Livsstil

Professor: - Rødt kjøtt og melk er sunt

Det er ingen grunn til å hoppe på trenden med å kutte ut rødt kjøtt og melk, mener ernæringsprofessor.

Publisert:
  • NTB
RØDT KJØTT: Det er ingen grunn til å hoppe på trenden med å kutte ut rødt kjøtt, mener ernæringsprofessor.

Blant unge mennesker og spesielt unge jenter er det trendy å unngå visse typer mat, for eksempel fordi de synes det er etisk uforsvarlig å spise kjøtt, men et kosthold uten kjøtt og melk kan være mer skadelig enn sunt og føre til mangel på viktige næringsstoffer, skriver Forskning.no.

– Det kan skade helsen din, ifølge professor i ernæringsfysiologi Anna Haug ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås.

LES MER:

* Les også: – Kjøtt kan være like sunt som fisk

Varige skader

Hun påpeker at dette er spesielt ille for fostre og barn, som kan få uopprettelige utviklingsskader på grunn av mors kosthold når hun er gravid og ammer.

– Mennesket er altetende. Vi er tilpasset og har behov for et variert kosthold med kjøtt, melk, fisk, grønnsaker, frukt og bær. Myndighetenes kostholdsråd har alltid vært tuftet på at maten vi spiser, skal dekke behovet for næringsstoffer.

Nå har Nasjonalt råd for ernæring kommet med en uttalelse om at vi kan ha et godt kosthold som vegetarianere, under forutsetning av at man tar tilskudd fordi kostholdet ikke lenger dekker næringsbehovet vårt. Det er ikke greit, mener Haug.

Følg Byas.no på Facebook!

Lavere IQ

– Jeg mener det ikke er greit å anbefale et kosthold hvor det er nødvendig å ta tilskudd for å unngå å få mangeltilstander, sier Haug.

– Når vi bare spiser vegetabilsk kost er det nødvendig med daglig tilskudd av blant annet jod og B12-vitamin. De som ikke spiser fisk, trenger også tilskudd av omega-3 og D-vitamin, sier hun.

Hun mener det er for lite oppmerksomhet rundt konsekvensene av å ikke drikke melk. Melk er vår viktigste kilde til jod og er viktig for utvikling av hjernen hos foster og barn. I områder med jodmangel har barn lavere IQ enn der hvor gravide får i seg nok jod gjennom kostholdet.

Mer fra Byas.no:

LES MER:

* «Kom i form»-Kaia: – Jeg trener fortsatt tre ganger i uken - uansett om jeg vil, eller ikke

LES MER:

* Avhengig av sukker? Slik blir du kvitt søtsuget!

LES MER:

* 8 ting du kan bruke avokado-steinen til

Publisert:
  1. Kostholdsråd

Nora (20): – Mange vet ikke hva veganisme innebærer

KRSby møtte en veganer for å høre hva folk pleier å misforstå om veganisme.

Oppdatert: