Slik kan p-pillen «endre» deg

Visste du at p-piller kan gjøre det vanskelig å tolke andres følelser?

Publisert:
Bruk av p-piller kan påvirke kroppen på en rekke måter - som hvordan vi gjenkjenner andres følelser, hvem vi velger som partner, og hvor godt vi sover.

Mange kvinner bruker p-piller for å unngå å bli gravide. Men de bittesmå pillene kan også føre til en rekke andre konsekvenser og bivirkninger.

Vanskelig å tolke følelser

En ny tysk studie, omtalt av Forskning.no, har blant annet funnet ut at p-piller gjør det vanskeligere å tolke andres følelser. 95 friske kvinner mellom 18 og 35 år deltok i studien.

Kvinnene som gikk på p-piller var faktisk 10 prosent mindre treffsikre når de skulle registrere hvilke følelser ulike menneskers ansiktsuttrykk utstrålte.

I tillegg har en rekke andre studier avdekket hvordan p-pillebruk kan endre kvinners naturlige atferd.

Påvirker partnervalg og sexlyst

For noen år tilbake ble det oppdaget at kvinner som bruker p-piller heller velger menn som er rike og intelligente, enn seksuelt tiltrekkende.

Lukt spiller en stor rolle i valg av partner, og med mindre østrogen og hormoner i blodet, som skyldes av p-pillebruken, kan kvinner gå for en partner med en helt annen lukt enn hun normalt ville ha valgt.

Mindre sexlyst er en kjent bivirkning av p-piller, og kvinner som velger en partner på «feil grunnlag», har faktisk økt misnøye med sexlivet og får oftere lyst til å ha sex utenfor ekteskapet, ifølge Forskning.no.

Disse kvinnene får oftere lyst til å ha sex utenfor ekteskapet og økt misnøye med sexlivet etterhvert. Mindre sexlyst er også en annen viktig bivirkning av p-piller.

Kan også påvirke søvnen

Atferdsbiolog Gine Roll Skjærvø ved NTNU uttaler til nettstedet at svekket søvnkvalitet kan forklare hvorfor kvinner som bruker p-piller blir dårligere til å tolke andres ansiktsuttrykk. Sover vi dårlig, påvirkes evnen til å lese følelser hos andre.

– Det tankevekkende er at p-piller gjør at man får mindre REM-søvn, sier Skjærvø.

Denne søvnfasen, som er den søvnen der vi drømmer, har nemlig sammenheng med hvor godt vi leser ansikter, ifølge tidligere studier.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Daniel (17) snapper om å være transseksuell

LES MER:

Vegvesenets nei til rundkjøring-sex går verden rundt

LES MER:

Kjersti startet med nytelseskafeer for å få flere til å snakke om sex

LES MER:

Bekymret russ ringer helsetelefon midt på natta med spørsmål om sex og sykdom

Publisert:

Nok en studie avslører hvordan p-piller endrer oss

Ny dansk studie viser at p-piller kan påvirke kvinners seretoninsystem, som kobles til depresjon og angst.

Publisert:
  • Line Pevik