Lokale butikker er utsolgt for dette på grunn av Tiktok-trend

På Tiktok har det vært populært å lage iskaffe helt siden starten av pandemien, dette har Kitchn Kvadrat merket på salget av spesielt ett produkt.

Publisert:
Kitchn har nærmest vært utsolgt for melkeskummere siden pandemien startet. Det skyldes en Tiktok-trend.

På Kitchn er de utsolgt for håndholdte melkeskummere stort sett overalt. Ifølge nettsiden er de både utsolgt i nettbutikken og i alle butikkene utenom på Nærbø, i Nordfjordeid og i Kirkenes.

– Vi har vært utsolgt lenge, det var da korona kom vi ble utsolgt første gang. Siden mars i fjor har vi så å si vært helt tomme, sier butikkleder ved Kitchn Kvadrat, Christina T. Vigane.

På grunn av leveringsproblemer knyttet til korona, fikk de ikke inn melkeskummerne på nytt før nå i mai.

– Da hadde vi dem ca to uker i butikk før det ble tomt igjen, nå er status på ny levering i september.

Ifølge butikkleder Christina T. Vigane, har Kitchn Kvadrat så å si vært utsolgt for melkeskummere siden starten av pandemien.

Populære på Tiktok

Det ser ut til at den store etterspørselen av melkeskummere kan skyldes Tiktok.

Gjennom hele pandemien har det vært populært å lage ulike typer iskaffe på appen. Det hele startet med dalgonatrenden, men nå er det «vanlig» iskaffe som gjelder.

Vigane har også selv fått med seg iskaffetrendene på Tiktok, og er overbevist om at det har hatt mye å si for salget av melkeskummerne.

– Jeg har sett disse videoene med folk som lager iskaffe, eller koronakaffe som de kalte det i begynnelsen overalt. Så jeg tror absolutt det er mye på grunn av det de har blitt så populære.

LES MER:

Her kan du teste ut Tiktok-mat i Stavanger og Sandnes

Unge drikker «kaffe med c»

Men det er ikke bare på Tiktok slike typer kaffe er populære, det har også generelt vært en økende trend av det Annechen Bahr Bugge kaller for «kaffe med c»

Bugge er forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, OsloMet, og har skrevet boken Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere om nordmenns matvaner.

I boken skriver hun både om nordmenns bruk av sosiale medier når det kommer til mat, og om hvordan nordmenns matvaner har utviklet seg.

Her trekker hun også frem kaffetrender.

– Det var på åttitallet at kaffe med k i ble byttet ut med c. Det var da nordmenn ble kjent med cappuccino, caffe latte, espresso og så videre. De første moderne kaffebarene ble etablert i Oslo på midten av 1990-tallet, og er i dag blant de mest besøkte spisestedene.

LES MER:

5 enkle steg til å lage god kaffe hjemme

Bugge viser også til at investeringer i kjøkkenutstyr har økt hos det norske folk.

– Kaffemaskiner, kaffekverner og annet utstyr er noe mange har anskaffet seg, og selvfølgelig melkeskummere. Folk har blitt baristaer på eget kjøkken.

Bugge viser også til at «kaffe med c» er aller mest populært blant unge.

– Tre av ti unge voksne drikker dette én gang i måneden eller oftere. Litt færre av de yngste. Iskaffe er aller mest populært blant 15-24-åringer. 35 prosent drikker dette én gang i måneden eller oftere. 25 prosent i alderen 25–39 år drikker dette månedlig.

Dette vises også igjen på hvem som kjøper melkeskummerne hos Kitchn.

– Det er helt klart flest av unge jenter. Det er tenåringsjenter som er innom her og spør etter dem hele tiden, sier Vigane.

LES MER:

Lege advarer ungdommer mot å putte hvitløk i nesa

Tiktok skiller seg ut

Iskaffe er langt ifra den første trenden som har tatt av på Tiktok. En av forklaringene på at appen har skapt så mange trender kan ligge i algoritmene.

På Tiktok har alle to «feeds», en som kun viser videoene til personer du følger, og «foryou» som kan vise videoene til hvem som helst. Når du åpner appen er det «foryou» du kommer først inn på, og det er også dette som er hovedsiden på appen.

På Tiktok trenger du altså ikke å aktivt følge, trykke inn på eller oppsøke folk for å få innholdet opp på profilen din, noe du må på for eksempel Instagram, Facebook og Snapchat. Likevel er det ikke bare tilfeldig hvilket innhold du får opp.

Luise Salte er stipendiat på Universitetet i Stavanger, og forsker på blant annet sosiale medier. Hun påpeker at hun ikke er en Tiktok-ekspert, men kan likevel si noe om logikken bak algoritmene til plattformer som Tiktok.

– Tiktok ser hvilke type innhold du pleier å gi oppmerksomhet, og bruker da algoritmene til å prøve å gi oss lignende innhold for å holde oss på appen, sier Salte.

Hun mener at Tiktok har en egen evne til å spre innhold fort, og til veldig mange.

– Tiktok tar også utgangspunkt i hva folk vi følger liker, og hva andre folk som liker samme innhold som deg liker. På den måten kan noe som først får litt oppmerksomhet plutselig havne i feeden til veldig mange, legger hun til.

Publisert:

Her kan du teste ut TikTok-mat i Stavanger og Sandnes

Oppdatert: