Livsstil

Slik lager du enkel vegansk julesnacks på 1–2–3

Lyst på julesnacks som er både digg og sunn? Sjekk ut disse tipsene fra Spiregården og Tilstede Mat & Mer.

Oppdatert:
  • Damares Stenbakk

Nå er juletiden her, noe som for mange byr på feit kosthold og mye sukker, men det trenger nødvendigvis ikke være slik.

Vi har derfor spurt Ingrid Moe, daglig leder ved Spiregården, og Benjamin Dogan, eier av Tilstede Mat & Mer, om noen relativt enkle oppskrifter du fint kan lage hjemme.

  • Følg KRSby på Instagram for å få med deg når de nyeste sakene publiseres!

Blissballs/julekuler:

Ingrid Moes egne julekuler med gojibær og kokosflak.

Du trenger:

  • 12 stk. Medjool-dadler (uten kjerne)
  • 1/2 kopp Kokosmasse
  • 1,5 dl Mandler
  • 1/3 kopp Kakaopulver (rå)
  • 1/3 kopp Kokosfett
  • 1 ss Chiafrø
  • Smak til med salt

I videoen over kan du se Ingrid Moe i aksjon.

Her er ingrediensene du trenger. Ifølge Moe kan du bruke stavmikser om du ikke har foodprocessor.

Slik gjør du:

1. Hell i kakaopulveret først, deretter dadlene og mandlene i en foodprocessor.

  • Tips: Har du ikke medjool-dadler, kan du bruke vanlig dadler, men da kan du doble mengden. Medjool-dadlene er litt dyrere i pris, men er mye mykere og stykker seg opp lettere.

2. Deretter kokosmassen når du ser dadlene har blitt knust, og kjør alt sammen i noen sekunder til.

  • Tips: Her må du se an om du trenger flere dadler. Husk å smak til underveis, gjerne med salt!
Ingrid har vært veganer i fire år og mener plantebasert mat ikke trenger å være kjedelig. Det var en av grunnene til at hun startet opp Spiregården kafé.

3. Ta en spiseskje chiafrø oppi og kjør i noen sekunder til.

4. Tilsett smak etter eget ønske. Smak må tilsettes før du heller i kokosfettet til slutt.

  • Tips: Om du ønsker smak, anbefaler Ingrid å enten ha i kanel, kakaobiter, peanøttsmør, gojibær, eller Ingrids favoritt – kaffepulver (Obs! Må være «instant» kaffepulver). Har du nøtteallergi kan du bruke rå bokhvete isteden.

5. Hell i kokosfettet, kjør i foodprosessoreren enda litt til. Det er nemlig kokosfettet som er bindeleddet, den gjør at kulene holder seg sammen og ikke smuldrer opp.

6. Rull deretter i små kuler, og sett dem i kjøleskapet i noen timer før de kan nytes med god samvittighet.

Vegansk gulrotkake med julekrydder:

Eier av Tilstede Mat & Mer, Benjamin Dogan, har vært profesjonell kokk i 19 år. Han har laget oppskriften til den veganske gulrotkaken selv. Dogan er ikke er veganer selv, men elsker plantebasert mat med gode råvarer.

Nøttebunn:

  • 200 g Valnøtter
  • 200 g Dadler (uten stein)
  • 1 klype Salt

Slik gjør du:

  1. Ha alt i en foodprocessor og kjør til du får en masse som kleber seg sammen.
  2. Ha så alt i en kakering (ca. 26 cm) og press det flatt og jevnt utover, deretter legger du denne i kjøleskapet.
  • Tips: Start på gulrotfyllet mens du venter på at bunnen skal bli kald.
Grunnen til at du skal klemme ut all væsken i gulrotfyllet med hendene, er for at fyllet ikke skal bli «vannete» i kaka. Zest og juice fra appelsin og sitron brukes for å gi smak til gulrøttene, og når dette har latt seg trekke inn, klemmes det ut. Det er lurt å klemme saften godt ut i to omganger, anbefaler Dogan.

Gulrotfyll:

  • 15 dl Revet gulrot (ca. 5–6 stk.)
  • 200 g Tørket tranebær eller annen tørket frukt som rosiner eller aprikos
  • 2 stk. Appelsin, zest (skrellet skall gjort med rivjern) og saft
  • ½ stk. Sitron, zest (skrellet skall gjort med rivjern) og saft
  • ½ dl Agave
  • ½ Vaniljestang (kun frø)
  • Tips: Du kan bruke honning istedenfor agave. Agaveolje finner du på Meny, ofte i seksjonen hvor honningen er plassert.

Slik gjør du:

3. Bland alt sammen i en bolle og la det stå i fem minutter for å la væsken trekke seg inn i gulrøttene.

4. Klem deretter ut all saft med hendene, slik vist på bildet.

5. Når du har fått klemt ut all væske så godt du kan, fordeler du fyllet i kakeringen og klemmer det ned på nøttebunnen.

6. Sett det så på kjøl, før du avslutter med cashewkremen.

Slik skal kaka noenlunde se ut før du setter den i kjøleskapet. Du kan nå starte med å lage cashewkremen som skal smøres på til slutt.

Cashewkrem:

  • 350 g Cashewnøtter rå/usaltet
  • 120 g Agave
  • 135 g Kokosolje
  • 160 g Vann
  • ½ stk. Aitron, zest og saft
  • Liten klype salt
  • ½ Vaniljestang (kun frø)
  • 3 ts Kanel
  • 1 ts Ingefær (tørket pulver)
  • 1 ts Kardemomme (pulver)
  • ½ ts Allehånde

Slik gjør du:

7. Ha cashewnøttene i en blender og kjør til det blir en glatt krem.

8. Hell i resten av ingrediensene nevnt over, og fortsett i blender litt til. Dette kan ta 2–5 minutter, alt etter hvor kraftig blender du har.

9. Smak på kremen for å se om du kanskje trenger mer krydder, om ønskelig.

Slik skal konsistensen på kremen se ut når den er ferdig og klar til å smøres utover kaka. Dette er en kake som ikke tar særlig lang tid å lage, men som anbefales å gjøres dagen før fordi den skal kjøles i god tid for å få riktig konsistens.
  • Tips: Krydder som har stått litt for lenge i hjemmet vil smake mindre enn de man nettopp har åpnet. Derfor burde du ikke la krydder stå i det uendelige, men heller bli flink til å bruke det i bakst og mat eller bytte det ut med jevne mellomrom.

10. Smør kremen utover gulrotkaka og legg i kjøleskapet i 3–4 timer. Evt. fryseren.

Publisert:
Oppdatert:
  1. Samvittighet
  2. Mat og drikke
  3. Oppskrift

Slik lager du enkel vegansk julesnacks på 1–2–3

Lyst på julesnacks som er både digg og sunn? Sjekk ut disse tipsene fra Spiregården og Tilstede Mat & Mer.

Publisert:

Relaterte artikler

  1. LIVSSTIL
    Greit å kunne for deg som er glad i kjøttdeig
    3 ÅR SIDEN
  2. LIVSSTIL
    Fin til jul? Hva med julegenser og reinsdyr-pupp?
    3 ÅR SIDEN
  3. LIVSSTIL
    Så mange kalorier er det i en julemiddag
    3 ÅR SIDEN
  4. LIVSSTIL
    Energiløs i høstmørket? Her er superenkle tips til mer vinterenergi
    3 ÅR SIDEN
  5. LIVSSTIL
    Personlig trener Helene (24) måtte rømme fra rutiner og hverdag for å finne seg selv igjen
    3 ÅR SIDEN
  6. LIVSSTIL
    TV-kokkens fire tips til deg som vil spise sunt på budsjett
    3 ÅR SIDEN