Cechell Oftedal (28) fra Stavanger kan bli årets modigste kvinne

Hun har startet hjelpeorganisasjon for gatebarn i Manila, hvor hun selv bodde på gata som barn. I helgen kan hun bli kåret til årets modigste kvinne.

Publisert:
Cechell er født på Filippinene, oppvokst i Stavanger og bor nå i Kristiansand. Veien hit har ikke vært lett.

Cechell Oftedal (28) har gått fra et liv som tiggende gatebarn, til butikksjef, student og grunnlegger av en hjelpeorganisasjon. Det er noen av grunnene til at hun nå er finalist til å vinne prisen Årets modigste kvinne 2017.

Følg Byas.no på Facebook!

– Det er veldig stort for en så liten jente

– Hva var reaksjonen din da du fikk høre at du var finalist?

– Jeg ble så satt ut. Jeg fikk bare plutselig en telefon om at jeg var en av fem finalister. Så spurte jeg om det var i Kristiansand, men så var det i hele Norge. Det er litt drøyt, forteller en veldig glad Oftedal over telefon til KRSby.

– Hva vil det bety for deg hvis du skulle vinne i helgen?

– Det er veldig stort for en så liten jente. Da vil jo hjelpeorganisasjonen bli mer kjent, og flere kan bidra. Og hvis det er en pengegevinst, så blir det et stort steg videre for drømmen min som er å åpne en skole der nede, sier hun.

Det er kvinnemagasinet Tara som for sjuende året på rad deler ut prisen Årets modigste kvinne 2017. Vinneren blir kåret i helgen. Det er leserne til Tara som nominerer kandidater, og en jury som bestemmer finalister og vinneren.

– Det virker veldig bra, for de har ikke brukt populariteten til de som er i finalen. For alle sine historier er unike, du trenger ikke å være veldig kjent for å bli finalist. Så det er veldig hyggelig og fair.

– Det er veldig stort for en så liten jente, forteller Cechell om å være finalist til Årets modigste kvinne.

Bodde på gata med en ruset far

Hjelpeorganisasjonen Oftedal startet i 2013, heter Heart4Kids. Hun drar ned til Filippinene én gang i året, med mange frivillige og hennes far som nå har blitt rusfri.

I et intervju med KRSby for to år siden, fortalte hun hvordan det hele litt tilfeldig ble til gjennom et event på Facebook.

– Det var meningen at eventet skulle være privat, men jeg hadde glemt å krysse av for det. Plutselig strømmet det på av folk som ville hjelpe, og jeg endte opp med mange sponsorer i tillegg. Første turen ned delte vi ut klær og leker til 1000 gatebarn. Da tenkte jeg at det var for dumt å slutte med det når det fungerte så bra.

Hun delte også hvordan det var å flytte fra gata i Manila til Norge.

– Jeg hadde jo aldri spist pizza før en gang! Og jeg fikk sove på madrass for første gang, det var spesielt. Det er jeg fortsatt ikke helt komfortabel med, og det hender at jeg sover på golvet her i Kristiansand også, sa hun.

LES OGSÅ:

LES MER:

Cechell (28) åpner dagsenter for gatebarn i Manila

I finalen med fire andre, modige kvinner

Cechell er finalist sammen med fire andre kvinner. Tara skriver følgende om sine finalister:

  • Cechell Oftedal (28):

«Unge Cechell vokste opp i slummen i Manila med en narkoman far og en fraværende mor. Som 14-åring kom hun til Norge, og 28-åringen er et levende bevis på en som har tatt vare på alle mulighetene hun har fått: Butikken hun er sjef for ble kåret til Årets butikk i fjor, hun utdanner seg til å bli bachelor i sosiologi, og hun har startet hjelpeorganisasjonen Heart4Kids for å hjelpe gatebarna i Manila.»

  • Anja Riiser (46):

«Anja Riiser setter sitt eget liv i fare for å hjelpe noen av de mest sårbare menneskene i verden, flyktninger fra områder med krig og naturkatastrofer. I Nigeria jobber 46-åringen med folk drevet på flukt av den islamistiske terrororganisasjonen Boko Haram. Før hun begynte i Flyktninghjelpen jobbet Anja i Kirkens Nødhjelp og Amnesty, blant annet i krigsherjede land som Liberia, Malawi, Filippinene og Nord-Irak.»

  • Kari Hilde French (68):

«Kari Hilde French har kjempet i åtte lange år for å få hjem sin dødsdømte sønn Joshua fra Kongo. 68-åringen har bodd tre år i hovedstaden Kinshasa, og brukt all ledig tid på å hjelpe sønnen og medfangene i fengslet, organisere møter med høytstående kongolesere, inkludert presidenten i landet, og veldedig arbeid. Hun har vært en "plage" for tre norske utenriksministre. I mai i år fikk hun endelig sønnen hjem.»

  • Marianne Nordli (53)

«For 30 år siden ble Karl Ole til Marianne etter en kjønnsskifteoperasjon. I boka «Det sterke kjønn», som kom ut tidligere i år, beskriver Frp-politikeren kampen for å få å få korrigert sitt kjønn og kunne leve som den kvinnen hun alltid har følt seg som. Gjennom sin åpenhet ønsker hun å hjelpe andre som er født i feil kropp og deres pårørende.»

  • Marion Knutsen (30):

«Marion Knutsen er blitt et ansiktet utad i den såkalte «Tysfjord-saken», overgrepssaken med flere titalls fornærmede og mulige overgripere på et lite sted i Nordland. 30-åringen har delt både sin avdøde mors og sin egen overgrepshistorie i et håp om mer åpenhet og mindre skam for ofre for seksuelle overgrep. For det har hun blant annet blitt kåret til Årets nordlending og Årets same.»

MER FRA BYAS:

LES MER:

Snart kan du se filmen om Stavanger-jenta Cechelle (28)

LES MER:

Cechell Oftedal: – Gjennom hele barndommen hadde jeg bare noen få plagg, fordi vi var fattige

Publisert:

Cechell Oftedal (28) kan bli årets modigste kvinne

Hun har startet hjelpeorganisasjon for gatebarn i Manila, hvor hun selv bodde på gata som barn. I helgen kan hun bli kåret til årets modigste kvinne.

Publisert: