publisert: