Trøtt om morgenen? Alarmtonen din kan være årsaken, ifølge forskning
Lydene som vekker deg kan påvirke hvor groggy du er om morgenen, viser ny studie.
Klokkealarmen din kan ha skylden i at du er trøtt om morgenen. Ny forskning viser nemlig at høylydte, repetitive alarmtoner sannsynligvis gjør oss mer morgentrøtte. Det skriver forskning.no.
– Du skulle tro at det å starte dagen med «beep beep beep» ville bidra til en kjapp oppvåkning og gjøre oss klare til dyst. Men vår studie viser at melodiøse alarmtoner er mer effektive, sier Stuart McFarlane, forsker ved RMIT University i Australia i en pressemelding.
Våkner forvirret
Forskerne bak studien mener at resultatene kan bety mye for dem som må gjøre viktige ting på morgenkvisten. Flere våkner nemlig ganske forvirret av høylytte alarmtoner.
– Det er spesielt viktig for dem som jobber i farlige situasjoner rett etter at de har våknet, som brannmenn og piloter, sier McFarlane.
Resultatet av studien er basert på en nettbasert undersøkelse der 50 personer har loggført hvilke lyder de våkner til, og deretter rangert hvor søvnige eller opplagte de er. Forskerne kan derfor ikke med sikkerhet si at morgentretthet er direkte knyttet til alarmtone.
Søvnforsker Elisabeth Flo sier til forskning.no at studien heller ikke tar hensyn til om personene er A- eller B-mennesker.
Den beste måten
På spørsmål om hva som er den beste måten å våkne på, svarer Flo følgende.
– Den beste måten å våkne på, er uthvilt.
Jo nærmere vi kommer vår egen naturlige oppvåkning, jo bedre, ifølge henne. Den naturlige oppvåkningen kommer etter nok søvn og en god rutine med faste tidspunkt for å stå opp om morgenen, og enkelte søvnstadier er lettere å våkne opp fra enn andre.
Flere råd:
Slik får du bedre søvn
Energiløs? Her er superenkle tips til mer energi
Koffein virker kanskje dårligere enn du tror
Mange tyr til et par ekstra kopper med kaffe eller en energidrikk for å komme seg gjennom dagen hvis man har sovet dårlig. Men hjelper det?
- Synne Mauseth
Relaterte artikler
- LIVSSTILHar menn og kvinner ulik døgnrytme? Dette viser forskning3 ÅR SIDEN
- LIVSSTILDrikker du mye kaffe? Dette skjer med deg, ifølge ny studie2 ÅR SIDEN
- KULTURDerfor fryser ikke tynnkledde på byen1 ÅR SIDEN
- LIVSSTILTo negative trekk gjør deg til seriefråtser, ifølge forskere2 ÅR SIDEN
- LIVSSTILHvorfor spiller noen «hard to get» – og hvem tiltrekkes av det?3 ÅR SIDEN
- LIVSSTILSå mye påvirker genene dine treningsresultatene2 ÅR SIDEN