Slik vil Æli (36) gjøre hverdagen enklere for migrenesyke

Én av fem vil oppleve migrene i løpet av livet. Nå håper gründeren bak MyMigraine Mate å gjøre livet litt lettere for dem som sliter mest.

Publisert:
Æli Manouchehri satser for fullt på sin app-idé.

– Da oljebransjen begynte å gå nedover, valgte jeg selv å slutte. Nå jobber jeg for å få til appen, sier Æli Manouchehri til krsby.no.

Som feltingeniør i Kongsberggruppens olje- og gassavdeling måtte han fly verden rundt på forskjellige oppdrag. Dette førte til utfordringer for hans egen migrene.

– Det ble mye reising og mange trykkforskjeller, så jeg ble veldig obs på hvordan været påvirket min egen migrene. Det ble starten på ideen om en app, sier han.

Følg Byas.no på Facebook!

Med appen kan du registrere migreneanfall, slik at appen lærer din situasjon bedre.

Internasjonale ambisjoner

Migrene er ingen enkel sykdom å definere, men kjennetegnes typisk av tilbakevendende hodepine, som kan føre til oppkast og kvalme. Hva som utløser et migreneanfall varierer veldig, men forskere har funnet samsvar mellom trykkforandringer, væromslag og migreneanfall hos mennesker.

– Det jeg ønsker appen skal kunne gjøre, er å gi et varsel når det ser ut til at værforholdene som utløser migrene hos enkelte gjentar seg. Brukerne registrerer selv når de får migreneanfall, og etter gjentatte registreringer kan appen begynne å se på hvilke forhold som gjentar seg, og varsle deretter, sier Æli.

LES OGSÅ:

LES MER:

Miriam fikk brystkreft som 26-åring: – Jeg velger å fokusere på det positive

Foreløpig er appen i en betatest, med rundt 500 testere. Om rundt tre uker er gründeren klar til å lansere appen, og håper å kunne nå ut internasjonalt.

– Jeg er avhengig av at testerne registrerer sine data, så det tar naturligvis litt tid. Målet er å gjøre hverdagen enklere for dem som sliter, og å kunne gi dem en mulighet for å kunne forberede seg bedre for når sykdommen slår til. Over én milliard personer i verden sliter med migrene, og algoritmene er de samme verden over, så jeg håper at appen sprer seg. Den første milepælen vil være å komme inn på markedet i Tyskland, sier han.

Æli håper at hans app kan hjelpe mange å få en enklere hverdag.

– Kan ha en verdi

Styreleder i Hodepine Norge, Torfinn Hansen, tror appen kan være brukbar for personer med migrene, såframt bevisene for en kobling mellom sykdommen og værforholdene stemmer.

– Lager man et hjelpemiddel for syke så må det være forankret i vitenskapen. Koblingen mellom migrene og værforhold er noe vi trenger mer kunnskap om. Forutsatt at det er en kobling mellom disse, tror jeg appen kan ha en verdi, sier han.

Æli sier at han er redd for at hans idé blir misforstått.

– Appen er ikke ment til å være rettledende for når folk skal ta medisiner, for eksempel. Den er kun ment til å si ifra når det er en sannsynlighet for migreneanfall, og foreløpig varsler den kun når datamaskinen mener at der er 80 prosent sjanse for dette innen de neste 24 timer. Ettersom værvarslingstjenestene blir bedre, vil også appen kunne bli bedre, sier han.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Knuser fylle-mytene: Derfor er det slik at «vin og øl blir søl»

LES MER:

SUS-overlege: Flere og flere kommer hjem fra ferie med alvorlige kjønnssykdommer

LES MER:

#sjekkdeg-kampanjen: 20.500 kvinner i Rogaland har ikke sjekket seg

Publisert:

Æli (36) vil gjøre hverdagen enklere for migrenesyke

Én av fem vil oppleve migrene i løpet av livet. Nå håper gründeren bak MyMigraine Mate å gjøre livet litt lettere for dem som sliter mest.

Publisert: