Livsstil

Vegetarmat i Kristiansand: – Mange kunne ha gjort en bedre jobb

– Man vant til å måtte spørre om man kan få retter uten kjøtt, sier vegetarianer. KRSby ble med rundt i byen for å kikke på vegetartilbudet.

Oppdatert:
  • Magnus Nødland Skogedal
Tilstede Mat & Mer har en overvekt av vegetariske retter på menyen. Det er sjelden vare i Kristiansand. Sandra Lian (t.v.) og Vanessa Bickenbach ble med KRSby på en rundtur. Foto: Magnus Nødland Skogedal

– Her i byen blir man vant til å måtte spørre om man kan få retter uten kjøtt. Det er ikke så mange retter som er vegetariske, heller ikke salatene. Jeg lager mye mat selv og, sier Vanessa Bickenbach. Hun har vært vegetarianer i fjorten år, og viser ofte frem vegetarrettene sine på instagrammen @veggisnessa.

– Som regel bestiller jeg pizza hvis jeg spiser ute her i byen. De fleste steder har det, men man går jo lei av det etter hvert. Ofte kan heller ikke det spises, på grunn av at løypen i osten ikke er vegetarisk, sier hun.

Matlei? Disse 7 Instagram-kontoene gir deg inspirasjon!

Vanessa (t.v.) og Sandra på vei nedover Markens. Foto: Magnus Nødland Skogedal Vanessa (t.v.) og Sandra på vei nedover Markens. Foto: Magnus Nødland Skogedal

– Jeg har opplevd at jeg må betale fullpris på retter som blir servert uten kjøtt.

– Kjøttet koster mest

Sandra Lian har vært vegetarianer i tre år, og er ikke fornøyd med tilbudet hun får i Kristiansand.

– Jeg har opplevd at jeg må betale fullpris på retter som blir servert uten kjøtt. Det er jo rart, for det pleier å være kjøttet som koster mest. På butikken er også kjøttdeigerstatning noen ganger dyrere enn vanlig kjøttdeig, sier hun.

På KRSbys oppfordring ble Vanessa og Sandra med på en runde i Kvadraturen for å se litt på byens tilbud til vegetarianere.

Nå vil UiA-studentene ha mer vegetarmat

Hos Naboen i Markens Foto: Tore-André Baardsen Hos Naboen i Markens Foto: Tore-André Baardsen

– Dette er et typisk eksempel. Her er det kjøtt i alle salatene, og ingenting annet enn småretter som vegetarianere kan spise, sier Sandra.

Kjøtt i alle salater

– Egon er ganske flinke, og mange asiatiske restauranter, særlig indiske, har godt utvalg av vegetarmat. Men det er mange som kunne ha gjort en mye bedre jobb, sier Sandra.

De stopper opp for å ta en titt på menyen til Hos Naboen. Her er det kjøtt i alle salatene, alle hovedrettene og lunsjrettene. Snacksmenyen har tre ting vegetarianere kan spise, i tillegg til én rett fra barnemenyen og én rett fra «blingsemenyen».

– Dette er et typisk eksempel. Her er det kjøtt i alle salatene, og ingenting annet enn småretter som vegetarianere kan spise, sier Sandra.

Her er folkets “Spis for 100”-favoritt

Ved Hos Naboen fant ikke vegetarianerne noe særlig egnet mat. Foto: Magnus Nødland Skogedal Ved Hos Naboen fant ikke vegetarianerne noe særlig egnet mat. Foto: Magnus Nødland Skogedal

– Hovedfokus på allergi

Daglig leder ved Hos Naboen, Leiv Rune Sangesland, sier at de kan justere på sine retter.

– Med litt fantasi og samtale med våre servitører kan vi gjøre om en del av smårettene til å passe til vegetarianere. Vi har ingen vegetarisk hovedrett, men vi lager også grønnsakspasta og andre ting dersom gjesten kommuniserer med oss. Vi har lagt hovedfokus på all allergi, deriblant glutenfrie alternativer, slik at denne kundegruppen skal ha et godt alternativ.

På andre siden av Markens er ikke forholdene mye bedre.

Slik får du litt grønnere samvittighet i hverdagen

Herlig Land på Nedre Torv. Foto: Erling S. Hægeland   Herlig Land på Nedre Torv. Foto: Erling S. Hægeland

Få valgmuligheter

– På Herlig Land er det også kjøtt i alle salatene, og alle pizzaene. Men jeg vet at de er flinke til å tilpasse rettene hvis man spør, sier Vanessa.

– Vi er veldig fleksible når det kommer til å legge ting til rette for vegetarianere, både med forandringer på eksisterende retter og å lage en vegetarrett når vi har mulighet. En av våre bestselgere er Quinoasalat, og den er supergod både med og uten kylling. Alle våre salater kan også serveres uten kjøtt, og pizza er også et godt alternativ, sier daglig leder Dragan Djulepa ved Herlig Land.

Det eneste jeg kunne spist her hadde vært mozzarellasticks eller vegetarpizzaen

– Jeg liker ikke å feste, jeg liker å trene

177 retter

KRSby har kartlagt menyene til 35 ulike restauranter i Kvadraturen, og fant frem til 1079 retter. Av disse var 177 vegetariske, hvis man strekker begrepet «rett».

Noen steder har ikke vegetarisk mat i det hele tatt, andre tilbyr kun snacks og småting som vegetarianere kan spise. Nachos og lignende enkle retter er gjengangere. Det er sjelden mange valgmuligheter, og kjøtt og fisk dominerer menyene.

Inne på Sandens tar de en titt på menyen til Patricks.

– Her er det igjen kjøtt i begge salatene. Det eneste jeg kunne spist her hadde vært mozzarellasticks eller vegetarpizzaen, sier Vanessa.

Leder i Mat & Uteliv, Roger Sande, sier at også de er fleksible på dette området, selv om menyen deres ikke har et stort utvalg vegetarretter.

– Man kan få salater helt uten kjøtt, og pizza. Vi er superfleksible på dette, sier han.

På The Great India Restaurant var tilbudet bedre enn mange andre steder i byen. Foto: Magnus Nødland Skogedal På The Great India Restaurant var tilbudet bedre enn mange andre steder i byen. Foto: Magnus Nødland Skogedal

– Beste til nå

På The Great India Restaurant i Dronningens gate er forholdene litt bedre.

– Dette er det beste til nå. Her er det en egen vegetarseksjon i menyen, med tre retter, i tillegg til to salater og mange nanbrød, sier Sandra.

KRSby tester The Great India Restaurant

Frk. Larsen har ikke noe særlig å stille opp med heller.

– Her kan jeg spise litt snacks og noe fra barnemenyen, og en pizza, sier Vanessa.

Frk. larsen. Arkivfoto: Magnus Nødland Skogedal. Frk. larsen. Arkivfoto: Magnus Nødland Skogedal.

Lager vegetarmat på forespørsel

Kjøkkensjef Kim A. Melby ved Frk. Larsen sier at de gjerne lager vegetarisk mat på forespørsel.

– Vi kan lage gode salater, sandwicher og pizza. Vi skal også få en vegetarisk rett på menyen snart, og vi finner alltid en løsning. Det er heller ikke farlig å høre med servitøren om hva kjøkkenet kan lage. Man må se an kjøkkenet der man skal spise. Er det ikke en vegetarisk restaurant, så er det lurt å høre med betjeningen i stedet for å la seg selv begrense med den menyen du blir møtt med, sier han.

Svak firer

– Hvilket terningkast vil dere gi vegetartilbudet i byen?

– En svak firer. Det går som regel an å finne noe, men du har som regel bare to-tre alternativer, og sjeldent et skikkelig måltid. Du er heller ikke garantert at det er noe du liker, sier Vanessa.

– Og veganere har et verre tilbud enn oss vegetarianere, det er viktig å få med, sier Sandra.

Kutter Pepsi Max på UiA: – Dette blir trist i eksamensperioden

Publisert:
Oppdatert:

Vanessa (20): – Jeg har alltid hørt at vegetarianere ikke kan bygge muskler

Nå har vegetarianeren planer om å stille i bikinifitness til neste år.

Oppdatert: