Instagram-trend tar oppgjør med posering og «ekte» kropper

Flere influensere har sett seg lei på perfekte kroppsbilder på Instagram, og vil vise sannheten bak bildene. En av de er Camilla Lorentzen (29).

Oppdatert:
«Før-og-etter»-bilder av poseringer på Instagram publiseres som en motvekt til de «perfekte» kroppsbildene.

Polerte kropper, innøvde poseringer, struttende rumper, perfekt belysning og solbrun, plettfri hud. Instagram-feeden er ofte tapetsert med denne typen bilder.

Dette har flere instagrammere sett seg lei på, og stadig oftere legges det ut «før og etter»-bilder av poseringer.

LES OGSÅ:

LES MER:

Andrea (21): – Idealet mitt var jo barbie

LES MER:

Merethe (24) reagerer på små buksestørrelser: – Hvordan skal de som faktisk er litt større finne en størrelse som passer seg?

– Virkeligheten har ofte flere sider

Camilla Lorentzen (29) er en av de norske, store instagrammerne som har kastet seg på trenden. Gjennom treningskontoen sin når hun ut til over 46.000 mennesker. Her inspirerer hun følgerne sine til å trene og spise sunt, men med et stort fokus på at man også skal kose seg.

– I sosiale medier blir vi ofte eksponert for det som anses som det perfekte, og jeg tror mange av oss er for lite kritiske til det. Vi tenker at det er en refleksjon av virkeligheten, men virkeligheten har ofte flere sider, forklarer Lorentzen til KRSby om bakgrunnen til at hun publiserte bildet.

Så det var nettopp det hun ville vise: den andre siden av oppstilte instagram-bilder med riktig belysning og flatterende poseringer.

– På seg selv ser man cellulitter og valker, mens på sosiale medier ser man ofte bare én perfekt side av andre, sier hun.

– På seg selv ser man cellulitter og valker, mens på sosiale medier ser man ofte bare én side av andre
Lorentzen bruker sin Instagram-konto bevisst til å fremme en sunn livsstil, hvor trening gjøres for helsen, ikke for utseendet.

Startet bedrift som en motvekt til det perfekt hysteriet

29-åringen er født i Arendal, men bor nå i Asker sammen med forloveden sin. I tillegg til å være utdannet personlig trener, psykologistudent og instagrammer, er hun gründer bak Fitnok.no som tilbyr livsstilsendring for jenter. Hun hadde en klar visjon da hun for fire år startet opp.

– Det startet som et motsvar til det perfekte hysteriet man ser over alt, hvor mat og trening i størst grad handler om å se bra ut. Vi hadde lyst til å ta mat og trening tilbake til noe man har lyst til å gjøre for å ha det godt, og ikke bare for å se ut på en viss måte.

– Hva tenker du er utfordringen med dem som utelukkende legger ut «perfekte» poseringsbilder?

– Utfordringen er ikke at folk gjør det, for det skjønner jeg at folk vil. Utfordringen er heller at så mange gjør det. Det blir et homogent bilde på sosiale medier.

Bilder på Instagram kan føre til et vrengt virkelighetsbilde, mener Lorentzen.

– Unge mennesker bruker ekstremt mye tid på sosiale medier, og de blir eksponert for ting slik det ikke er i virkeligheten. Da får man et forskrudd virkelighetsbilde. Jeg ønsker å vise at ikke alle mennesker har “idealkroppen”.

– Det er godt for både meg og de rundt meg å ikke bare se «perfekte» bilder, forteller instagrammeren.

– Det er viktig at man ser et mangfold, og at ikke alle kropper puttes i samme bås

Innøvde poseringer, riktige vinkler og perfekt belysning. Har Instagram blitt et sceneshow?

– Det er kjempelett å få til! Jeg kunne vært så fin jeg bare ville på bilder. De fleste har en god side og vet hvilke vinkler som får rumpa til å se større ut. Men det er godt for både meg og de rundt meg å ikke bare se “perfekte” bilder.

– Hvor viktig er det at man viser «ekte» kropper på Instagram?

– Det er viktig at man ser et mangfold, og at ikke alle kropper puttes i samme bås. Noen har valker, andre har ikke. Det handler ikke om å bare vise en «uperfekt» kropp heller, men jeg tror det er viktig at vi ser litt av alt og at vi lærer oss å være kritiske til det vi ser.

29-åringen får ofte henvendelser fra jenter som endelig tør å være seg selv etter å ha sett bildene og tekstene hun legger ut.

– Mange jenter skriver til meg at de føler det er lettere å være seg selv når de ser at andre også tør det. De tør å ha på seg bikini og kort shorts, uansett hvordan de ser ut.

– Det er viktig at man ser et mangfold, og at ikke alle kropper puttes i samme bås.
Det florerer av selfies og topptrente kropper på sosiale medier.

Har blitt kjent for sine «før-og-etter»-bilder

Den britiske instagrammeren Chessie King (25) har på kort tid blitt ekstremt populær, og har i skrivende stund over 400.000 følgere.

Hun er en av dem som ønsker å vise ekte og naturlige kropper, ikke bare nytrente kropper i unaturlige positurer. Det siste året har hun blitt kjent for sine før- og etterbilder på Instagram.

– Influensere kan være med på å styre hva følgere opplever som normalt

– Det å eksponeres for retusjerte og urealistiske kropper regelmessig er med på å gi et forvrengt bilde av virkeligheten, og kan skape et ønske om å utvikle et uoppnåelig utseende og kropp, skriver Christine Sundgot-Borgen i en mail til KRSby.

Hun er stipendiat ved Norges idrettshøgskole, og har spesialisert seg innen blant annet kroppsbilde og kroppsopplevelse. Hun beskriver instagram-trenden som positiv.

– Trenden gir et inntrykk av at profiler ønsker å ta opp kampen for å synliggjøre hvordan det "perfekte" sjeldent er ekte. Det igjen kan være med på å gi følgere et mer kritisk blikk på det som glorifiseres i ulike medier.

Influensere sitter med en enorm makt, skriver hun videre.

– De kan være med på å styre hva følgere opplever som normalt og akseptert ved å velge hva som vises. Det baseres på hva vi regelmessig eksponeres for, hvilke bilder vi får se og hvilke ord som relateres til disse bildene.

Christine Sundgot-Borgen har spesialisert seg innen kroppsbilde og kroppsopplevelse, og stiller seg positiv til Instagram-trendeb: – Det kan være med på å gi følgere et mer kritisk bilde på det som glorifiseres i ulike medier.

– Dagens "fitnesskropp" som ideal er ikke forenelig med helse

Videre skriver hun at fordi flertallet av kroppene vi blir eksponert for er retusjerte, falske og «perfekte», blir avstanden fra kroppen vi selv har, til idealet, for stort.

– Det er kjempeviktig at et stort mangfold av kroppstyper vises fram. Mange vil strekke seg etter noe de mest sannsynlig aldri vil oppnå, rett og slett fordi målet ikke er realistisk. Dagens "fitnesskropp" som ideal er ikke forenelig med helse.

– Hva slags påvirkning kan det ha på unge hvis de ser at forbilder legger ut bilder av for eksempel cellulitter og valker?

– De vil kunne få en aha-opplevelse om hva som er naturlig. Mange assosierer cellulitter og valker med noe kroppen ikke skal ha, noe som er unaturlig så lenge vi lever "sunt nok". Sannheten er heller at dette forekommer også hos de sprekeste damer og menn, men som få tidligere har ønsket å vise fram.

– Mange vil strekke seg etter noe de mest sannsynlig aldri vil oppnå, rett og slett fordi målet ikke er realistisk. Dagens "fitnesskropp" som ideal er ikke forenelig med helse.
PT og instagrammer Marthe Strandli syns det er bra at noen tør å vise de mindre «perfekte» sidene ved seg selv gjennom Instagram.

Er positiv til trenden

– Det er veldig positivt at noen tør å gå fram og vise de mindre “perfekte” sidene ved seg, mener personlig trener og instagrammer Marthe Strandli (21) fra Kristiansand.

Hun er selv en av dem som legger ut både poseringsbilder og treningsbilder av seg selv på Instagram.

– Jeg har fokus på trening og helse i stedet for fitness. Man kan se «normal» ut og være godt trent, og det føler jeg at jeg viser på profilen min. I feeden min velger jeg bildene jeg syns er finest av meg selv, mens på story kan jeg fint legge ut at jeg spiser pizza og kake. Det normaliserer det hele, man får se begge sider, forklarer hun.

Ofte bruker hun profesjonell fotograf på bildene hun legger ut.

– Jeg er flink på belysning og posering, det tenker jeg mye over.

On my way to grandma’s for dinner, see you all in 5 kg! 💪🏼😂

– Jeg har aldri forstørret eller forminsket noe

– Hvor bevisst er du selv på hvilke type bilder du legger ut?

– Jeg er opptatt av at bildene skal representere meg på en bra måte, men jeg vil være ekte. Det er fort gjort å bli påvirket av andre og redigere bildene på en urealistisk måte, så det er viktig for meg å være meg selv.

Det hun redigerer på bildene sine er for det meste lys og farge.

– Men hvis jeg for eksempel har en kvise på kinnet, så kan det hende jeg fjerner den. Men jeg har aldri retusjert bort cellulitter eller lignende, og jeg har ikke forstørret eller forminsket noe. Det kommer jeg aldri til å gjøre, konstaterer hun, og legger til:

– Når det gjelder denne tematikken mener jeg man burde tenke over hvem man velger å følge på sosiale medier.

Personlig trener Marthe Strandli (21) fra Kristiansand poster jevnlig bilder på sin Instagram, hvor hun i skrivende stund har 4800 følgere.

LES OGSÅ:

LES MER:

Ny podkast fra Kristiansand: – Når vi tre møtes er det ingen filter

LES MER:

Hjemom #9: – Har du noen gang prøvd å være homofil på Tinder i bibelbeltet?

Publisert:
Oppdatert:

Instagram-trend tar et oppgjør med poseringer og «ekte» kropper

Flere influensere har sett seg lei på perfekte kroppsbilder på Instagram, og vil vise sannheten bak bildene. En av de er Camilla Lorentzen (29).

Publisert: