Hvordan kan du vite om du har en kjønnssykdom?

Vi sjekket med sykepleiere fra Test Deg på Sørlandet sykehus!

Når bør du sjekke deg for kjønnssykdommer? Foto: Fotolia
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

– Det er mange som har en kjønnssykdom uten å vite det. Om du får symptomer eller ikke varierer, så det vi anbefaler er å sjekke deg når du bytter seksualpartner, sier sykepleier Liv-Kari Johnson.

– Og du må i hvert fall gå og sjekke deg hvis du opplever ting som smerte, svie eller ubehag ved vannlating eller samleie . Du kan faktisk ikke sjekke deg for ofte, sier hun.

- LES OGSÅ: KRSby tester St. Leif & Gutta

- LES OGSÅ: Fra fengsel til musikkvideo

Du kan teste deg for klamydia, mikroplasma, hepatitt B og C, gonoré og HIV på sykehuset. Foto: Magnus Nødland Skogedal Du kan teste deg for klamydia, mikroplasma, hepatitt B og C, gonoré og HIV på sykehuset. Foto: Magnus Nødland Skogedal

Gratis sjekk

Johnson jobber ved Test Deg på Sørlandet sykehus Kristiansand, som ble startet i fjor. Hver onsdag klokken 16-19 kan du teste deg hvis du er 18 år eller over. Det er ingen øvre aldersgrense, og det testes for de mest vanlige av seksuelt overførbare infeksjoner.

– Klamydia er det vi ser mest av, og det kan være alvorlig å gå rundt med slike infeksjoner. For kvinner kan det føre til sterilitet, sier hun.

- LES OGSÅ: Her er det rareste vi fant på Finn-torget

- LES OGSÅ: Hvordan løser man en depositumstvist?

Lang tid

Noen sykdommer tar lengre tid før det går an å påvise.

– I forhold til syfilis og hepatitt B og C kan det ta opptil 3 måneder fra du har hatt ubeskyttet sex til vi kan påvise virusene i blodprøve. Det samme gjelder HIV, sier sykepleier Grethe Thoner.

Deres erfaring er at mange synes det er litt kleint å gå og teste seg for kjønnssykdommer, men de er veldig glade for at folk gjør det.

Sekretær Beate Hobbesland (t.v.), sykepleierne Liv-Kari Johnson og  Grethe Thoner og HIV-koordinator Kristen Bårdsen Aas er glade for at folk sjekker seg for kjønnsykdommer. Foto: Magnus Nødland Skogedal Sekretær Beate Hobbesland (t.v.), sykepleierne Liv-Kari Johnson og Grethe Thoner og HIV-koordinator Kristen Bårdsen Aas er glade for at folk sjekker seg for kjønnsykdommer. Foto: Magnus Nødland Skogedal

– Det er så ansvarsfullt å gå og sjekke seg, det er veldig bra! Mange som kommer hit synes kanskje det er litt kleint å teste seg, men vi er glade for at de kommer hit, sier Johnson.

Kan ringe partnere for deg

Hvis du har noe smitte kan du enten kontakte seksualpartnerne dine selv og informere om status og be dem teste seg, eller så kan sykepleierne kontakte dem anonymt uten å oppgi ditt navn.

- LES OGSÅ: Dette irriterer oss mest på treningssenteret

- LES OGSÅ: Hvorfor blir vi så hekta på tv-serier?

– Vi er interesserte i å stoppe spredning av sykdommer, så det gjør oss ikke noe å ta de telefonene. Det er egentlig flott om folk ringer selv for da kan man kanskje unngå spekulasjoner og rykter. Det kan jo også hende at den du ringer til var den som smittet deg, sier Thoner.

Publisert: