Livsstil

– Jeg blander alle slags stiler, farger og plagg som Jan Thomas mest sannsynlig ikke ville likt

Maria Håland er en skikkelig vintage- og secondhand-elsker, og blander alle slags stiler, farger og plagg som Jan Thomas mest sannsynlig ikke ville likt. Bli med inn i klesskapet hennes!

Oppdatert:
 • Lena Rustan Fidjestad
Alle foto: Lena Rustan Fidjestad

- Navn: Maria Håland

- Alder: 23 år

- Yrke: Student

- Instagram: @Mariahaland

- Blogg: Farger gjør meg gladwww.mariahaaland.squarespace.com

Processed with VSCO with 5 preset

– Hvem er du?

– Det er det verste spørsmålet noen kan stille! Jeg får nesten presentasjonsangst. Neida. Men jo jeg er ei skikkelig sørlandsjente som elsker sjømat, salte svaberg, Kaptein Sabeltann og ikke minst sørlandschips!

– Ellers vil jeg kalle meg en storbyelsker. Jeg får ikke nok av kule bruktbutikker, nydelige kafeer og generelt kulturelle arrangementer. Jeg elsker å ha mange muligheter. Det er vel en av grunnen til at jeg bor i Tigerstaden for øyeblikket. Men det jeg setter aller mest pris er gode, ærlige og inspirerende samtaler med mennesker som betyr mye for meg.

LES MER:

Inn i klesskapet: Sondre Tungodden Torkelsen

- Les mer:

LES MER:

_**Inn i klesskapet: Silje W. Axelsen**_

LES MER:

Inn i klesskapet: Karoline Steinnes

- Les mer:

LES MER:

_**Inn i klesskapet: Stephanie Anette Perry**_

- Les mer:

LES MER:

_**Inn i klesskapet: Ibrar Shakeel Malik**_

LES MER:

Inn i klesskapet: Christina Kobbeltvedt Fuentes

– Den gøyeste reaksjonen er om noen synes det jeg går med er stygt eller rart. Det digger jeg.

maria7 T-skjorte, genser, hårstrikk, briller og smykke er vintage. Kjolen er fra H&M, sokkene er fra Monki og skoene er fra Nike.

– Hva jobber du med, eller gjør du akkurat nå?

– SPILLER POKÉMON GO! Haha, neida. Jeg studerer til å bli sosionom, jobber i hjemmesykepleien, og er vikar på et bo- og behandlingstilbud for unge gutter som sliter med rus og psykiske lidelser. Det er helt fantastisk! Jeg elsker å bidra til å hjelpe andre som ønsker det. I tillegg til det er jeg med og engasjerer meg i en kirke, med opptil 800 studenter innom hver søndag.

Processed with VSCO with 5 preset

– Hva jobber du hardest mot?

– Jeg har flere ønsker og drømmer for livet mitt. Likevel er det å være med på å gjøre en forskjell for mennesker noe av det jeg synes er viktigst. Både profesjonelt, men også blant venner og familie. Ellers hadde jeg elsket å drive et sted hvor man kan få hjelp i forhold til rusproblemer, samt kunne gi disse menneskene jobb i verdens kuleste bruktbutikk.

– Jeg blander alle slags stiler, farger og plagg som Jan Thomas mest sannsynlig ikke ville likt.

LES MER:

10 grunner til at vi gleder oss til SKAM er tilbake!

Processed with VSCO with 5 preset

– Hvordan vil du beskrive stilen din?

– Lite gjennomtenkt, på en måte. Jeg blander alle slags stiler, farger og plagg som Jan Thomas mest sannsynlig ikke ville likt. Stilen min bærer preg av alt fra 1960-tallet og fram til i dag. Men mesteparten av klærne er fra 80-90-tallet. Det er det jeg synes er kulest, samtidig som det er nostalgi. Ellers elsker jeg å skape en reaksjon hos folk. Den gøyeste reaksjonen er om noen syns det jeg går med er stygt eller rart. Det digger jeg.

– Hva er det du liker så godt med vintage?

– At det er billig. Jeg er ikke så fan av vintage når det blir dyrt. Da synes jeg hele konseptet blir borte. Men jeg liker også at plaggene representerer tiden de er fra, og at man får noe ingen andre har.

Processed with VSCO with 5 preset

Momjeans, collegegensere og blinkesko

– Om du kunne reist tilbake i tid, hvilket årstall ville du levd i stilmessig? Og hvorfor?

– Det hadde jo vært kult å leve på slutten av 80-tallet. Momjeans, fete collegegensere og blinkesko! Men så er det jo ikke så vanskelig å få tak i klær fra den tida, så kanskje jeg heller ville levd på 1930-tallet? Da måtte jeg i alle fall gått i kjole hver dag. Det hadde vært sykt kult! Pene hatter og krøllete hår. Tenk hvor elegante og søte alle jentene hadde vært!

Processed with VSCO with acg preset Maria finner mye inspirasjon i å se på gamle bilder, særlig av familien. Hun liker å se på klærne de gikk med før i tiden.

– Hvordan, og når startet interessen din for klær og stil?

– Det startet vel på slutten av videregående, hvor jeg begynte å lete etter gamle klær i skapet til mamma og mine bestemødre. Jeg fant så utrolig mange fine skatter. Deretter flyttet jeg til Oslo, hvor jeg fikk øynene mer opp for vintage og brukt.

– Mulighetene var så mye større, og jeg ble så inspirert av alle de forskjellige stilene til folk. Jeg hadde et halvt år hvor jeg kun skulle kjøpe brukt, og det gjorde susen! Da ble jeg en skikkelig vintagejunkie.

LES MER:

Les om Andrea, som hadde Barbie som ideal. Hun ble sykelig opptatt av utseendet, og kjøpte blant annet blekekrem til ansiktet for å få bort fregnene.

Processed with VSCO with 4 preset Sekken er vintage, og var en av Marias store favoritter før.

– Hva er et typisk Maria-antrekk?

– Det blir fort en ekte og annerledes mom-jeans, som selvfølgelig ikke er fra Levis eller Monki – med en mønstrete eller fargerik genser fra 80-90-tallet oppi buksa, pluss noen kule sneakers. Og selvfølgelig masse tilbehør. Det viktigste er neglelakk. Jeg går ikke ut av huset uten neglelakk!

– Masse tilbehør, sier du. Hva slags tilbehør bruker du?

– Ringer, smykker og øredobber går jeg alltid med. Ellers ser du meg enten med en vintage skinnveske, gymsekk eller rumpetaske. Scrunchies (store «posete» hårstrikk – journ. anm.) elsker jeg jo også.

– Jeg blir så opphengt i klærne i en film noen ganger, at jeg ikke klarer å få med meg storyen i filmen.

maria6 Genser, bukse, jakke og sko er vintage.

– Helten over alle helter er Jenny Skavlan

– Hvor henter du inspirasjonen din fra?

– Fra folk på gata. Ellers så elsker jeg å se på gamle bilder fra 80-90 tallet, og ikke minst filmer fra den tida. Jeg blir så opphengt i klærne i en film noen ganger, at jeg ikke klarer å få med meg storyen i filmen.

– En annen ting som inspirerer meg er musikk og kunst! Etter et kunstmuseumbesøk kan jeg føle meg så inspirert og at jeg går hjem og prøver nye måter å sette sammen et antrekk på.

LES MER:

_**Dette er de 10 beste restaurantene i Kristiansand**_

Processed with VSCO with 4 preset

– Hvilke designere føler du ligger nærmest din stil og de tingene du liker best?

– For å være helt ærlig, så vet jeg nesten ikke om noen designere. Jeg er som sagt opptatt av brukt, og det er det ikke så mange designere som er. Men helten av alle helter er jo selvfølgelig Jenny Skavlan! Hun har dritkul stil, og jeg elsker at hun syr om tingene sine selv. Hun inspirerer meg.

Processed with VSCO with a9 preset T-skjorte Monki, bukse secondhand, skjerf, rumpetaske og briller vintage. Skoene er fra Puma.

– Hvilke trender tror du kommer til høsten?

– Jeg ser for meg at 70-talls-stilen fortsetter litt utover høsten. Mye oransje, brunt og beige. Sikkert en del semskede- og denim-skjørt. Noe jeg tipper det blir mye av, er lange varme kjoler som man har over en pologenser. Det vil i hvert fall jeg gå med til høsten.

LES MER:

_**Les om Frida fra Lund, som har vært modell for Victoria’s Secret – hele to ganger.**_

maria1

– Hvem er dine topp tre favoritt-instagrammere? Og hvorfor?

1\. @Dabito

– Han er en designer som legger ut mest interiør. Jeg synes stilen er dritkul. En blanding av bohem og vintage.

2\. @zynp

– Bildene er så fargerike og kule. Farger gjør meg jo glad, så denne instagramprofilen får meg faktisk i godt humør.

3\. @nwilhelmsen

Er det lov å si noen man kjenner? Han her tar så sykt fine bilder av naturen. Jeg elsker spesielt de bildene som bærer preg av lilla. I’m in love with purple.

https://www.instagram.com/p/BInvFHKho2o

Elsker vintagekjoler

– Hva er ditt favorittplagg? Hvorfor liker du akkurat det plagget?

– Egentlig så elsker jeg vintagekjoler! Men jeg går ikke så ofte med det fordi det blir for søtt for min stil. Det hindrer meg likevel ikke fra å ha masse av det. Det er det fineste jeg ser. Søte blomsterkjoler, med et elegant snitt. Jeg har begynt å bli flinkere på å bruke det i bryllup og bursdager i hvert fall. Så jeg tror det er mitt favorittplagg. Jeg blir så sjarmert av det.

– Når du vil se ekstra fin ut, hva tar du på deg da?

– Da tar jeg på meg enten en magetopp, eller magegenser, og en slengbukse – eller en kul jumpsuit med sleng. Og selvfølgelig leppestift.

Processed with VSCO with hb2 preset Maria elsker vintagekjoler, men bruker dem likevel ganske sjeldent.

– Hvilke butikker er dine favoritter?

– UFF Secondhand er min største favoritt! De har så mye billig, og evig mye kult. Fretex er jo også genialt, men er av og til litt dyrt. Noen av butikkene blir også for moderne igjen. Av andre butikker, så elsker jeg Monki. De har kule mønstre, farger og former, i tillegg til at de ofte har masse, masse salg.

LES MER:

_**Lyst til å prøve deg på ditt eget sy-prosjekt? Slik lager du din egen bomberjakke – som er høstens store moteplagg.**_

Processed with VSCO with a9 preset Marias favorittjakke fra UFF.

– Ditt beste kjøp?

– Det er uten tvil en dongeri-jakke fra UFF. Den er det kuleste jeg eier, og ser ut til å ha blitt sydd sammen av mange forskjellige typer stoff. Jeg undrer ofte på historien bak jakka, og hvem som har sydd den. Den personen må være kul.

maria3 Bomberjakka, toppen, veska, smykkene, briller og beltet er vintage. Buksa er fra Monki, og skoene fra Puma.

– Jeg fikk den ikke over hofta

– Ditt største bomkjøp?

– Jeg føler egentlig ikke at jeg har hatt så mange bomkjøp. Haha. Men det må være en bukse jeg kjøpte nå nettopp. Okei – den var jo dritkul, men fikk den ikke over hofta engang. Det er ulempen med å handle så billig. Jeg kjøper uten å prøve.

Processed with VSCO with hb2 preset

– Hvordan opplever du det å ha en stil som skiller seg ut i Kristiansand?

– Noen ganger kan jeg elske det, men jeg tror jeg lett kan bli litt begrenset. Når det ikke er så mange andre som skiller seg ut, så holder jeg kanskje litt lavere profil. Samtidig som det ikke skal så mye til for å skille seg ut og skape en reaksjon, som jeg digger.

– Det som er bra er at jeg finner alltid så mye fint brukt her, fordi det ikke er så mange andre som handler det.

Processed with VSCO with 2 preset

– Ikke stress over hva som passer og ikke

– Fortell om din største motetabbe?

– En gang det var 17. mai, så gikk jeg med det styggeste jeg kan tenke meg. Jeg var kanskje 16 år, og ville ikke ha på meg bunaden. Da gikk jeg seriøst med en slags skjorte som lignet på en hawaiiskjorte og en grusom hårbøyle med mange store blomster på. På toppen av det hele hadde jeg en hvit glinsete boblejakke. Jeg kommer ikke over hvor stygt det var.

LES MER:

_**Se hvordan du steg og steg kan farge håret med kule pastell-farger!**_

maria4 Buksa og briller er vintage, mens genseren er secondhand.

– Hvilken trend ønsker du at aldri skal komme tilbake?

– Bolero, kilehæl, og i hvert fall ikke joggesko med kilehæl.

– Hvis du om ti år skal se tilbake på stilen din slik den er nå, hva tror du du vil si om deg selv da?

– VILTINNIHODET KUL STIL!

– Tenk annerledes, og prøv ting du kanskje ikke har sett andre har. Ikke heng deg opp i hva som passer av farger, stiler og mønstre.

Processed with VSCO with a6 preset

– Hva er ditt beste stiltips?

– Tenk annerledes, og prøv ting du kanskje ikke har sett andre har. Ikke heng deg opp i hva som passer av farger, stiler og mønstre. Hold deg heller ikke til rammene, og ikke stress over hva som passer og ikke. Jeg synes som regel alt passer.

– Og det viktigste av alt – Bær klærne med selvsikkerhet. Hvis du synes det er kult, så vil andre folk synes at det er kult.

Processed with VSCO with a6 preset
LES MER:

_**Lyst til å lese om ei annen kul jente? Maria Stray Homme tilbrakte en hel måned av sommeren sin med telt og sekk på ryggen i Setesdalsheiene.**_

Publisert:
Oppdatert:
 1. Mote
 2. Secondhand

Inn i klesskapet: Silje Axelsen

Silje, som selverklært er Beyoncés største fan, har ikke tellinga på hvor mange chokers hun har. Bli med inn i klesskapet hennes!

Oppdatert:

Relaterte artikler

 1. LIVSSTIL
  Cechell Oftedal: – Gjennom hele barndommen hadde jeg bare noen få plagg, fordi vi var fattige
  5 ÅR SIDEN
 2. LIVSSTIL
  Masood (25) flyktet for livet fra Afghanistan for å følge motedrømmen
  5 ÅR SIDEN
 3. LIVSSTIL
  Sjekk ut disse motefine festivalgjestene
  3 ÅR SIDEN
 4. LIVSSTIL
  - Gjennom hele barndommen hadde jeg bare noen få plagg, fordi vi var så fattige
  5 ÅR SIDEN
 5. LIVSSTIL
  Disse plaggene bør du sikre deg til årets sommergarderobe
  3 ÅR SIDEN
 6. LIVSSTIL
  Sjekk ut disse Palmesusantrekkene: - Du må være et show
  3 ÅR SIDEN