NRK-serien «Nudes» forteller tre historier om nakenbilder på avveie

– Temaet i serien er veldig aktuelt. Jeg har ikke opplevd det selv, men jeg vet om folk som har opplevd å få spredt nakenbilder av seg selv.

Oppdatert:
Lena Reinhardtsen (18) spiller rollen som «Sofia». Den norske serien blir den første fremmedspråklige serien kjøpt inn av BBC Three.

Det sier Lena Reinhardtsen (18) fra Vennesla som kapret rollen som «Sofia» i den kommende ungdomsserien «Nudes» fra NRK P3.

I serien opplever tre ungdommer at nakenbilder havner på avveie.

– Det er veldig lite snakk om dette problemet, så det er bra at det lages en serie for å vise hvordan det faktisk er, forteller Reinhardtsen (18) til KRSby.

Storsatsingen har premiere på NRK 22. september og tar for seg tre historier om nakenbilder på avveie:

– Sofia (16) og Axel har sex på en fest, og neste dag sirkulerer en film av dem rundt på skolen. Hvem var det egentlig som filmet? I ungdomsserien «Nudes» møter vi Sofia (16), Viktor (18) og Ada (14) som alle står i sin første livskrise. På hver sin måte prøver de å vinne tilbake kontrollen når nakenbilder er på avveie, skriver NRK.

En ny utfordring

Tidligere har Reinhardtsen vært med i flere lokale teateroppsetninger som «Gutta i Juletrehuset», «Snødronningen» og «The Sound of Music».

Den realistiske dramaserien «Nudes» ble derfor en helt ny utfordring.

– Jeg har stort sett stått på scenen og spilt urealistiske roller i musikaler og slikt. Så den største utfordringen var derfor å få alt så realistisk som mulig, og få folk til å tro på deg. Jeg måtte også sette meg inn i følelser som forelskelse og hvor vanskelig det må føles når alle har sett deg naken, sier skuespilleren.

I serien møter vi også karakteren «Emilie», bestevenninnen til «Sofia», som spilles av Johanne Regine Svendsberget (18) fra Kristiansand.

– Det er gøy å kunne være med i en serie med et så viktig budskap. Jeg håper serien kan gjøre livet lettere for folk som går gjennom noe lignende. Temaet har ikke blitt snakket om så mye før, så jeg tror en sånn dramaserie gir et nært innblikk i hva karakterene går gjennom, sier Svendsberget.

Lena Reinhardtsen (18) fra Vennesla har kapret rollen som «Sofia» i den kommende serien «Nudes» på NRK. KRSby møtte henne på Vågsbygd videregående skole, hvor hun studerer dans.

Solgt til BBC Three

Regissør Liv Joelle Barbosa Blad, som filmet noen av scenene i serien på Tangen videregående skole i Kristiansand, sier til KRSby at hun er storfornøyd med skuespillerne i serien.

– Vi er strålende fornøyde med Lena, som er et kjempetalent. Hun var proff og rett og slett flink til å være fryktløs.

Allerede før P3s nye dramaserie har hatt premiere søndag 22. september, er den solgt til britiske BBC Three. Det vil si at serien blir den aller første fremmedspråklige serien som kanalen kjøper inn.

– Serien har tematikk som er relevant i hele verden, og flere ungdommer sliter med håndteringen av nakenbilder. Det er nok tematikkens relevans som gjorde BBC interessert i denne serien.

Lena Reinhardtsen (18) fra Vennesla spiller rollen som «Sofia» (nummer to fra venstre) Johanne Regine Svendsberget (18) fra Kristiansand spiller venninnen «Emilie» (nummer to fra høyre).

– Må ikke gi offeret skammen

Sexologisk rådgiver i Songdalen kommune, Hanne Kro Sørborg, synes det er positivt at NRK retter fokus mot spredning av nakenbilder uten samtykke i den kommende serien. Hun mener det er viktig å presisere at det ikke skal være noe skam knyttet til å ta nakenbilder av seg selv.

– Det er bra at vi snakker om temaet og at voksne blir mer bevisste på det. Samfunnet må slutte å gi skam til den som har tatt et bilde av sin egen kropp, noe som er helt naturlig. Det er den personen som har sendt det videre uten samtykke som har gjort noe ulovlig. Der må vi være tydelige og ta ansvar og hjelpe offeret å rydde opp i det som har skjedd. Man må ikke gi offeret skammen.

– De som deler bildene videre må vite hvilke konsekvenser dette har, ikke bare i øyeblikket men også i ettertid for offeret som må møte andre på skolen. Hvis dette skjer er det viktig å spørre voksne om hjelp og få ryddet opp i det.

Hun sier videre at spredning av nakenbilder uten samtykke generelt ikke et stort problem på norske ungdomsskoler, men at det forekommer. Hos eldre ungdommer er problemet større.

– Mye har skjedd de siste fem årene, og politiet har gjort en stor nasjonal innsats på ungdomsskoler når det kommer til nettvett. En nyere undersøkelse fra 2018 viser at 40 prosent i alderen 18- til 20 år har tatt nakenbilder av seg selv (spørreundersøkelse utført av Unicef og Telenor, som 300 personer har deltatt i, journ. anm). Det er en vanlig ting å gjøre når man får relasjoner med andre, men det skal være vanlig folkeskikk å ikke sende det videre uten samtykke, sier hun avslutningsvis.

Publisert:
Oppdatert:

70 ungdommer har svart på spørsmål om nakenbilder: Dette er de viktigste funnene

Hvorfor deler ungdommer nakenbilder av andre? Og hvorfor sender de intime bilder av seg selv?

Publisert: