André (28) fra Sola dro til Polen og kledde seg ut som noen fra Downton Abbey

Den kjekkeste laiven han har har vært på, varte i én uke. På en hytte. Sammen med 40 fremmede folk.

Oppdatert:
André Lilleland (28) fra Sola digger laiving.

– Helt tilfeldig så jeg en dokumentar om laiv på TLC, i november 2013, og tenkte at det så veldig stilig ut. Jeg søkte litt rundt for å finne ut om det fantes noe slikt i Stavanger, noe det gjorde. Jeg begynte med laiving i mars 2014.

Laiv. Når en gruppe mennesker møtes for å gjøre improvisert teater, eller levende rollespill. Deltakerne får utdelt eller skaper gitte roller i en konstruert «virkelighet», og spiller disse. Uten publikum. Uten manus. De tar det på gefylen, som vi sier på godt norsk.

Du er en annen person, og får helt andre opplevelser enn du ville fått som deg selv.

En laiv kan være alt fra scener tatt ut fra Ringenes Herre og Harry Potter, til mordmysterier og virkelighetsbaserte historier fra andre verdenskrig. Hva man vil, egentlig. Og det kan vare i alt fra noen få timer til flere dager. Uker.

– Settingen til min aller første laiv var en klassefest i 10. klasse. Med litt sånn klein stemning. Jeg spilte en av de kule guttene i klassen. Det var en veldig kul laiv, men det varte bare to timer, noe jeg syns var alt for kort. Jeg ville ha mer!

– Etter dette var jeg bitt av basillen.

Følg Byas.no på Facebook!

![LAIV: – Her er jeg Mr.l0rd aka. Simon Davidsen, fra Concequesting Omens laiv nr 3 av 3.

FOTO: André Lilleland](//static.byas.no/default/56a2/34/thumb56a23492db3cb96b008b4587default_big.jpeg)

– Du er en annen person

Ordet i selv selv - laiv - er en fornorsking av engelske «live». Alt skjer der og da, og poenget med laiving er deltakernes egen opplevelse. Derfor er det ikke noe publikum tilstede under laiver. Bare masse folk som vil være noen andre for en stund.

– Det er dét jeg liker så godt med laiv - at jeg får muligheten til å spille en rolle som er svært ulik min egen hverdag. At jeg får gjøre noe jeg aldri ville gjort. Du er en annen person, og får helt andre opplevelser enn du ville fått som deg selv.

André var hele tiden bak i hodet mitt, men jeg brukte to-tre uker på å komme meg over alle inntrykkene.

– Din kjekkeste laiv?

– Det må være min andre laiv. Arrangørene hadde leid en privat hytte på østlandet, og vi var omtrent 40 spillere som deltok. Laiven het «cotton, slaves and arrogance» - basert på borgerkrigen og slaveriet i USA. Det var et tungt tema, med mye drama og intriger.

– Hvis det blir for sterkt, og noen trenger en pause fra rollespillet, har vi alltid kodeord man kan bruke. For eksempel at man skal ut i stallen en tur. Laiven varte i en hel uke, hvor jeg var i rollen min hele tiden.

– Hvordan er det etterpå - når du plutselig skal være deg selv igjen, etter å ha vært i en rolle så lenge?

– André var hele tiden bak i hodet mitt, men jeg brukte to-tre uker på å komme meg over alle inntrykkene. Jeg kjente ingen av spillerne på forhånd, og det var et tungt tema, men det er den beste laiv-opplevelsen jeg har hatt.

Ca. 140 laivere i Rogaland

En laiv kan utspille seg på alt fra små Blackbox-scener til hele landsbyer og store slott. I 2015 begynte Lilleland å laive utenlands.

– Jeg har vært på laiver i Danmark, Italia og Polen. I Italia var laiven basert på virkelige historier fra andre verdenskrig, og vi hadde en hel landsby for oss selv.

I november i fjor dro 28-åringen til Polen, for å delta ved Europas største Downton Abbey-laiv, kalt «Fairweather Manor».

– Det er basert på Downton Abbey-universet. Det var en veldig stor opplevelse. Vi var omtrent 130-140 deltakere, og det var leid et helt slott til laiven. Utrolig gøy!

Lilleland forteller at det i Stavanger-området er mellom 6-10 laiver i året, og han anslår at det er cirka 140 laivere totalt i Rogaland.

– Fremmede personer møtes i roller som noen andre enn seg selv. Møtes dere noen gang på fritiden, som dere selv?

– Det hender. Jeg har fått et stort nettverk gjennom laiv.

Er laiv noe du kunne vært interessert i? Lilleland anbefaler laivkalender-siden laiv.org, slaiv.no og Facebook-siden SLIK.

Mer fra Byas.no:

LES MER:

Tenker du ofte «Hva skal vi gjøre i dag?». Eirik Hodne tror han har svaret for deg

LES MER:

Starter ny ølfestival i Sandnes

LES MER:

Sandra dro til Libanon for å dele ut klær til flyktninger: – Barn går barføtt i minusgrader

Følg Byas.no på Facebook!

Publisert:
Oppdatert:

Lite å gjøre i påsken? Sjekk ut disse 10 filmene

Påska er tiden for hyttekos, skiturer, og godbiter i påskeegget og på tv-skjermen.

Publisert: