Influenser Espen Hilton fra Vennesla: – Flere mente at det å være homofil var både kvalmt og sykt

Espen Hilton slet lenge med å akseptere at han var homofil, etter flere år med trakassering på Sørlandet. I dag er han en av Norges største influensere.

Publisert:
36 år gamle Espen Hilton lever av å dele det glamorøse livet som influenser og personlig trener i Oslo.

I spalten #NoFilter tar KRSby en usminket prat med folk fra sør om samfunnskritiske, hverdagslige- og andre spørsmål.

Nå som Skeive Sørlandsdager snart inntar Kristiansand, har vi i den anledning tatt en ærlig prat med blogger og TV-personlighet Espen Hilton fra Vennesla.

Jobb: Blogger, TV-personlighet, personlig trener og forfatter

Alder: 36 år

Sivilstatus: Singel

Instagram: @espenhilton

Fått med deg at naboene på Søgne vil ha Ingrid Cecilie til å fjerne regnbueflagget?

– Du kommer til helvete

– Om ikke lenge er det duket for Skeive Sørlandsdager. Hvordan var det for deg å være åpen homofil i Vennesla?

– Det var en veldig tøff periode i livet mitt. Jeg kikket alltid litt mer på «guttakrutt» enn jentene, men jeg slet med å akseptere meg selv etter at mobbingen startet.

Før Espen Hilton ble en av Norges største influensere, hadde han en tøff oppvekst på Sørlandet. Ikke alle aksepterte at Espen var åpen homofil i hjembyen Vennesla.

– Opplevde du noen gang å bli trakassert for legningen i Sør?

– I veldig mange år. Til slutt ønsket jeg ikke tanken på å leve lenger. Jeg skadet meg selv gjennom trøstespising og satt ofte med mørke tanker om å ta mitt eget liv flere ganger i oppveksten.

– Etter at jeg klarte å slutte å trøstespise, snudde alt seg og jeg nektet meg selv i å spise for mye. I mange år hatet meg selv for den jeg var, nettopp fordi flere mente at det å være homofil var både kvalmt og sykt.

På grunn av mobbingen fikk Espen et svært anstrengt forhold til mat. I dag er han personlig trener og elsker å motivere andre til en sunn livsstil.

– Hvordan kan Sørlandet forbedres for skeive?

– Nå er jeg usikker på hva slags tilbud som er tilgjengelig for skeive unge på Sørlandet, men jeg mener dette er et tema som allerede må inn på barneskolen. Vi må fortelle barna at verden ikke er basert på en gammel kristendomsbok fra 2000 år tilbake i tid.

– Da jeg spilte inn TV 2-serien «Bloggerne» på Sørlandet, møtte jeg ei jente som lurte på om jeg hadde kjæreste. Jeg svarte: «Ja, med en gutt». Da skrek hun høylytt: «Æsj, du er skikkelig kvalm. Mamma og pappa sier du kommer til helvete om du er gutt som har guttekjæreste». Da slo det meg at vi fortsatt har en lang vei å gå. Voksne mennesker lærer barna å mobbe på skolen, for barn tar etter sine foreldre.

Viktig å markere Pride

– Om du kunne forandret noe ved Sørlandet, hva hadde det vært?

– Nå er vi kvitt den tidligere ordføreren i Vennesla. Det tror jeg var på tide med tanke på hennes syn på homofili, hva regnbueflagget står for, og hvorfor vi feirer Pride.

– Hadde jeg bodd permanent i Vennesla skulle jeg laget mitt eget Pride-tog, gitt henne en bok om Pridens historie, og forklart hvor viktig det er å markere denne dagen.

Hilton bor nå i Oslo, men reiser ofte hjem til Vennesla. – Hadde jeg bodd permanent i Vennesla skulle jeg laget mitt eget Pride-tog.

– Du nevner mobbing, selvforakt og selvmordstanker. Hva inspirerte deg til å komme deg videre og dit du er i dag?

– Helt ærlig? Meg selv.

– Har du noen inspirerende visdomsord til ungdom i samme situasjon?

– Neste gang noen spør deg: «Når ble du homofil?», kan du stille samme spørsmål tilbake med samme mynt: «Når bestemte du deg for å bli heterofil?»

– Apropos ungdomstid, hva skulle du ønske du visste da du var 15 år?

– Hvor viktig det er å snakke åpent om følelsene sine og hvordan man virkelig har det. Det kan være tøft, men verdt det.

– Hva kan Listhaug om å være født i feil kropp?

– Hvis du hadde vært politiker, hva hadde vært din kampsak?

– Foreldre som kjemper daglig for at barna deres, som sliter med rusmisbruk, skal få et bedre liv. Her har vi en utrolig lang vei å gå. Jeg ville også kjempet med nebb og klør for transseksuelle mennesker, for at de skal føle seg trygge og respekterte uansett hvor de befinner seg.

– Og er det noe jeg virkelig brenner for, er det psykisk helse for ungdom og barn. Om jeg kunne bidratt til at mennesker kunne fått en bedre hverdag? Ja, da signerer jeg med én gang!

Om 36-åringen fra Vennesla hadde hatt mulighet til å bli politiker ville han kjempet for bedre tiltak for transseksuelle, rusmisbrukere og psykisk helse.

– På hvilken måte hadde du utøvd disse kampsakene i samfunnet?

– Jeg hadde fått med meg bloggvennene mine til å hjelpe meg med disse sakene. Det høres kanskje dumt ut, men du skal ikke tulle med makten av sosiale medier.

– Tar du fire store influensere med over 470.000 følgere, legger ut bilde med en hashtag slik at budskapet kommer fram, pang! Innen sekunder har du mer trafikk enn norske aviser. Bloggere og influensere generelt har en stor følgerskare, og er den neste generasjonen som vil gjøre en bedre jobb enn flere av dem som sitter med makta i dag.

– Hva er det verste med dagens samfunn, da?

– Politikken går tilbake i tid og vi står stille i Bygde-Norge. Kutt ut heimkunnskap og sløyd på barneskolen og få heller inn psykologi og seksualundervisning. Noe må gjøres når statistikken viser at gutter gjør det dårligst på skolen. Trenger man heimkunnskap og sløyd i 2018?

– Jeg må også nevne Kari Jaquesson og Sylvi Listhaug, som uttaler seg litt for mye om temaer de virkelig ikke kan noe om. Hva kan Jaquesson og Listhaug om det å være homofil eller født i feil kropp? Ikke en jævla dritt.

Føler seg ofte ensom

– Hva jobber du hardest mot akkurat nå?

– Jeg holder på å skrive bok nummer to og kommer med en podkast i løpet av året. Det er et par spennende prosjekter på gang, som jeg ikke kan dele helt ennå.

– Er det noe som har gjort inntrykk på deg den siste tiden?

– Min lillesøster har vært rusfri i fire fabelaktige år og jeg kunne ikke vært en mer stolt storebror.

Selv om Espen Hilton har over 21.000 følgere på Instagram og er en av Norges mest anerkjente bloggere, føler han ofte på følelsen av ensomhet.

– Hvordan er du i virkeligheten sammenlignet med deg selv på sosiale medier?

– Tar du bort filteret finner du en gammel sjel født i en ung kropp, som til tider kan være veldig ensom. En ensom sjel som kanskje ikke helt klarer å finne sin plass her i verden.

– Til slutt, kan vi få en «usminket» selfie av deg uten filter?

Espen tar ikke seg selv så høytidelig.
Publisert:

For 20 år siden ble Espen Hilton mobbet for å være homofil og vurderte selvmord fra Vennesla-broa

Etter å ha blitt mobbet og trakassert, vurderte TV-personlighet Espen Hilton (37) å ta selvmord fra Vennesla-broa som 17-åring. Lørdag formiddag gikk han stolt over den samme broa, sammen med 2000 deltakere, under bygdas første Pride-parade.

Oppdatert: