– Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert

Mathea Fennefoss Johnsgård (19) gikk fra IB-lina på KKG til friluftslivslinje på folkehøgskole i Lofoten. Nå drømmer hun om hundesledeekspedisjon i Lappland!

Publisert:
Mathea Fennefoss Johnsgård på tur til Fløya og Djevelporten. Alle foto: Privat.

– Jeg har vokst opp i en familie der mor og far har vært opptatt av å gi meg og mine søstre gode naturopplevelser allerede fra før vi kunne gå, så kjærligheten jeg har for naturen er godt plantet i meg, forteller kristiansandsjenta til KRSby.

Den neste naturdrømmen er nå Fjällräven sin arktiske hundesledeekspedisjon iver Lappland i april neste år. For å nå dit trenger hun hjelp fra folk for å sikre flest mulig stemmer. I skrivende stund ligger 19-åringen på andreplass.

_**LES OGSÅ:

LES MER:

Maria (24) gikk månedslang tur i Setesdalsheiene

Telttur i Setesdalsheiene. Telttur i Setesdalsheiene.

Sprenger grenser

– Har du kjørt hundeslede før?

– Jeg sier som Pippi: «Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert». Som barn var jeg syyyykt risikoavers, og jeg så veldig opp til alle kidsa som hadde skrubbsår på knærne og et blått øye, for det hadde nemlig aldri jeg. Likevel har jeg alltid hatt et stort indre behov for å sprenge mine egne grenser og bli tøffere ved å gjøre ting som jeg egentlig ikke tør. Det tok litt tid, men nå har jeg fått klatra i noen trær og skaffet meg en anselig samling skrubbsår. Jeg håper jeg får muligheten til å bryne meg på en ny utfordring nå i april, ved å prøve å styre et ivrig hundespann over 300 kilometer arktisk tundra. Det blir jo monsterkult, forteller Mathea om sin store drøm.

_**LES OGSÅ:

LES MER:

Silje jobber som nattevakt på Fritt Vilt-hytta

Friluftslivskole i Lofoten

Fram til hun eventuelt får delta i ekspedisjonen, holder hun til på Lofoten folkehøgskole i Kabelvåg, hvor hun går på linja «ski & klatring». 13 års skolegang ble avsluttet før sommeren, og overgangen fra tradisjonell skolegang digger Mathea.

Mathea Fennefoss Johnsgård. Mathea Fennefoss Johnsgård.

– Sava så deilig det er! Det er jo helt nydelig å få lov til å melde seg litt ut av samfunnet, og slippe å ta stilling til annet enn været og hva jeg putter i sekken. Jeg synes at IB var rimelig heftig, så jeg trenger ikke lange betenkningstida dersom jeg har valget mellom å modellere radioaktivitet eller å kjøre på ski i Småtindan. Samtidig tror jeg ikke at denne bekymringsfrie tilværelsen i Lofoten hadde smakt like godt dersom jeg ikke hadde slitt meg gjennom litt modellering av radioaktivitet, titrering og kjernefysikk først, sier hun.

– Hva har vært det gøyeste med folkehøgskole-livet så langt?

– Det er først og fremst sykt fett å bo midt i tidenes vertikale lekeplass, omringet av uregjerlige fjell som står rett opp fra havet. Jeg blir stadig vekk helt satt ut av hvor vakkert Lofoten er. Også er det helt herlig å være omringet av så mange fine mennesker som alltid er gira på tur, ski eller klatring. Og når man er på tur hver dag så slipper man å dusje så ofte. Det er privilegiet sitt, det, forteller 19-åringen, som altså drømmer om flest mulig stemmer for å få plass bak på hundesleden. Lyst å bidra med en stemme? Klikk her!

_**LES OGSÅ:

LES MER:

Eventyrlysten sørlending på Svalbard

Publisert:

Da ferieplanene gikk i vasken, bestemte Ulla (30) seg for å gjøre noe langt utenfor komfortsonen

Det er en 1700 kilometer lang kjøretur fra Stavanger til begynnelsen av øygruppa Lofoten. Denne strekningen skal 30-åringen haike.

Publisert: