Petter hjelper norske bedrifter til suksess i USA

Han hjelper start-ups til suksess i Silicon Valley og digger surfing. Vi har slått av en prat med Petter Brøvig, en ekte sørlending i «utlendighet».

Petter Brøvig jobber i Silicon Valley. På fridager lever han livet i bølgene utenfor Santa Cruz. Foto: Privat
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

I januar skrev vi om skuespiller Anders Køhn Drivdal som drømmer om å spille hovedrollen i Doctor Who. Denne gangen har vi beveget oss til USA.

Sørlending i utlendighet: Petter bor i Palo Alto, en liten småby sør for San Francisco. Det er mandag kveld og han har akkurat startet nok en hektisk arbeidsuke.

I fjor høst flyttet Brøvig fra London til San Francisco for å jobbe som praktikant ved Innovasjon Norges kontor i Silicon Valley. Seks måneder senere har han fått forlenget kontrakten fram til sommeren, og lagt et halvår med hard arbeid og fantastiske opplevelser bak seg.

Hjelper bedrifter i USA

– Jeg har en bachelor i entreprenørskap og økonomi fra BI i Oslo, og en master i Innovasjon og ledelse fra Imperial College i London. Masteroppgaven skrev jeg ferdig parallelt med jobben her i høst, forteller Petter.

Innovasjon Norge har over 30 utenlandskontorer som jobber for å hjelpe norske bedrifter med å komme seg inn i nye markeder. I San Francisco har de kontor i Silicon Valley og de jobber spesifikt med teknologibedrifter som søker lykken i småbyen, hvor hovedkontorene til selskaper som Apple, Facebook, eBay og Google holder til.

– I Silicon Valley holder vi til og driver Nordic Innovation House, som er et fysisk samlingspunkt for norske bedrifter som kommer til byen. Der kan man leie kontorpulter slik at man kan komme raskt i gang med jobb når man lander. Det er et veldig dynamisk miljø, som gjør at man kan teste ut ideer og bli inspirert av hva andre driver med, sier han.

Petter Brøvig utenfor Nordic Innovation House i Silicon Valley. Foto: Privat Petter Brøvig utenfor Nordic Innovation House i Silicon Valley. Foto: Privat

Bootcamp for teknologibedrifter

– Hva er din jobb?

– Vårt overordnede mål er å bidra til flere vellykkede norske teknologibedrifter. Arbeidsoppgaver kan være alt fra å gjøre noen introduksjoner, til langvarige prosjekter der man gjør grundigere markedsanalyser. Vi har også programmer som går opptil flere ganger i året, for eksempel TINC som jeg har jobbet mye med.

– Hva er det?

– Det er en slags 4-ukers ”bootcamp”, hvor teknologibedrifter i tidlig fase blir introdusert til Silicon Valley-måten å gjøre ting på. Man blir kastet inn i det, men får samtidig personlig oppfølging fra mentorer, og blir introdusert til verdifulle kontakter i miljøet.

- LES OGSÅ: Palmesus: Henter Charli XCX til Bystranda

- LES OGSÅ: Guide: Du går glipp av mye om du drikker øl fra flaska

- LES OGSÅ: Dette er vårens største trender

Frykter idé-tyver

– Så kult! Hva er det viktigste nordmenn kan plukke opp når de kommer over?

– Norske gründere har en tendens til å holde ideen sin hemmelig i frykt for at noen skal stjele den. De er utrolig dyktige på de tekniske aspektene ved produktutvikling, men uten å vise det til potensielle kunder og få feedback tidlig, bruker de masse tid og penger på å utvikle et produkt som viser seg å ikke appellere til den tiltenkte brukeren i det hele tatt.

– Hva er det kuleste med å kunne jobbe i Silicon Valley?

– I likhet med London, treffer man motiverte mennesker med imponerende ståpåvilje, og der kan det være innenfor alt fra ballett og kultur til finans. I Silicon Valley handler ALT om én ting. Det er ikke mulig å gå på kafé eller matbutikken uten å overhøre samtaler som handler om teknologi. Det er nordmenn som kommer hit, som er verdensledende på det de holder på med. Det er veldig inspirerende.

Petter Brøvig har alltid hatt en drøm å dra til utlandet, og i 2013 flyttet han til London. Her fra da han vant "Best Business Case" sammen med gruppen sin ved Imperial College. Foto: Privat Petter Brøvig har alltid hatt en drøm å dra til utlandet, og i 2013 flyttet han til London. Her fra da han vant «Best Business Case» sammen med gruppen sin ved Imperial College. Foto: Privat

Nøkkelen til suksess

– Hvorfor valgte du å dra til utlandet?

– Jeg har alltid likt å reise, og det har alltid vært planen å studere i utlandet. Det kom til et punkt hvor jeg bare måtte gjøre det, og da fikk jeg det til og var heldig med å komme inn på en god skole i samme slengen. Det ga jo bare mersmak.

– Og USA?

– Alle drømmer jo om USA og jeg har også hatt den drømmen. For meg er dette området perfekt. Innenfor et par timers kjøring har du alt i fra strandliv, ørken, Redwood-skogene og verdens beste skiforhold oppe i Lake Tahoe. Og så har man bra jobbforhold hvis man er interessert i teknologi og start-ups. Det er en ideell kombinasjon!

«Ingen» utfordringer

– Hva har vært den tøffeste utfordringen så langt?

– Er det lov å si at jeg ikke har hatt den ennå? Alt er jo så likt, man lever jo akkurat samme liv her som det man ville gjort hjemme, bare det at det kanskje er mer å gjøre her enn hjemme. Man savner selvfølgelig venner og familie, men jeg ser flere muligheter enn utfordringer.

– Har du noen tips til folk som vil prøve lykken i Silicon Valley?

– Jeg kan i alle fall si at det er ikke bare er å dra hit og tro at rike investorer kommer til å kaste penger etter deg og ideen din. Det er mange som lykkes her, men det er fordi det er her alle drar for å prøve lykken. Ha en fungerende prototype, aller helst med brukertall å vise til. Silicon Valley er oppslukt i vekst og brukertall, som månedlige aktive brukere.

– Vær realistisk med andre ord! Hva slags type personlighetstrekk kjenner du igjen i de du ser at lykkes?

– I forhold til personlighet har ikke jeg oppdaget noen fasit, man kan være introvert eller ekstrovert og lykkes. Det er vel som med alt annet, det som gjelder er hardt arbeid og evnen til å aldri gi opp.

– Jeg hørte om et selskap her som hadde telt hvor mange ganger de hadde fått nei før de fikk ja fra sin første kunde, og de hadde rett under 1000 avslag. Det er ganske mange avslag og dører i trynet før du potensielt får et lite salg.

Brøvig med kollegaer på Nordic Innovation House i Silicon Valley. Foto: Privat Brøvig med kollegaer på Nordic Innovation House i Silicon Valley. Foto: Privat

Ingen er så patriotiske som nordmenn

– Hva er det rareste du har opplevd som nordmann i utlandet?

– Det jeg har lagt særlig merke til er hvor patriotiske vi nordmenn er, i forhold til andre land. Spesielt i forhold til Europa.

– Kanskje ikke i forhold til USA?

– Jo, jeg syns egentlig vi er minst like patriotiske som dem. Men vi er patriotiske på litt rare ting, som skisport og natur.

– Ja, det ser man jo på alle ”Norge er verdens vakreste land”-artiklene som deles på Facebook?

– En kamerat av meg sa for litt siden noe jeg syns var veldig treffende: ”I Norge, hvis du vinner i Lotto så er det helt konge, det digger folk, det fortjener du. Hvis du tjener mye penger i idrett så er det helt greit. Men hvis du bygger ditt eget selskap og skaper arbeidsplasser, og får en gevinst ut av det, så er det fy-fy og store stygge ulv.” Det er også større aksept for å feile her. Det sees på som erfaring og minsker risikoen for å feile ved neste forsøk.

– I USA er entreprenører på forsidene av store magasiner og blir hedret for arbeidet sitt. Det syns jeg er ganske kult.

Mer enn bare penger

– Enig!

– En annen ting er at her, i Silicon Valley, så er det ikke penger det handler om. De som bor her har høye lønninger, men de kjører Toyota Prius, og går i fleecegenser og sandaler. Dette er flinke folk som er helt oppslukt i produktet eller tjenesten de leverer, og så blir en eventuell gevinst et resultat av det, men det er ikke det som er motivasjonen. For ydmyke nordmenn blir det ganske annerledes å høre at ambisjonsnivået blant mange her er å gjøre verden til et bedre sted. Det høres jo litt klisjéaktig ut, men..

– Nei, det høres helt fantastisk ut!

– Ja, og du merker det! De tenker litt annerledes. Det handler ikke nødvendigvis om glamour.

– De folka holder vel til litt lenger syd (i Hollywood, jour.anm.]?

– Ja. Det er for eksempel ingen ”gated communities” her.

– Hva er det gøyeste prosjektet du har jobbet med så langt?

– Jeg kan jo nevne den siste tingen vi jobbet med, hvor vi var en uke på teknologimessen CES i Las Vegas. Det er jo et sirkus uten like, med 60.000 deltakere og spennende produktlanseringer. Vi hadde med et norsk start-up som heter Activetainment, og de fikk vanvittig mye PR, så det var veldig gøy.

– Fancy navn. Hva er det de driver med?

– De har bygget en treningssykkel med gyroskop og virtual reality-briller. Det er helt altoppslukende. Skal du sykle oppoverbakke så løftes sykkelen oppover, skal du svinge, så svinger sykkelen. Når du tar på de brillene så glemmer du helt at det er fake.

Petter Brøvig jobber i Silicon Valley. På fridager lever han livet i bølgene utenfor Santa Cruz. Foto: Privat Petter Brøvig jobber i Silicon Valley. På fridager lever han livet i bølgene utenfor Santa Cruz. Foto: Privat

– Ønsker å bli litt bedre hver dag

– Hva er det absolutt beste med USA og California så langt?

– Å være tilstede der hvor fremtidens teknologi blir utviklet, spennende jobbkultur, og mulighetene jeg har rundt meg med natur og storby i umiddelbar nærhet. Det er den kombinasjonen som gjør dette stedet unikt

– Hva vil du bli når du blir stor?

– Tja.

– Rik og berømt?

– Nei. Jeg vet ikke, det får jeg tenke på når jeg blir stor.

– Ingen abstrakte konsepter som ”lykkelig” eller..?

– Jeg har lyst til å bli litt flinkere hver dag. Alltid lære noe nytt, møte nye mennesker, jeg har ikke lyst til å stagnere på noe tidspunkt. Hvis jeg klarer det, er jeg ikke særlig bekymret for hvor jeg ender opp.

– Poetisk!

– Takk.

– Angrer du på noen av valgene du har tatt så langt?

– Nei.

– Så du skulle ikke ønske at du for eksempel hadde dratt ut tidligere?

– Jo, det kunne jeg absolutt. Men det er lett å være etterpåklok.

Surfing og delfiner

– Hvis du kunne leve på nytt, ville du ha gjort noe annerledes?

– Hvis jeg kunne optimalisert livet i retrospekt hadde jeg nok dratt ut tidligere, ja. For meg er det for øvrig ikke sånn at man på død og liv må dra til utlandet. Det handler mer om å få nye impulser og perspektiver. Gjør det som interesserer deg, USA kan være verdens kjedeligste sted hvis du havner i en liten søvnig by i midtvesten. Inspirasjon handler i hovedsak om menneskene du møter, ikke stedet du oppholder deg.

God filosofi. Hva er ditt beste #YOLO-øyeblikk så langt i livet?

– Tja, YOLO-øyeblikk. Jeg har opplevd mange spennende og gøye ting i livet, men kanskje ikke så mye YOLO.

Kuleste opplevelse i California?

– Jo, jeg hadde en morgen i høst hvor jeg var ute og surfet ved soloppgang. Først dukket det opp to-tre delfiner rett ved siden av meg, og så litt senere kom det en stor spermhval svømmende forbi kanskje 30-40 meter ute i havet. Å sitte i soloppgangen med perfekte bølger og dyrelivet så tett på var en ganske spesiell opplevelse.

– Høres nydelig ut! Har du et par ”locals only”-tips til byen din?

– Vil anbefale min drømmelørdag: Stå opp tidlig og surf på en av strendene rett nord for Santa Cruz. Kjør så Highway 1 langs kysten opp til San Francisco, kryss Golden Gate Bridge og fortsett til Stinson Beach hvor du stopper, for lunsj og en tur på stranden. Kjør så opp til Bolinas Ridge cirka en time før solen går ned. Der blir du belønnet med verdens fineste utsikt som inkluderer skyskraperne i San Francisco og solnedgang i stillehavet. Etter at solen har gått ned kjører du til San Franciscos Mission District for å spise en god middag. Avslutt med noe å drikke på Trick Dog.

Utsikt fra Bolinas Ridge. Foto: Privat Utsikt fra Bolinas Ridge. Foto: Privat

Matlevering på 3D-printer

– Hva blir den hotteste appen i 2015?

– Haha, det tørr jeg ikke tippe på. Men jeg tror vi vil se enda flere “convenience”-apper, slik som Uber. Altså, apper som vender en eksisterende bransje på hodet og gir brukere en bedre, mer lettvint og billigere løsning enn hva som eksisterer i dag. Flere bildedelingstjenester gjør ikke verden til et bedre sted å leve.

– Hva er din favorittapp?

Postmates, Google Maps og Uber av praktiske årsaker. Product Hunt, Pinterest og Wire gir gode brukeropplevelser.»

– Stemmer ja til mer matlevering i Kristiansand!

– Ja, om noen år kan du skrive den ut hjemme ved hjelp av 3D-printer også!

Digger Kristiansand

– Hva savner du mest med Sørlandet når du er borte?

– Jeg digger jo Kristiansand, det er lett Norges fineste by. Masse kule folk, og masse flinke folk ikke minst. Jeg savner alt ved Kristiansand!

Nå har jeg ikke bodd hjemme på et par år, men det inntrykket jeg har av næringslivet for eksempel er imponerende. Vi er jo verdensledende på flere segmenter innenfor olje, og det er masse kult som skjer i byen.

– Har du planer om å komme tilbake til Kristiansand eller Norge, eller vil du fortsette ute?

– Jeg drar nok tilbake til Norge før eller siden, det tror jeg de fleste gjør, men jeg vet ikke når. For meg er det viktigere med spennende arbeidsoppgaver, mer enn hvor jeg jobber!

- LES OGSÅ: Palmesus: Henter Charli XCX til Bystranda

- LES OGSÅ: Guide: Du går glipp av mye om du drikker øl fra flaska

- LES OGSÅ: Dette er vårens største trender

Vil innføre prinsippet om «Pay it forward»

Etter intervjuet fikk vi en melding fra Petter. Det var noe han hadde glemt å si.

– Kom på at jeg vil fortelle at kulturen her er veldig hjelpsom og bygget på et prinsipp som kalles «pay it forward». Det betyr at man gjør tjenester og introduksjoner for andre uten å forvente noe i retur, i tro om at det vil lønne seg i lengden. Derfor er det veldig lett å få et første møte eller gode tips her. Det er jo en tankegang i tråd med kardemommeloven, og bør være aktuell for oss kristiansandere?

Publisert: