Livsstil

Få flere likes med disse foto-appene

Keen på flotte biler på Instagram, eller gira på å høste likes på Facebook? Her er fotoekspertenes favoritt-apper og redigeringstriks!

Oppdatert:
 • Lena Rustan Fidjestad

Benedikte Refstie er blant fotografene som deler sine app- og redigeringstips. Foto: Benedikte Refstie

Ikke alle har råd til det beste kamerautstyret, eller er kjent med hvordan de bruker dyre redigeringsprogrammer som Photoshop og Lightroom. Da kan det være greit med noen billige, enkle apper, som bare er noen mobiltrykk unna.

For å finne frem til de beste av de beste appene, spurte vi ekspertene selv, som driver med bilderedigering på daglig basis. Her er app- og redigeringstips fra noen av de flinkeste unge fotografene Kristiansand har å by på.

Noen få favoritter

– Iphonen min er litt som klesskapet mitt. Det ser fullt ut, men det er som regel bare favorittplaggene som blir brukt mest. Det samme gjelder appene på mobilen – jeg har en haug, men bruker bare et fåtall av dem, forteller Victoria Nevland, bak Victoria Nevland Photography.

Processed with VSCOcam with t1 preset

– Det er kanskje litt kjipt, men jeg har ikke tålmodighet til å dra bildet mitt gjennom hundrevis av apper. Jeg har også troen på å fange bildet så bra som mulig i kamera og bruker nok lengre tid på dette enn selve redigeringen, fortsetter fotografen.

Victoria understreker at det ofte ikke er redigeringen på selve bildet som gjør det fint, men det kan selvfølgelig hjelpe med å få fram det du vil i bildet, eller for å ta bort fokuset fra noe annet.

nev1 Her har Victoria brukt tid på å ta selve bildet, for å få måka der hun ville ha den. I redigeringen har hun fokusert på å finne fargene hun ville ha i bildet. Foto: Victoria Nevland

– Jeg bruker som regel apper til fargeretusjering, slik at jeg får den stemningen jeg vil ha i bildet. På iphonen kan jeg ikke styre alle innstillinger selv, slik som på et kamera. Ofte blir noe i bildet overeksponert eller undereksponert, og da bruker jeg apper for å utligne dette, forklarer hun.

Victorias foto-apper

Til redigering bruker Victoria for det meste to apper; nemlig VSCO Camog Snapseed, som de fleste instagrambildene hennes går gjennom før publisering.

nev – Dette bildet brukte jeg mest tid på å fotografere. Det er vanskelig å få alt til å klaffe slik jeg vil ha det, både lyset, bakgrunn og selve motivet, forklarer Victoria. Foto: Victoria Nevland

– VSCO Cam bruker jeg for fargeretusjering og Snapseed for eksponering. Jeg er ganske enkel når det gjelder redigering av bilder på mobilen, og kanskje ganske uoriginal.

nev2 Dette bildet er den første «photoshooten» Victoria hadde med iPhone. – Det er på en måte ganske deilig å slippe å tenke på innstillinger osv på kamera, selv om jeg føler jeg har null kontroll. Man må tenke mer over andre ting som bakgrunn og lys, sier Victoria. Modell: Stian Reinhartsen. Foto: Victoria Nevland

LES MER:

Victoria har også kommet med tips til hvordan du kan ta kule selfies.

Fotografenes favoritter

Markus Mjaaland (Markus Mjaaland Photography):

Markus Mjaaland har en lidenskap for fotografering, og har over 13.000 følgere på Instagram. Alle foto: @markusmjaaland

- VSCO Cam

– Jeg bruker bare én foto-app, fordi den dekker alle mine behov. Det jeg liker med VSCO Cam er at man kan kjøpe- og hente gratis filtre som man kan legge på bildene sine, og justere slik man vil. Med appen kan man også redigere eksponering, kontraster, skarphet, highlights, shadows, og mye, mye mer, forteller Markus.

mjaland Foto: Markus Mjaaland

Markus sine redigeringstips:

For å få et kult bilde ved bruk av mobilredigering mener han det er viktig å leke seg litt rundt med forskjellige effekter og funksjoner, for å finne ut hva man liker.

– Ikke vær redd for å prøve ut nye effekter eller redigeringsstiler, du vet aldri hva du plutselig vil like. Mitt redigeringstips nummer én er å heve skarpheten i bildet. At bildet har god kvalitet er et must, og ved å heve skarpheten eller «sharpness» i VSCO Cam blir bildet plutselig seende mye mer profesjonelt ut, tipser Markus.

mjaland1 Foto: Markus Mjaaland

LES MER:

Les Markus sine instagramtips, fra da han var ukas instagrammer på KRSby.

Benedikte Refstie (Benedikte Refstie Photography):

refstieto

- Afterlight

- VSCO Cam

– Jeg er veldig glad i Afterlight, og har nettopp fått øynene VSCO Cam. Begge har et stort utvalg av filtre. I tillegg har du muligheter til å redigere elementer som lysstyrke, kontrast, og skygger. I afterlight kan du lage egne filtre, mens i VSCOcam kan du laste dem ned, svarer Benedikte.

refstiefoto1 Foto: Benedikte Refstie

Benediktes redigeringstips:

Benedikte mener det viktigste først og fremst er bildet. Et godt bilde gir et bra utgangspunkt å jobbe videre med.

– Fungerer lyset? Er det skarpt? Rotete? Ta mange bilder og vær din egen kritiker. Hva kan bli bedre? Et dårlig bilde kan dessverre ikke redigeres til et godt bilde, sier fotografen.

refstie3 Foto: Benedikte Refstie

– I redigeringsprosessen er det bare å leke seg frem. Det er sånn jeg lærer i hvert fall. Likevel har jeg noen ting jeg ofte gjør med mine bilder. Jeg drar opp kontrasten, og drar ned høylyset. Ellers er det absolutt ingen fasit, fortsetter hun.

Emma Sukalic (Emma Sukalic Photography):

https://www.instagram.com/p/o1fyTWnfVt

- VSCO Cam

– Etter at jeg oppdaget VSCO Cam-appen, har jeg kun brukt den når det gjelder mobilredigering. Den har filtre til enhver smak, og er enkel å bruke. I tillegg gir appen god inspirasjon, for det kryr av gode bilder der, forteller Emma.

sukalic2 Foto: Emma Sukalic

Emmas redigeringstips:

– Det er en fordel å ha et godt bilde i utgangspunktet, men ved enkle grep kan du gjøre bildet litt mer spennende. Det beste er å prøve seg frem, leke litt med funksjonene til appen. Man kan for eksempel gjøre kontrastene sterkere, lysne opp bildet, gjøre det mørkere, sette på et filter og så videre, tipser Emma.

sukalic3 Foto: Emma Sukalic

Hun mener bilderedigering gir deg muligheten til å forsterke utrykket du er ute etter å skape eller formidle.

– Jeg må selv innrømme at jeg bruker mobilen mye mer en speilrefleksen min, og det blir mange brukbare bilder. Det viktigste er å ha et kult eller godt bilde, for da går redigeringen som regel av seg selv. Svart-hvitt redder det meste hos de fleste.

LES MER:

Har du lyst til å lære mer om foto? Her gir Victoria Nevland deg tips til hvordan du kan ta bedre feriebilder.

Publisert:
Oppdatert:
 1. Android
 2. iPhone

Her de fem beste redigeringsappene!

Hvilken app er best på redigering av lys, og hvilken har flest filtre å velge mellom? Vi har samlet noen av de beste redigeringsappene for mobil.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. LIVSSTIL
  Har du prøvd disse fem bilde-appene?
  2 ÅR SIDEN
 2. LIVSSTIL
  Fra isbilen med engangskamera, til drømmejobb som fotograf
  6 ÅR SIDEN
 3. KULTUR
  Bilde-apper: Her er fem favoritter!
  2 ÅR SIDEN
 4. LIVSSTIL
  Bloggernes Instagram-tips: – Dette trikset gir garantert 50 nye følgere!
  6 ÅR SIDEN
 5. LIVSSTIL
  KRSby-trynet: Emma Sukalic
  5 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Hvilket mobilkamera er best?
  5 ÅR SIDEN