Livsstil

Dette skjer med kroppen din hvis du slutter å spise kjøtt

Norsk Vegetarforening anslår at det er mellom 100.000 og 200.000 vegetarianere i Norge.

Publisert:
  • Morten Feirud
Vegetarianere bruker nok god tid foran grønnsaksdisken

(detailTitle:Dette skjer med kroppen din hvis du slutter å spise kjøtt)

(leadText:Norsk Vegetarforening anslår at det er mellom 100.000 og 200.000 vegetarianere i Norge.)

Valget om å gå vekk fra kjøtt blir ofte gjort på etisk, eller helsemessig grunnlag.

Men hva skjer egentlig med kroppen til noen som gjør denne endringen?

Det sjekket nylig den britiske avisen The Independent.

Følg Byas.no på Facebook!

Her er fem funn avisa gjorde:

1. Du vil gå ned i vekt

Forskning utført ved George Washington University School of Medicine i Washington, viste at en person som blir vegetarianer vil gå ned omkring 4,5 kilo uten å telle kalorier, eller å måtte trappe opp treningsmengden.

– Det er fullt mulig å leve på en «grønn-diett». Man må bare finne gode substitutter for enkelte matretter, sier Håkon Lindahl, rådgiver i Fremtiden i våre hender til Byas.no.

Mer om hvilke matretter det er straks.

2. Du kan bli underernært

En balansert vegetar-diett kan gi nok næringsstoffer, men det kan være vanskelig å få i seg nok jern, vitamin D og B12.

Jernmangel kan føre til at man blir trøtt og sliten. Kroppen trenger nemlig jern for å frakte oksygen rundt i blodet. Det kan også føre til svekket immunforsvar.

Mangel på vitamin D, kan føre til benskjørhet og benbrudd. Langvarig mangel på B12 kan føre til skader på nervesystemet.

Da er det greit å huske at jern finnes i bønner, linser, nøtter og helkorn-produkter.

Vitamin B12 finnes i blant annet soya-produkter, mens vitamin D kan finnes i egg og enkelte typer melk.

LES MER:

* Ikke kast avokadosteinen! Her er 8 ting du kan bruke den til 8 ting du kan bruke avokado-steinen til .

3. Magebakteriene dine vil endre seg

En undersøkelse fra 2014 så på magebakteriene til kjøttetere, vegetarianere og veganere (folk som ekskluderer kjøtt, fisk, skalldyr, egg, meieriprodukter og honning, og andre ingredienser som stammer fra dyr).

Forskningsresultatene viser at magebakteriene til en vegetarianer er mer beskyttende.

Forskerne fant et mindre antall sykdomsfremkallende bakterier i magene til de som hadde kuttet ut kjøtt.

Bakteriene i fordøyelsessystemet ditt endrer seg med andre ord etter hva du spiser.

4. Risikoen for kreft reduseres

World Health Organization (WHO) publiserte i oktober 2015 forskningsfunn som viste at spising av bearbeidede kjøttprodukter kan føre til tarmkreft.

Forskningen viser at en av 100 som spiser bacon regelmessig gjennom hele livet utvikler tarmkreft.

5. Risikoen for å få hjerte- og karsykdommer reduseres

Forskere har funnet en link mellom spising av rødt kjøtt og hjertesykdommer.

Linken er et næringsstoff i rødt kjøtt som bidrar til utviklingen av denne typen sykdom.

– Det er flere helsemessige fordeler ved å endre til en vegetar-diett og det å kutte inntaket av rødt kjøtt fjerner til en viss grad faren for hjertesykdom, sier Lindahl.

Les mer fra Byas.no:

LES MER:

* En av fire 18-åringer er overvektige: – Jeg gikk selv opp 10 kilo det første halvåret som student

LES MER:

* Frister det med yoga i 40 varmegrader?

Publisert:

Professor: - Rødt kjøtt og melk er sunt

Det er ingen grunn til å hoppe på trenden med å kutte ut rødt kjøtt og melk, mener ernæringsprofessor.

Publisert: