Slik lager du hjemmelaget sushi på 1-2-3
Vi viser deg hvordan du lager helt enkel, basic sushi!
Vi har valgt å lage nigiri (laks med risball) og maki (ris surret i noritang, med en kjerne av selvvalgt innhold).
Mengden til denne retten er forbeholdt til to-tre personer.
Du trenger følgende:
- 2 pk Salmalaks/Frøyas Silver Label Mid Loin (spørs størrelsen)
- 1 kg pose sushiris
- Nigiri-form
- Sushieddik
- Sesamfrø
- Bambusmatte (til maki)
- En pose med noritang
- En pose med crabstick
- En pose med gulrøtter
- Vårløk
- Soyasaus
- Wasabi
- Syltet ingefær
Aller først, hell halve posen med sushi-ris oppi en kasserolle. Deretter fyller du dobbelt så mye vann som det er ris.
Det er anbefalt å ha i en teskje salt, og la det koke i 10-15 minutter. Mot slutten av koketiden heller du i ca. 100 ml sushieddik og rører godt.
Skru varmen til laveste nivå og la det putre i 2-3 minutter. Når risen er fast og klebrig, er den klar til å brukes i maki og nigiribiter.
(NB. Det er lett å brenne risen når vannet har forsvunnet mot slutten av koketiden. Følg med!)
Nigiri
For nybegynnere er det greit å bruke en nigiri-form, som du får kjøpt hos de fleste matbutikker.
1\. Bruk en skarp kniv og skjær laksen i ett drag, slik at du får en tynn og jevn fiskebit. Skivene bør være 2-3 mm tykke.
2\. Fyll nigiri-formen med ris og sett på lokket. Klem deretter litt på formen, ta av lokket og press ut bitene.
3\. Deretter legger du laksebitene over nigirbitene. Strø over sesamfrø!
Maki
I makirullen er det bare fantasien som kan stoppe deg! Du kan ha i absolutt det du vil, men for å gjøre det enkelt har vi valgt crabstick, gulrot og vårløk. Istendenfor gulrot kan du også bruke avokado.
1\. Skjær crabstick, vårløk og gulrot i strimler. Her bør skivene være ca. én centimeter. Vårløk gir en liten «crunch» i konsistensen.
2\. Legg et ark med noritang på bambusmatten. Fordel deretter risen utover noritangen. (Det er viktig at du ikke legger risen helt ut i kanten på noritangen. Denne delen skal feste makien sammen.)
3\. Legg strimlet crabstick, vårløk og gulrot ved siden av hverandre utover risen. Ta litt sushi-edikk på fingrene, og gni risen utover kantene på noritangen.
4\. Deretter ruller du den sammen ved hjelp av bambusmatten og klemmer godt, slik at den blir til en fast rull.
5\. Legg makirullen inn i kjøleskapet i noen minutter, før du skjærer den i cirka åtte biter
Server gjerne med soyasaus, wasabi og syltet ingefær.
Velbekomme, eller itadakimasu!