Slik fikk Tom Erik fra Tveit jobbe med Justin Bieber og Gigi Hadid

Da Tom Erik Ryen var liten bygde han skatepark i garasjen på Tveit og dagdrømte seg bort i palmebildet som hang på veggen. I dag jobber kristiansanderen hardt for å leve ut den solfylte California-drømmen.

Oppdatert:
Skateboardproff og modell, Tom Erik Ryen (33), i solfylte California. 18 år gammel dro han til statene for å følge drømmen.

I spalten #NoFilter tar KRSby en ærlig prat med folk i sør om deres hverdag, politikk og andre spørsmål. Denne uka tok vi en prat med skateboardproff og modell Tom Erik Ryen.

Født: I New York, oppvokst på Tveit i Kristiansand. Bor i California.

Jobb: Profesjonell skateboarder, modell og skuespiller.

Sivilstatus: Singel

Aktuell med: Klesmerket Good Times, pluss flere oppdrag innenfor tv, film, entertainment og skateboarding.

Instagram: @tomerikryen

Derfor er Jorun Stiansen lei av 60 år gamle nettroll

– Man må virkelig jobbe hardt

– Hvilket mål jobber du hardest mot akkurat nå?

– Det er oppdrag innenfor tv og film som jeg har "nisje-spesialisert" meg i, som er mye skating og stunts. Før var det mer konkurranser og skatemagasiner i USA, men i dag jobber jeg mest med entertainment, brands og kunder som vil bruke skatestilen og "California lifestyle"-stilen i merker eller i produktene sine. I tillegg jobber jeg med klesmerket Good Times, som meg og vennegjengen står bak.

Tom Erik Ryen gjør det stort i Amerika.

– Er det vanskelig å leve av drømmen i LA?

– Man må virkelig jobbe hardt. Det er ingen kjære mor. Folk fra hele verden flytter hit for å oppnå målene sine, og selv har jeg lært å være tålmodig og bygge nettverk og kontakter. Jeg har brukt mye av lærdommen fra skateboard: Man må trene og legge inn mange, mange timer i arbeidet.

– I tillegg til skateboard-oppdrag går det også i modelloppdrag?

– Ja. Jeg har for eksempel vært på modelloppdrag med Gigi Hadid i fjor, og vært med i Tommy Hilfiger-kampanjer – noe som åpnet dører i en litt annen retning.

– For du har i bakhodet at du ikke kan holde på med kun skateboard for alltid?

– Ja, det er fint å gjøre forskjellige ting i karrieren. I California er ikke skating bare en idrett, men en livsstil. Det er mange som holder på med det.

Fra Tveit til California

Etter å ha nettverket i USA i flere år, kapret Tom Erik Ryen en fotoshoot-jobb med supermodellen Gigi Hadid i 2017. Det hele var i regi av klesmerket Tommy Hilfiger.

– Liker du å legge løpet selv, framfor et a4-liv?

– Ja, jeg liker friheten. Samtidig har jeg en sterk jobbmoral. Det stammer fra barndommen, hvor jeg måtte jobbe for å få ting til, blant annet med å plukke jordbær for å få penger, eller trene i timevis på skateboardet. Selv om jeg ikke har en sjef og stempler inn klokka sju om morgenen på et arbeidssted, må jeg fortsatt jobbe hardt.

– Hvordan var overgangen fra å være en Tveit-ungdom, til å følge skateboard-drømmen i California som 18-åring?

– Det kunne ikke blitt en større kontrast. Jeg var litt sjenert, og måtte fort lære meg å snakke med folk og være "på". Men jeg må si at jeg er sykt stolt over å være fra Tveit, og ikke minst over kristiansandsdialekten. På en måte er Kristiansand Norges svar på California.

5 år gamle Tom Erik Ryen i New York. Noen år seinere flyttet familien hjem til Tveit.

– Da jeg var liten klarte jeg å overtale foreldrene mine til å flytte bilene ut av garasjen, for jeg ville bygge skatepark. Og i garasjen hang det en gammel plakat av et palmetre, som jeg så på mens jeg skatet. Jeg tenkte alltid: "Tenk så kult om jeg kunne flytte til California en dag".

– Var det stor kulturforskjell å flytte dit?

– Ja. Jeg møtte mange med "The American Dream"-holdning. Men jeg lærte fort at man kan være en "down to earth"-fyr, og likevel nettverke og få til ting. En jobb førte til at jeg traff flere folk, og slikt utviklet det seg. Jeg elsker å møte folk, og målet er å inspirere andre med det jeg gjør.

Jobber med superstjerner

Tom Erik Ryen (t.v.) med skateren Christian Sereika og rapstjernen Lil Wayne.

– Noen husker deg fra Justin Bieber-musikkvideoen "What Do You Mean" fra 2015. Åpnet den noen dører?

– Den har ledet til mange forskjellige folk. Det førte til mer oppmerksomhet, både i USA og hjemme i Norge, blant annet med TV2-serien "Eventyrlige Nordmenn", hvor jeg var med nylig. Selv om Bieber er en superkjent person, var han utrolig flink på settet. Vi hadde egentlig kort tid, men han ville gjøre opptak om igjen og om igjen for at det skulle sitte perfekt. I dag er det veldig kult å ha dette samarbeidet på CV-en.

– I tillegg har du også vært på oppdrag med Lil Wayne, Lil Jon og Britney Spears. Hvilke kjendismøter har gjort mest inntrykk?

Tom Erik Ryen og Britney Spears.

– Jeg prøver å behandle alle som normale personer. Jeg ble egentlig mest «starstruck» da jeg reiste rundt med skateboard-proffene i Oakley-teamet som 18-åring. Da satt jeg på flyet til Australia sammen med mine barndomshelter, som jeg så på skateboardfilmer i oppveksten. Det glemmer jeg aldri.

– Det virker som reising er en stor del av hverdagen din. Hva er den opplevelsen som du husker best?

– I fjor jobbet jeg med telefonselskapet AT&T, som førte meg til Colombia hvor deler av en reklamefilm skulle spilles inn. Der møtte jeg flere barn som bodde i slummen, som jeg lærte å skate. Han ene gutten som var med i filmen fikk til slutt skateboardet mitt. Han begynte å grine av glede. Dette møtet vil jeg huske resten av livet. Det var en sinnssykt sterk følelse å være der.

Ryen viste barn i  Colombia hvordan man skatet. Det gjorde inntrykk.
Tom Erik Ryen var på en minneverdig tur til  Colombia .

Store drømmer

– Du har allerede nådd noen av målene dine. Men hva er øverst på din "bucket list" nå?

– Jeg vil fortsette å få det til. "Keep Pushing". Jeg har sagt slagordet mange ganger, men "Big Dreams" er bra.

– Det er kanskje ikke alle som tør å satse skikkelig. Hva er ditt beste tips til folk som holdes nede av janteloven?

Det er ikke kun skateboard som gjelder for Tom Erik Ryen.

– Hvis du har en slags drøm, eller har lyst å reise og oppnå noe – "Just go for it".

– Det verste som kan skje er at du lærer av feilene dine, eller at du må gå tilbake til en vanlig hverdag. Alt løser seg som regel hvis du har troen på deg selv. Jeg husker jeg tenkte: "Jeg er fra lille Tveit, jeg kan ikke bli så flink som de i Oslo". Men fetteren min oppfordret meg til å kjøre på. Og da jeg vant norgesmesterskap som 14-åring tenkte jeg: "Ting er faktisk mulig".

– Dette budskapet sprer du til 21.000 følgere på Instagram. Hvor viktig har den plattformen vært for deg?

– Veldig viktig. Den gjør at jeg får nye kontakter, venner og ikke minst jobboppdrag. Jeg var med i en amerikansk realityserie i fem sesonger, «Adventures of Danny Kass & The Dingo», hvor jeg lærte at det er viktig å få folk til å like innholdet man legger ut. At ting må være interessant.

– Får fortsatt «wow»-følelse når jeg kommer hjem

Tom Erik Ryen på Bystranda i 2014, hvor han liker å skate når han er hjemme på sørlandsferie.

– Hvordan er du i «real life» versus sosiale medier?

– Jeg er den samme. Men selvfølgelig legger man ut de kuleste og fineste øyeblikkene.

– Hvis du var politiker, hva ville vært din kampsak?

– Hør mer på den yngre generasjonen og hva de er interesserte i. Samlingspunkter og klubbhus kan redde mange fra å havne i dårlige miljøer. I Kristiansand har steder som Samsen og Vision Skatepark betydd mye.

– Er det noe du ville ha forandret med Sørlandet?

– Kan jeg svare at alle somrene bør være like bra som årets? Jeg ville ikke forandret noe annet egentlig. Jeg får fortsatt "wow"-følelse når jeg kommer hjem og hører dialekten.

– Nå er du blitt 33 år. Hva skulle du ønske du visste da du var 15 år?

– Siden jeg var litt sjenert: vær mer selvsikker på deg selv. Man lærer så lenge man lever.

– Til slutt, kan vi få en selfie?

Tom Erik Ryen med det trofaste brettet.

Les også vårt NoFilter-intervju med Margarita Delgado!

Publisert:
Oppdatert:

Stian (29) lever av sosiale medier: – Bedre å klinke til enn å leve et "safe" liv

Stian Reinhartsen var 25 år gammel da han bestemte seg for å leve av å skape innhold til sosiale medier. Siden har Lund-gründeren reist verden rundt og jobbet med artister, modeller, selskaper og influensere.

Publisert: