Boksetalentet Mindaugas (22) fra Kristiansand: – Har man en god psyke kan man klare alt
Mindaugas Gedminas (22) ønsker å motbevise stereotypiene innen boksemiljøet. I dette intervjuet deler han sine meninger rundt kjøttindustrien, og hvor viktig det er å fokusere på psykisk helse blant barn og unge.
I spalten #NoFilter tar KRSby en usminket prat med folk i sør om deres interesser og hverdag, men også om politikk og andre viktige spørsmål. Denne uka tok vi en prat med boksertalentet Mindaugas Gedminas.
- Navn: Mindaugas Gedminas
- Alder: 22 år
- Yrke: Amatørbokser, boksetrener hos Oksa Muay Thai og tar utdannelse som barnehagelærer ved UiA.
- Utmerkelser: To ganger nordisk mester, to ganger norgesmester, og vunnet utallige stevner og internasjonale turneringer i boksing.
- Aktuell: Skal i ringen i et av verdens mest prestisjefulle turneringer i verden, Tammer Turnaus i Finland 19–21. oktober.
- Instagram: @mindaugas.gedminas og @mg.boxing
LES OGSÅ:
Treningskontoene du bør følge på Instagram
Espen gikk ned 50 kilo på ett år: – Man har bare en sjanse i livet
– Ikke bare aggressive menn med tatoveringer
– Hva jobber du hardest mot akkurat nå?
– Jeg jobber hardest mot europamesterskap og verdensmesterskap i boksing. Målet er OL, noe jeg er fast bestemt på å få til.
– Hva er den største misforståelsen folk har om boksing?
– Mange ser på det som en brutal idrett og folk tror at de som driver med boksing er aggressive mennesker, men det er helt feil. Jeg har lyst til å motbevise stereotypiene.
– Har du opplevd fordommer på Sørlandet når det gjelder boksesporten?
– Noen gir skeptiske blikk og kroppsspråket deres sier at de ikke vil snakke med deg, men man må gi folk tid til å bli kjent med deg og motbevise stereotypiene som ligger bak.
– Mange blir overrasket når jeg sier jeg driver med sporten og sier at jeg ikke ser ut som en «typisk bokser». De har et annet bilde av idretten og tror de som driver med dette bare er aggressive menn med masse tatoveringer.
– Etter at boksing ble lovlig i Norge for bare to år siden, hva betydde dette for deg?
– Cecilia Brækhus har gjort en veldig bra jobb for boksing i Norge. Nå er det lov å bokse fullkontakt uten hjelm, noe som gjør at man kan trene mer seriøst og satse på selve idretten. Det gir større muligheter for nordmenn som drømmer om å satse i EM, VM og OL.
Vil se flere kvinner i bokseringen
– Apropos Cecilia Brækhus. Hva tenker du om at et økende antall kvinner ønsker å drive med boksing og generelt med kampsport i dag?
– Jeg synes det er veldig fint. Det er stor forskjell mellom kvinner og menn i boksing fordi kvinner tåler mye mer smerte og er mer aggressive i ringen. Og det er veldig fint å se!
– Boksing og kampsport generelt er en mannsdominert idrett. Trenger vi flere kvinner i mannsdominerte idrettsmiljøer?
– Ja, det bare positivt for idretten. Det har vært undervurdert at kvinner ikke kan bokse akkurat som menn. Kvinner gjør det veldig bra teknisk, noe som er en stor del av sporten.
Pendlet daglig fra Lindesnes for å trene
– Du er jo bare 22 år, men allerede fast bestemt på å leve av boksing i framtida. Hva er det som gjør at du ønsker å satse på dette som levebrød?
– Dette er noe som jeg vet at jeg kan bli best i, det er en følelse inni meg som sier det og den skal jeg aldri slippe. Jeg har vært fast bestemt på å satse på dette profesjonelt siden jeg startet for fem år siden.
– Da jeg tidligere bodde i Lindesnes pendlet jeg til Kristiansand hver dag i flere timer kun for å trene, så lidenskapelig er jeg.
– Hva gjør at du ønsker å komme deg til OL for å representere Kristiansand og Norge?
– Det er Norge som har gitt meg muligheter. Jeg vil representere oss fordi det er veldig lenge siden noen fra Norge var med i OL under boksing. Nå vil jeg kvalifisere meg til OL for å øke nivået i idretten.
Lei av utøvere som sjikanerer for å selge kamper
– Hva tenker du om at «trash talking» har blitt en større en del av kampsport generelt, spesielt MMA og boksing, i dag?
– De prøver å selge kampene sine og det er engasjerende å se utøvere snakke mot hverandre, men jeg synes det er unødvendig. Det skal være spenning til en viss grad, men nå er det ofte usportslig.
– Det vil jeg forandre på når jeg selv blir profesjonell bokser. Samtidig skal det være engasjerende, uten å måtte ty til stygge sjikanerende kommentarer til hverandre. Man må være et godt forbilde om man ønsker flere unge talenter i framtida.
– Hvem er du på sosiale medier sammenlignet med deg selv i virkeligheten?
– På sosiale medier er jeg en bokser som prøver å oppnå målene sine. Jeg legger ut bilder og videoer av treninger, turneringer, opp- og nedturer. I virkeligheten er jeg en vanlig gutt som trener mye, studerer og opptatt av det som skjer i samfunnet.
– Hvilke samfunnsproblem er det som opptar deg, da?
– Kjøttindustrien i dag avler fram kylling som er ferdig utvokst på kort tid og vi spiser kjøtt som er full av antibiotika. Det er verken bra for oss eller klimautslippet. Noe som er en av grunnene til at jeg har valgt å spise mer vegetarmat.
– Vi er også styrt av reklamer som spiller mye på sex. I tillegg spiser og drikker vi store mengder sukker, noe som ikke påvirker oss særlig positivt. Jeg er ikke pessimist, men vi må våkne og se at disse tingene ikke gir noe positivt utvikling i samfunnet vårt i dag.
– Apropos sosiale medier, kan vi få et uredigert treningstryne av deg?
– Om du hadde vært politiker, hva ville vært din kampsak?
– Jeg hadde først og fremst forandret på selve skolesystemet. Om du ser på hvor lenge skolesystemet har eksistert er det ikke mye som har forandret seg. Alle elevene må gå gjennom samme pensum, men bare noen få får det med seg.
– Noen blir veldig gode og finner seg selv, mens resten enten hopper ut av videregående eller ikke vet hva de skal bli. Jeg ville innført psykologi i tredje eller fjerde klasse for å bedre barnas psykiske helse og velvære.
– Og hva skulle du ønske du visste da du var 15 år? Har du noen inspirerende visdomsord til ungdommen?
– Jeg skulle ønsker jeg visste mer om psykologi, psykisk helse og coaching. Har man en god psyke kan man klare alt man setter seg som mål. Hvordan du tenker om deg selv, er hvordan du blir. Tenker du negativt, blir det negativt. Klarer du å tenke du er best og mater deg selv med positive tanker, da blir du det du forteller deg selv.
LES OGSÅ:
Kickbokseren fra Grimstad forteller om en tøff bransje med korrupsjon, bortømming og ubetalte kamper
Nå vil hun lage "Mannemonologene": – Tror enkelte sliter med mannsrollen
Etter å ha rørt og engasjert publikum til tårer med "Kvinnemonologene", vil Stine Sandnes (28) nå finne historiene som skildrer hva menn går gjennom.
Relaterte artikler
- LIVSSTILKickbokseren fra Grimstad forteller om en tøff bransje med korrupsjon, bortdømming og ubetalte kamper5 ÅR SIDEN
- LIVSSTILInfluenser Maria Teigland (25) går hardt ut mot «babyspons»: – Man vet aldri hvor bildene havner5 ÅR SIDEN
- LIVSSTILFitness-instagrammer Susanne Herlofsen om nyttårsslanking: – Blir du lykkelig av å gå ned 30 kg før sommeren?4 ÅR SIDEN
- LIVSSTILPersonlig trener Helene (24) måtte rømme fra rutiner og hverdag for å finne seg selv igjen5 ÅR SIDEN
- AKTUELT«Pescetarianer, vegetarianer eller veganer: Er merkelappene så viktige?»4 ÅR SIDEN
- LIVSSTILDe har valgt bort å få egne barn5 ÅR SIDEN