Julie (14): – Jeg samler på gullmedaljer

Dansetalentet Julie Bjerkås fra Andøya er norgesmester i sportsdans.

Publisert:
Livet er dans for stortalentet Julie Gudim Bjerkås (14). Foto: Frode Vestgarden.

- Navn: Julie Gudim Bjerkås

- Alder: 14 år

- Lidenskap: Sportsdans

- Blogg: Dansejulie.blogg.no

- Høydepunkt: Tre ganger norgesmester, har representert Norge i forskjellige EM og VM åtte ganger.

- Mål: Å bli verdensmester.

– Da jeg gikk i andreklasse hadde jeg prøvd mange forskjellige sporter, men ingenting passet bra for meg. En venninne spurte om jeg ville bli med på et kurs i sportsdans, og da ble jeg hektet, sier Julie Gudim Bjerkås. Kristiansandsjenta er trippel norgesmester, og blogger om sitt liv som sportsdanser på dansejulie.blogg.no.

Plutselig begynte Kjevik-passasjerene å danse!

Her fra en konkurranse i 2015, med dansepartner Ole Thomas Hansen. Foto: Julie lever for å danse. Foto: Blazej Buraczynski Her fra en konkurranse i 2015, med dansepartner Ole Thomas Hansen. Foto: Julie lever for å danse. Foto: Blazej Buraczynski

Dette er sportsdans

Sportsdans er en konkurranseidrett hvor man konkurrerer i ti forskjellige danser, fem i hver kategori.

– Det blir mange hoteller og flyplasser etter hvert.

Den ene kategorien heter standard, og består av vals, tango, wienervals, slowfox og quickstep. Den andre heter latin, og består av samba, cha-cha-cha, rumba, paso doble og jive. Det konkurreres også i 10-dans, som er begge kategorier samlet.

– Noen spør jo om dette bare er å danse rundt på høye sko, men det er det virkelig ikke. Man må ha god styrke og koordinasjon, og jobbe mye og godt med dansepartneren sin, sier hun. Julie og hennes dansepartner er rangert som nummer 70 på verdensrankingen i latin, og som nummer 130 i standard. Begge kategoriene har over 1000 utøvere.

Jonas (12) har internasjonal skate-suksess

Mye tid brukes på å øve, da er det langt fra så glamorøst som under konkurransene. Foto: Magnus Nødland Skogedal Mye tid brukes på å øve, da er det langt fra så glamorøst som under konkurransene. Foto: Magnus Nødland Skogedal

Ofte på reisefot

I oppkjøringer til konkurranser kan hun trene i to-tre timer hver dag, og idretten krever også mye reising for å delta på konkurranser.

– Det blir mange hoteller og flyplasser etter hvert. Nå er jeg i gang med norgesseriene, som avgjør hvem som blir trukket ut til å være med i EM og VM, sier Julie.

– Det er teatersminke, en del glitter og flotte kjoler.

Da hun var 12 år vant Julie sitt første norgesmesterskap, i både latin og tidans. Hun fulgte opp året etter med å bli norgesmester i latin, da i en høyere aldersklasse. Siden hennes dansepartner, Ole Thomas Hansen, er 16 år, må Julie konkurrere i klassen 16-18 år.

Kristiansandsjenter til semifinalen i Miss Universe Norway

Kjolene som brukes i konkurranser er både flotte og dyre. Foto: Blazej Buraczynski

– Går for gull

– Det er bare gøy å konkurrere mot de som er eldre enn meg. Jeg går for gull uansett, og jeg samler jo på gullmedaljer. Faktisk har jeg fått så mange pokaler etter hvert at jeg har måttet pakke dem ned, smiler Julie.

Før en konkurranse er det mye som skal være på plass. Forberedelsene til hvordan hun skal se ut tar tid.

– Jeg pleier å få håret fikset dagen før, og står opp tidlig før vi skal konkurrere for å ha god tid. Det er teatersminke, en del glitter og flotte kjoler. Jeg har hatt en del kjoler, og jeg pleier å selge dem videre. Det blir også en god del sko, både til trening og til konkurranser.

Fra modell i New York til yogainstruktør i Kristiansand

Julie og Ole Thomas Hansen vant Friendship Open for ungdommer i fjor høst. Foto: Espen Sand. Julie og Ole Thomas Hansen vant Friendship Open for ungdommer i fjor høst. Foto: Espen Sand.

Setter mål

Dansene dømmes av et dommerpanel, og noen regler er strenge.

– Har du en for kort eller for gjennomsiktig kjole får du beskjed om det, og må skifte før du kan delta. Det viktigste er kvaliteten på dansen, at man er fokusert og gjør riktige bevegelser.

– Hva har foreløpig vært ditt beste øyeblikk i sportsdans?

– Da vi vant NM i junior 2-klassen. Jeg og dansepartneren min hadde satt oss et mål om å bli norgesmestere, og da klarte vi det! Vi trente hardt i ti måneder, og oppnådde det vi ville. I sportsdans er det viktig å ha et mål å jobbe mot.

Mari lever drømmelivet som modell i Cape Town

Før hver konkurranse jobber Julie og danseparteren hardt for at alt skal sitte. Foto: Magnus Nødland Skogedal Før hver konkurranse jobber Julie og danseparteren hardt for at alt skal sitte. Foto: Magnus Nødland Skogedal

– Hva er det neste målet?

– Å bli verdensmester! Først i 10-dans, deretter i bare en av kategoriene. Etter hvert kunne jeg også tenke meg å jobbe som dansetrener, det er det mange suksessfulle dansere gjør.

Tips oss gjerne om andre talenter vi bør skrive oss om. Send oss en mail til tips@krsby.no!

Publisert:

Sportsdanser Julie Bjerkås (17) om det verste med dagens samfunn: – Mye urettferdighet

Julie Bjerkås er et av Sørlandets største talenter innen sportsdans. I tillegg følger 100.000 mennesker henne på Instagram. I dette #nofilter-intervjuet kan du bli bedre kjent med meningene til den dyktige 17-åringen.

Publisert: