Livsstil

13 tips for et sunt parforhold

Gjør dere rustet til å takle kriser.

Publisert:
 • Jon Anders Skau

Å takle konflikter på en god måte er sentralt for om forholdet varer. Foto: Fotolia

– Alle par krangler, men det utgjør ikke forskjellen på gode og dårlige parforhold, sier psykolog og parterapeut Catrin Sagen.

Forskning av nygifte par viser at det som er avgjørende er hvordan parene klarer å leve med konflikter, og om de klarer å reparere skadene. Altså ikke konflikten i seg selv, sier Sagen.

Hun får støtte av Karl Johan Seim-Wikse, som er psykologspesialist med bakgrunn fra både offentlig, frivillig og privat sektor. Han har arbeidet med barn, unge og familier, samt voksne med psykiske lidelser, rus- og avhengighetsvansker, og parterapi.

Visste du forresten at fire av ti Tinder-brukere ikke er single?

Parforskning viser at å lære noe nytt, eller oppsøke nye aktiviteter og opplevelser, kan øke interessen for partneren. Foto: Fotolia Parforskning viser at å lære noe nytt, eller oppsøke nye aktiviteter og opplevelser, kan øke interessen for partneren. Foto: Fotolia

– Vi trenger nærvær i eget liv. Å føle på hva vi driver med. Sannheten er at ingen tvinger deg, og det er ikke partneren din som begrenser deg. Hvis egne valg føles feil, må du finne ut av ting. Men bruk tid, ikke forhast deg ut av forholdet – mange har erfart at det ikke var særlig lurt, advarer Seim-Wikse.

Her er 13 tips som gjør dere bedre rustet til å takle kriser:

1. Ta grep

Hvis du begynner å kjenne likegyldighet til krangler, kan det være du er i ferd med å fjerne deg.

2. Vær nær hverandre

For mange kan det gå lange perioder uten intimitet og seksuell kontakt. Hormonene som skilles ut ved slik nærhet, binder oss sammen som par. Bli kjent på nytt!

3. Gi bekreftelse

Man trenger ikke være enig i partnerens forventning, men bekrefte den, ved for eksempel å si at «jeg skjønner at dette er viktig for deg».

4. Snakk!

Vær obs på hva som plager deg, og ta det opp. Det er viktig å finne ut av hva mistrivselen kommer av. Kanskje har partneren det på liknende måte, og det blir enklere å ta tak i det og få til en endring.

5. Gjør noe nytt sammen

Parforskning viser at å lære noe nytt, eller oppsøke nye aktiviteter og opplevelser, kan øke interessen for partneren. Reis, lag god mat, sett dere inn i et nytt fagfelt. Bryt gjerne komfortsonen.

6. Forstå

Vær lydhør for den andres behov, og interessert i personen. Vær nysgjerrig, anstreng deg for å forstå, ikke bli fastlåst til egne meninger og behov.

Ikke klar for å slå deg til ro? Da kan du kanskje kjenne deg igjen i disse 20 tegnene!

7. Gi rom

Mange fører regnskap: «Skal du på fest, så skal jeg på fest». Andre holder på med tyveri – henter ut mer enn de gir. Den fineste formen er positiv gjensidighet; å gi partneren tid til for eksempel en hobby, uten å kreve noe tilbake, fordi du anerkjenner at den er viktig. Det blir en investering i relasjonen.

8. Reparer fortløpende

Gjør opp etter krangler. Det er like viktig å kunne ta imot en unnskyldning som å beklage.

9. Se bak krangelen

Ofte krangler man om oppvask, rydding og tidsbruk, mens det i virkeligheten handler om spørsmål som: «Respekterer du meg? Kan jeg stole på deg? Er du her for meg?»

Forholdet må vedlikeholdes. Foto: Fotolia Forholdet må vedlikeholdes. Foto: Fotolia

10. Fortell om gamle skader

Alle har indre, følelsesmessige blåmerker. De synes ikke på utsiden, og er viktig å fortelle partneren om.

11. Paridentitet

Tenk på paret som en egen enhet: «Jeg vil egentlig rydde i boden, du vil egentlig klippe gresset, men paret vårt trenger å drikke kaffe».

12. Vær raus

Mennesket er konstruert for å oppdage fare. Også i forhold handler det om overlevelsesinstinkt – vi fester oss lettere til negative utsagn, enn positive. For hvert negative utsagn bør det komme fem positive.

13. Søk hjelp i tide

På samme måte som bilen og huset må vedlikeholdes, må også forholdet det. Når kranglene blir destruktive, og kommunikasjonen går i stå, er det lurt å oppsøke hjelp.

Tekst: Linda Lund Nilsson.

Dette er en forkortet versjon av en artikkel levert av månedsmagasinet Aftenposten Oppvekst. Les hele her.

Publisert:
 1. Konflikt
 2. Tips

13 tips for et sunt parforhold

Gjør dere rustet til å takle kriser.

Oppdatert:
 • AV: Linda Lund Nilsson

Relaterte artikler

 1. LIVSSTIL
  13 tips for deg som vil ha et sunt parforhold
  4 ÅR SIDEN
 2. LIVSSTIL
  Carina (31) er gift, men har også en annen partner
  2 ÅR SIDEN
 3. LIVSSTIL
  Carina (31) og Hanne (31) har flere kjærester: - Like glad i alle sammen
  2 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  SKAM får mani-skryt: – Jeg fikk en vond følelse i magen
  4 ÅR SIDEN
 5. LIVSSTIL
  Fitness-instagrammer Susanne Herlofsen om nyttårsslanking: – Blir du lykkelig av å gå ned 30 kg før sommeren?
  2 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Dette mener Sørlandets influensere om reklamering for kosmetiske inngrep
  2 ÅR SIDEN