Mari (32): – Jeg skjemmes ikke lenger over å ha denne diagnosen. Det er mange som har den
Da Mari Sætherhaug sluttet på p-piller og raste opp i vekt, skjønte hun at noe var galt.
- Synne Mauseth
Mari fra Trondheim var bare 20 år da hun for første gang måtte utredes hos legen. Hun hadde nettopp sluttet på p-piller, men skjønte at ikke alt var som det skulle. Menstruasjonen uteble, hun raste opp i vekt og humøret var svingende.
Så ble hun diagnostisert med polycystisk ovariesyndrom (PCOS).
– Dette er en god stund siden nå, og på den tiden visste ikke legene like mye om sykdommen. Å dra hjem å google var heller ikke det lureste, sier Mari til trd.by og ler.
Flere behandlinger
Mari begynte på p-piller igjen, og i et par år merket hun ikke noe til symptomene. Så møtte hun samboeren Arne Christian, og de bestemte seg for at de ville ha barn.
Mari sluttet igjen på p-piller, vekta steg på nytt og paret skjønte at drømmen om å få barn kunne bli vanskelig.
Slik vil Marte (32) fra Storhaug utfordre kroppsidealet: – Jeg vil leve uten skam
Allerede som 20-åring hadde Mari fått beskjed om at det kunne bli vanskelig å bli gravid. Da hadde hun imidlertid ikke tenkt så mye over det, men da drømmen om å få barn kom et par år senere, ble det vanskeligere å takle.
I 2012 hadde Mari sin første prøverørsbehandling, og i 2013 ble hun gravid. Ikke lenge etter at paret hadde begynt å glede seg, mistet de barnet.
Det har vært mye opp- og nedturer gjennom årene, med masse hormoner.
– Jeg følte lenge at det var min skyld. At vi hadde mistet barnet fordi jeg var overvektig. Det er nok det tøffeste med denne diagnosen – skyldfølelsen, sier Mari.
Ett år senere ble hun innlagt på sykehuset for å brenne ned cystene, og sommeren 2014 raste hun ned i vekt. Likevel var det ikke lett å bli gravid. Etter fire år med prøverør, fem forsøk og ni innsett, kom datteren Margrethe Isabell til verden.
– Det har vært mye opp- og nedturer gjennom årene, med masse hormoner. Det har i tillegg vært tøft å se at alle rundt oss har vært gravide, selv om vi ha unnet dem det. Men endelig så gikk det for oss også, sier Mari og smiler.
Var lei av det «perfekte mammalivet» på Instagram. Så tok hun grep
Flere symptomer
Eszter Vanky, professor ved Institutt for klinisk og molekylær medisin ved NTNU, forklarer at kvinner skal ha minst to av tre symptomer for å få diagnosen PCOS. Det ene er uregelmessig menstruasjon, det andre er økte mannlige kjønnshormoner og det tredje er økt antall små cyster på eggstokkene.
– Vanlige symptomer på PCOS er at man går opp i vekt og at man får økt hårvekst, spesielt på haka, leppa, innsiden av lårene og opp mot navlen. I tillegg kan noen oppleve å få tynnere hår på hodet, samt akne, forklarer Vanky, og legger til at det varierer fra person til person hvilke symptomer man har.
Hun forteller at studier viser at mellom 10 og 17 prosent av kvinner i fruktbar alder (18-45 år) får diagnosen internasjonalt og i Norge. Ifølge Helse Norge skyldes PCOS at hormonene i kroppen er i ubalanse.
Kan man gå hele livet uten mensen?
For unge kvinner kan p-piller være en behandling, ifølge Vanky. For kvinner som ønsker å bli gravide er prøverør og eggløsningsstimulering et alternativ. Metformin, som brukes i behandling av diabetes, er nå også anbefalt.
– Det viktigste er å begrense vektoppgang. Kost og livsstil har mye å si, forklarer Vanky.
Tok lengre tid
Parets andre barn, sønnen Alfred William som nå er ett år, fikk Mari og samboeren på første prøverørsforsøk.
– Vi var forberedt på at vi måtte ha hjelp til å bli gravide, men det tok mye lengre tid enn vi hadde trodd. Det har vært en stor påkjenning. Men det var veldig fint, og ikke minst overraskende, at det gikk såpass raskt den andre gangen, sier Mari og smiler.
I dag har Mari fremdeles problemer knyttet til diagnosen. Hun går raskt opp i vekt dersom hun ikke trener og passer på kostholdet.
– Jeg prøver å holde med i aktivitet hver dag, og spiser sunt. Jeg vil ikke si at jeg har hatt en spiseforstyrrelse, men det er lett å bli opphengt i hva man spiser hele tiden. Det har vært tøft.
Ellos får kritikk for influenser-reklame: – Et eksempel på hvordan fettfobien sprer seg
– Ikke lat
For et par år siden begynte hun å jobbe hos House of Femme på Lerkendal, en klinikk og treningssenter for kvinner. Det endret på mange måter livet, forklarer Mari.
– Jeg skjemmes ikke lenger over å ha denne diagnosen. Det er mange som har den, og her er det mange å prate med. Ingen blir sett ned på, og det er lett å føle seg vel her. Jeg har vokst mye etter at jeg begynte å jobbe her, sier Mari og smiler.
Knut levde drømmelivet, men på innsiden hadde han det vondt
– Hvorfor har du valgt å fortelle din historie?
– Jeg har mange ganger tenkt at jeg er lat fordi jeg har vært overvektig. Det tror jeg mange andre har tenkt også, men slik er det ikke. Det er viktig å snakke om kvinnehelse og ha fokus på det. Når noen sliter med for eksempel vekt eller det å få barn, ligger det som regel noe bak. Man skal være veldig forsiktig med å spørre andre om når de planlegger å få barn, fordi det kan være at de har slitt lenge, sier Mari.
Jeg har lyst til å fronte at selv om man må ha store størrelser, trenger ikke det å bety at man er lat.
Hun er også modell for Sportypluss, som selger treningsklær for kvinner i størrelse 42 og oppover.
– Mange har lyst til å trene, men når man ikke finner klær som passer er det lett å miste motivasjonen. Jeg har lyst til å fronte at selv om man må ha store størrelser, trenger ikke det å bety at man er lat. Det er lett å sette andre i bås.
Kaja (19) må være i overgangsalderen
På grunn av ekstreme menssmerter må Kaja Hovland fra Stavanger ta en sprøyte som gjør at kroppen tror at den er 30 år eldre enn den er.
Relaterte artikler
- LIVSSTILGreit å «hoppe over mensen»? Og hvor lenge kan du gjøre det?2 ÅR SIDEN
- LIVSSTILDrikker du mye lettbrus? Det kan være dårlig nytt for tarmen din2 ÅR SIDEN
- LIVSSTILNå kan det komme helseadvarsler på øl, vin og sprit2 ÅR SIDEN
- LIVSSTILEr det farlig å trene ute når det er så kaldt?2 ÅR SIDEN
- LIVSSTILLyst på noe godt «hele tiden»? Slik blir du kvitt søtsuget2 ÅR SIDEN
- LIVSSTILVarsler om egen bransje: Etterlyser bedre kontroll og tilsyn2 ÅR SIDEN